Ma elkezdik a nők is, a Sopron mögött nagy lesz a harc az érmekért

A férfiak a hét elején, a nők viszont szombaton kezdik meg a magyar kosárlabda-bajnokság új idényét. A női szakág szép eredményeket mutatott fel a közelmúltban klubszinten, ezért várható, hogy nő a színvonal. Iványi Dalmával, a sportág legendájával, a győriek vezetőedzőjével arról beszélgettünk, hogy mi lehet a záloga a még jobb, élvezetes bajnokságnak, és hogy le lehet-e taszítani a trónról az itthon egyeduralkodó, Európa legjobbjai közé tartozó Sopron Basketet.

2021. 09. 25. 8:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén a nők is elkezdik a bajnokságot. A szakág szép sikereket tudhat maga mögött, ilyen volt az ­U23-as világbajnokságon szerzett bronzérem, a felnőtteknél a Sopron egymás után harmadszori bejutása az Euroliga négyes döntőjébe, a Szekszárd harmadik helye az Európa-kupába és az, hogy a héten beverekedte magát az Euroliga csoportkörébe. A bajnoki rajt előtt nagy kérdés, hogy sikerül-e növelni a színvonalat, és mennyire várható kiegyensúlyozottnak a harc a dobogós helyekért.

– Én úgy látom, hogy a színvonal magasabb lesz – válaszolta lapunk kérdésére a sportág legendája, a Győr vezetőedzője, Iványi Dalma. – Mindenki az előrelépést szem előtt tartva erősített, a közelmúlt sikerei pedig azt jelzik, hogy jó úton jár a magyar női kosárlabda. Annak, hogy a meccseken két hazai nevelésű játékosnak mindig lennie kell a pályán, az első félidőben ráadásul az egyiküknek muszáj huszonegy évesnél fiatalabbnak lennie, van negatív és pozitív hatása is. Sajnos még mindig kevés a megfelelő szintű ilyen korú kosaras, ezért nincs minden esetben versenyhelyzet, és néhányan elkényelmesednek. A cél persze nálunk, Győrött is az, hogy legyen négy-öt magyar húzóember a csapatban, mert ez a válogatott érdeke is. Sok múlik persze a játékosokon. Meg kell érte­niük, hogy egy utánpótlásban elért sikerrel még nem lesznek kész kosarasok, csak sok lemondással, alázattal és kemény munkával válhatnak sikeressé a felnőttek között is.

 

Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

A magyar női kosárlabdában évek óta egyeduralkodó a Sopron Basket, amely ma Európa elitjébe tartozik, és itthon az utóbbi hat befejezett kiírást aranyéremmel zárta. Kérdés, van-e remény trónfosztásra, és kik lehetnek a trónkövetelők. Iványi Dalma olvasta, hogy a Sopron gondokkal küszködik, mert például mégsem számíthat az olimpiai bajnok Napheesa Col­lier-re, de szerinte nem kell félteni a címvédőt.

– A soproniak a remekül működő, magabiztos rendszerükkel, a kiváló hátterükkel és nagyszerű játékosaikkal továbbra is kiemelkednek majd a mezőnyből. Bízom benne, lesznek olyan szakaszai a bajnokságnak, amikor meg lehet majd szorongatni, esetleg le is lehet győzni őket, de én az ő elsőségükre számítok. Utánuk viszont nagyon kiegyenlített és egyben erős a mezőny, a Szekszárd, a Diósgyőr, a PEAC, és persze mi, a Győr is szeretnénk a legjobb négyben végezni, de nem szabad leírni a Csatát, a Ceglédet, az MTK-t és a Vasast sem, ők is okozhatnak meglepetéseket. Ebben a régióban biztosan nem lesznek lefutott mérkőzések.

Iványi Dalma a saját csapatáról elmondta, a felkészülése a sok hiányzó miatt nem lehetett zavartalan, egyetlen edzőmeccsen sem tudtak a teljes csapattal gyakorolni. Az viszont örömteli, hogy két távozót leszámítva a magyar magot, köztük a sokra hivatott fiatalokat sikerült megtartani, és igaz ez a légiósokra is. Különösen Beatrice Mompremier maradása jelent sokat, ő igazi minőséget képvisel a center posztján.

Az első forduló műsora. Szombat: BEAC-Újbuda–Cegléd 17.00, PINK-Pécs–Győr 18.00, Vasas–Sopron 18.00. Vasárnap: Szekszárd–Szigetszentmiklós 17.00, TFSE-MTK–PEAC-Pécs 18.00. Hétfő: Ludovica-FCSM–Csata–Diósgyőr 18.30.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.