Ha akar, Lewis Hamilton Ferrarit is vezethet

„Monzában évek óta hallom a szurkolóktól, hogy menjek a Ferrarihoz, ami megmelengeti a szívemet.”

2021. 09. 30. 11:07
HAMILTON, Lewis
Szocsi, 2021. szeptember 26. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Orosz Nagydíja elõtt a Szocsi Autodrom versenypályán 2021. szeptember 26-án. MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lewis Hamilton vasárnap az Orosz Nagydíj megnyerésével Szocsiban századik Formula–1-es futamgyőzelmét aratta, és átvette a vezetést a világbajnokságon, de a Mercedes pilótájának mindössze két pont az előnye a holland Max Verstappen (Red Bull) előtt. A vb tehát teljesen nyílt, Hamilton csak hajszállal vezet abban a versenyfutásban, amelyben számára a nyolcadik vb-cím megszerzése a tét. (Verstappennek pedig az első.) A 36 éves brit versenyző idén 2023-ig meghosszabbította a szerződését a Mercedesszel, így szinte biztos, úgy vonul majd vissza, hogy az autósport elitkategóriájában nem szerepelt a legeredményesebb és legikonikusabb istálló, a Ferrari színeiben. S a hét közepén ezen az olasz Sky Sportsnak adott nyilatkozatában Hamilton is elmerengett.

– Monzában évek óta hallom a szurkolóktól, hogy menjek a Ferrarihoz, ami megmelengeti a szívemet. Tényleg elképesztő, hogy soha nem versenyeztem náluk, ami minden pilóta számára nagy álom. Nekem nem valósult meg, és már soha nem tudom meg, hogy miért nem. A legjobbakat kívánom nekik, de azért a közeljövőben igyekszem megakadályozni őket abban, hogy vb-címeket nyerjenek. Egyébként otthon van néhány Ferrarim, amelyeket vezethetek, de ezek nem Formula–1-es autók – nyilatkozta a hétszeres világbajnok.

Hamilton az eddigi tizennégy éves Formula–1-es pályafutása során csupán két csapatnál versenyzett – a Mercedes előtt 2007 és 2012 között a McLarennel, s az első vb-címét 2008-ban a wokingiakkal nyerte. Két éve volt esély arra, hogy az „ezüstnyilakról” a piros autókra váltson, 2019-ben tárgyalt John Elkann-nal, a Ferrari elnökével – ez a szezon végén derült ki –, azonban a megállapodás végül nem jött össze. Hamiltonnak akkor 2020-ig szóló szerződése volt a Mercedesszel, s maga sem tagadta, hogy feltérképezi, milyen lehetőségei vannak. Erre a szálra most nem tért ki, arról viszont beszélt, hogy a Formula–1-ből való kiszállás már többször megfordult a fejében.

– Gyakran gondolok a pályafutásom végére, ezek hullámokban törnek rám. Jönnek és mennek. Ilyenkor az jár a fejemben, hogy kellenek-e még nekem a kemény edzések a magánéletem rovására, hiszen annyi minden van még az életben, amivel szeretek foglalkozni. Ugyanakkor szerencsésnek tartom magam, hogy ez a munkám, mert ezt is szeretem, és ebben mindig a legjobbat akarom nyújtani – osztotta meg a dilemmáját Lewis Hamilton.

Az előzetes híreknek megfelelően Katarban rendezik meg az idei Formula–1-es világbajnokság november 21-i futamát, amely eddig helyszín nélkül szerepelt a naptárban. Az ázsiai ország először lesz házigazdája a sorozat egyik nagydíjának. Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy a mezőny november 19–21-én a Losail nemzetközi versenypályán vendégeskedik, melyen vasárnap éjszakai futamot tartanak majd. A megállapodás nem csupán az idei viadalra szól, Katar ugyanis 2023-tól tíz éven át vendégül láthatja majd az F1-et. A hosszú távú szerződés azért 2023-tól lép életbe, mert jövőre az országban a labdarúgó-vb rendezésére koncentrálnak. Egyelőre azt még nem tudni, hogy hol lesznek majd a Katari Nagydíjak, jelenleg egy új pálya építése tervezés alatt áll. A losaili pálya 2004-ben nyílt meg, s azóta rendszeresen otthon ad a gyorsaságimotoros-vb egy-egy futamának, és a sorozat első villanyfényes versenyét is itt rendezték.

Borítóképünkön Lewis Hamilton a múlt hét végén az Orosz Nagydíjon. Fotó: MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.