Fázósan, mégis egészséges hevülettel Koppenhágában

A magyar versenyzőknek eddig elsősorban nem is az ellenfelekkel, hanem a körülményekkel, a zord időjárással kellett megküzdeniük a Koppenhágában zajló kajak-világbajnokságon. Egyelőre szinte hibátlanul teszik a dolgukat, mind a tizenkét mai döntőben lesz magyar induló, s nem lenne meglepő, ha ezek felében magyar éremnek örülhetnénk.

Novák
2021. 09. 17. 18:33
ERDSSY Csaba; KOPASZ Blint
Kajak-kenu vb Koppenhágában Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

maximalista, ezt eddig is tudtuk róla. Ezzel magyarázható, hogy csalódottan szállt ki a kajakból, miután Erdőssy Csabával a K–2 500 méteres távon „csak” másodikok lettek a délelőtti előfutamban.

– Ez így nagyon nem jó. Hiába indítottunk, nem tudtuk megelőzni a németeket – jegyezte meg borúsan. Kopasz azért szeretett volna nyerni, mert csak futamgyőzelemmel lehetett volna egyből a döntőbe kerülni. Az olimpiai bajnok klasszis három számban – ezenkívül felségterületén, K–1 1000-en, valamint a négyessel ötszázon – indul a vb-n, s szeretné beosztani az erejét. Délután aztán megenyhült, mert szoros küzdelemben bár, de elsőként abszolválták a középfutamot, s bejutottak a döntőbe.

Férfikajakban meggyőzően lapátolt a sprinter Csizmadia Kolos. A tokiói olimpia negyedik helyezettje – ebben a számban győzött aki kihagyja a vb-t – a középfutamból elsőként került a fináléba.

– A végén éreztem, hogy megvan a futamgyőzelem, ezért kicsit ki is engedtem. Szeretnék érmet szerezni a döntőben, nagyon régóta várok erre, és régóta dolgozok ezért – értékelt bizakodva.

Női kajakban hatalmas fölénnyel nyerte az előfutamát, mégis panaszosan beszélt róla. – Csak arra koncentráltam, hogy végig tudjak menni. A júniusi Európa-bajnokságon használhattunk széldzsekit, én most is abban akartam evezni, mert nagyon hideg van, de a stégről visszaküldtek, hogy vegyem le. Így az átlagos 20-25 perc helyett mindössze 12 percem maradt a bemelegítésre ebben a hidegben, és így nem volt jó végigjönni. De legalább nem izgultam, talán mert az említett baki miatt nem is jutott rá időm. Nem kerültem erős futamba, tudtam, hogy én vagyok a legjobb, és muszáj nyernem, ez pedig adott egy kis adrenalint – összegzett.

Csipes a négyessel – új összeállításban, Bodonyi Dóra nélkül, Gazsó Dorkával – is simán hozta a kötelezőt. A két hete még a portugáliai utánpótlás-világbajnokságon remeklő Gazsó elárulta: még soha nem ült a negyedik beülőben, de hamar hozzászokott. – Nagyon örülök, hogy olimpiai bajnokokkal ülhetek egy hajóban, ez nagy megtiszteltetés – fogalmazott.

Gál Péter mélyről indulva harcolta ki a vb-részvételt. Tavaly kocogás közben elütötte egy autó, az olimpiáról ezért le is maradt, de utána az országos bajnokságon győzött K–1 500-on, így nemcsak ebben a számban, hanem a négyessel is versenyez a világbajnokságon. Ő szombaton még csak a középfutamban száll vízre egyesben, másik tizenkét számban azonban már döntőket rendeznek Koppenhágában. Mondhatjuk, a java, a lényeg csak most következik.

Borítókép: Erdőssy Csaba (balra) és Kopasz Bálint. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.