Lewis Hamilton káprázatos, hihetetlen öröksége

Lewis Hamilton újabb mérföldkőhöz érkezett, múlt vasárnap az Orosz Nagydíj megnyerésével a századik futamgyőzelmét aratta a Formula–1-ben, ráadásul a vb-n is átvette a vezetést. Ezeket nézve a Mercedes hétszeres világbajnokának minden oka meglehetne a felhőtlen ünneplésre, ám mégsem ez a helyzet.

2021. 09. 28. 6:32
HAMILTON, Lewis
Szocsi, 2021. szeptember 26. Lewis Hamiltonnak, a Mercedes brit versenyzõjének autója a boxutcában a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Orosz Nagydíján a Szocsi Autodrom versenypályán 2021. szeptember 26-án MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

májusban Barcelonában szerezte meg a századik pole pozícióját, s hogy ez mekkora tett, azt hűen tükrözi az örökrangsor mögötte: 68-szor, Ayrton Senna 65-ször indulhatott az első rajtkockából. A Spanyol Nagydíj óta Hamilton csak egyszer nyerte meg az időmérőt, pedig azóta már tizenegy nagydíjat rendeztek, s a századik futamgyőzelme is nehezen lett meg neki. A Mercedes pilótáját július 18-án a Brit Nagydíjon intették le 99. alkalommal elsőként, s most Szocsiban, az ötödik nekirugaszkodásra jött össze a százas – Hamilton a múlt héten meg is jegyezte, lassan már örökkévalóságnak tűnik, amíg eléri. Ami az erre a statisztikára vonatkozó örökrangsort illeti, Schumacher 91, Sebastian Vettel 53, Alain Prost 51, Senna 41 futamgyőzelemig jutott. Az is sokat mondó, hogy Hamilton több versenyt nyert, mint Prost és Senna vagy Senna, Fernando Alonso (32) és Niki Lauda (25) együtt.

A lényegre alighanem Toto Wolff tapintott rá a legjobban: – Most a száz győzelemről beszélünk, ez lesz a hír a következő huszonnégy órában, de szerintem mindezt majd csak évek múlva fogjuk fel. Lewis tartja a rekordokat a legfontosabb statisztikákban, a legtöbb pole, dobogó és futamgyőzelem is az övé. Ez olyan örökség, amit senki sem vehet el tőle – jegyezte meg a Mercedes csapatfőnöke. S ha már Wolff a dobogós helyezéseket is szóba hozta: Hamilton 176, Schumacher 155, Vettel 122 alkalommal végzett az első háromban.

A vb-címeket nézve Hamilton és Schumacher között holtverseny van az élen, mindkettőjüket hétszer koronázták meg. S ugyan a brit pilóta az Orosz Nagydíjon átvette a vezetést Verstappentől, de nem annyival, mint remélte, és a versenyfutás gyakorlatilag döntetlenre áll. Hamilton előnye ugyanis mindössze két pont, Szocsiban csak ötöt tudott verni a Red Bull pilótájára, aki az utolsó helyről rajtolva a második helyen végzett! A holland versenyző autójába az Orosz Nagydíjon bekerült az idei negyedik motor, s mivel büntetlenül csak hármat lehet használni egy szezonban, ezért a rajtrács végére került. Ám úgy néz ki, a korábbi hírekkel ellentétben alighanem Hamilton sem ússza meg, hogy a hátralevő versenyek valamelyikén hasonló szankciókkal szembesüljön. A Mercedesnek a legutóbbi két pálya, Monza és Szocsi különösen feküdt, de Hamilton csak hét ponttal szerzett többet, mint Verstappen, ami nem ígér jót a címvédőnek. Már csak azért sem, mert a jövő hét végi Török Nagydíj után Austinban, Interlagosban és Mexikóvárosban sokkal inkább a Red Bullnak áll majd a zászló, az első szaúd-arábiai nagydíj mindenkinek rejtély, a vb pedig majd Abu-Dzabiban zárul – meglehet, csak ott dől el Lewis Hamilton és meccse.

S bár Szocsiban is ők végeztek az első két helyen, az Orosz Nagydíj krónikájából kihagyhatatlan a hetedik helyen végzett Lando Norris neve is. A McLaren 21 éves pilótája megnyerte az időmérőt, ezzel pályafutása első pole pozícióját szerezte, és fokozva a szenzációt, a futamom az utolsó előtti körben még ő állt az élen, amikor a vizes pályán kicsúszott a bukótérbe. Hatalmas kockázatot vállalt, hogy a végjátékban szemerkélni kezdő, majd egyre jobban eleredő esőben a többiekkel ellentétben nem ment ki gyorsan átmeneti esőgumikra váltani, de persze az is érthető, hogy az élről nem akart az elsők között a bokszba hajtani, amikor karnyújtásnyira volt az első futamgyőzelmétől. Norris megtörten nyilatkozott, hogy nem számítottak a nagy esőre, s ebből fakadóan rossz döntést hoztak.

Szaúd-Arábiában és Abu-Dzabiban az eső aligha kavarja meg a futamot, de egyéb váratlan fejlemények még a vb-címért folyó párharcba is belezavarhatnak.

Nemzetközi sajtóvisszhang:

Nagy-Britannia:
Daily Mail: „Lewis Hamilton stílusosan esőben szerezte meg 100. futamgyőzelmét. Esőisten oly gyakran segítette a 14 év és 108 nap során, amely az első és a 100. sikere között eltelt.”

The Sun: „Szívszorító nap Lando Norris számára, Lewis Hamilton megnyerte a mágikus századikat.”

The Guardian: „Csak hogy megfelelően megvilágítsuk Hamilton rekordját: a 91 futamgyőzelmet szerzett Michael Schumachert már lehagyta, utánuk Sebastian Vettel következik 53-mal. Hamilton 2007-es első, kanadai sikere óta minden szezonban nyert legalább egy versenyt. Idén a nyolcadik világbajnoki címére tör, s ezzel ebben a tekintetben is lehagyná Schumachert.”

Olaszország:
La Gazzetta dello Sport: „Hamilton, a varázsló az esőben: a 100. győzelem Oroszországban.”

Corriere dello Sport: „Hamilton történelmet írt: 100 futamgyőzelem a Forma–1-ben. Ő az első pilóta, aki elérte ezt a mérföldkövet.”

Spanyolország:
Marca: „Hamilton történelmi márka a Formula–1-ben. Max Verstappen, a trónkövetelő az utolsó helyről rajtolva második lett, de vért kell majd izzadnia, ha meg akarja szerezni a koronát.”

Borítóképünkön Lewis Hamilton a bokszban. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.