Király Gábor: Most már ki kell lépnünk az Eb árnyékából

Hat évet töltött Angliában, öt különböző klubban is megfordult, 37 mérkőzésen védett a Premier League-ben, 103-on a Championshipben és háromszor az angol válogatott ellen is pályára lépett. Magyarországon nem sokan ismerik jobban az angol futballt belülről, mint Király Gábor, aki a csütörtöki, Anglia elleni világbajnoki selejtező előtt arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad a sztárok bűvöletében élni.

2021. 09. 01. 7:17
© Unger Tamás
20210512 Szombathely Király Gábor a Haladás VSE saját nevelésű játékosa, korábban a magyar válogatott labdarúgókapusa volt. 2002-ben létrehozta Szombathelyen a Király Sportlétesítményt, mely európai színvonalon kínál sportolási lehetőséget. 2006-ban alapította többedmagával a Király Szabadidősport Egyesületet, és 2013-ban nyitotta meg a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskolát. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Király Gábor Fotó: Unger Tamás Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó érzés volt egyszerre a pályán lenni olyan híres labdarúgókkal, mint David Beckham, Michael Owen vagy Wayne Rooney, de nekem ugyanolyan emlékezetes Dárdai Pali óriási gólja az angolok ellen az Old Traffordon – idézte fel lapunknak Király Gábor. – Persze érzékeled Beckham rüsztjét és Rooney lövőerejét, de a pályán minden játékos egyenlő, ott nem számít, kit hogy hívnak.

A mai angol válogatottban is nagy nevek futballoznak, elég csak Harry Kane-t, Jadon Sanchót és Jack Grealisht kiemelni, de Király szerint relatív, hogy egy adott életszakaszban mi számít nagy élménynek egy labdarúgó szemszögéből: – Emlékszem, 1999-ben Alan Shearer lőtt nekem gólt tizenegyesből a régi Népstadionban, erőből középre lőtte, amolyan angolosan, kicsit még bele is értem a labdába. 

Fiatal játékosként nagy szó volt egy ekkora legendával szembenézni, de ugyanilyen jelentős volt nekem itthon Dzurják Csöpi vagy Fischer Pali ellen védeni. Megszámlálhatatlan az ilyen pillanatok száma.

Király vs. Shearer:

Az angolok elleni három meccsét, a már említett budapesti 1-1-et, a 2006-os 3-1-es vereséget az Old Traffordon és a 2010-ben 2-1-re elveszített találkozót a Wembley-ben Király Gábor is különleges emlékeknek tartja. A legemlékezetesebb megmozdulása talán az volt, amikor 2006-ban kivédte Frank Lampard tizenegyesét.

– A Premier League-ben általában  kifordította a labdát a bal felső sarokba a tizenegyeseknél, de úgy gondoltam, hogy egy válogatott meccsen nem ezt választja majd, mert már kiismerhettem. Változott az irány, talán ezért lehetett sikeres a védés – emlékezett vissza Király.  

Király vs. Lampard:

S mire számíthatunk csütörtökön Anglia ellen?

– Most már ki kell lépnünk az Európa-bajnokság árnyékából. Azóta mindenki nyaralt egyet, elkezdődött a felkészülés, sőt már a bajnokságok is. Tiszta lapot kell nyitni, a múltból nem lehet megélni – figyelmeztetett a 108-szoros válogatott kapus. 

– Az Eb-n felhívta magára a figyelmet a magyar válogatott, ezért nem hiszem, hogy az angolok nekünk esnek majd, annál tapasztaltabbak. Akkor lehet esélyünk, ha ugyanazt az egységes és szervezett játékot tudjuk nyújtani, mint az Eb-n. Bizonyította a csapat, hogy képes gólt szerezni a nagyok ellen is, le tudja csalni a mosolyt az arcukról. Ha ugyanazt az egységes jellemet látjuk viszont a csapattól, mint az Eb-n, akkor Anglia ellen sem lesz ok a csalódásra.

Király Gábor Anglia szövetségi kapitányát, Gareth Southgate-et is ismeri, 2005-ben egy Crystal Palace–Middlesbrough meccsen (0–1) játszottak egymás ellen, de van más közös kötődésük is. 

– Amikor én a Palace-ben futballoztam, ő már a Middlesbrough-ban volt, de Southgate a Palace neveltje, a klubban nőtt fel, ott lett profi. A csapat nagy hangsúlyt fektet a korábbi játékosokkal való kapcsolattartásra, így mindketten a Palace-család tagjai vagyunk, és mindenki büszke volt arra, hogy az ő vezetésével Eb-döntőig jutott az angol válogatott a nyáron. Játékosként Southgate nagy munkabírású volt, aki lehajtott fejjel ment előre, tette a dolgát. Emberként ugyanilyen alázatosnak ismertem meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.