Már csak egy pilótaülés szabad a Formula–1-ben, Kína lázban ég

A 22 esztendős Csou Kuan-jü lehetne a Formula–1 első kínai pilótája, aki az Alfa Romeóhoz kerülhet.

Magyar Nemzet
2021. 09. 23. 12:50
This photo taken on November 30, 2019 shows Chinese driver Zhou Guanyu reacting after taking third place at a feature race during the twelfth and final round of the 2019 FIA Formula 2 championship at the Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates. - Zhou Guanyu played with toy cars as a little boy and dreamed of being China's first Formula One driver. Now 21, he is within touching distance of making that a reality. (Photo by STR / AFP) / China OUT Fotó: STR / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végi Formula–1-es Orosz Nagydíj előtt Szocsiban a Haas istálló bejelentette, hogy jövőre is a német Mick Schumacher és az orosz Nyikita Mazepin lesz a két pilótája. A hétszeres F1-es világbajnok 22 éves fiának ez az első szezonja az autósport elitkategóriájában. Mazepin – aki ugyancsak 22 esztendős – az istálló egyik fő befektetőjének, Dmitrij Mazepinnek a fia. Pontot eddig még egyikük sem szerzett.

A Haas bejelentése után a 2022-es szezonban már csak egy pilótaülés szabad az autósport elitkategóriájában; azt  Azt még nem lehet tudni, hogy ki lesz a Mercedestől a mostani idény végén távozó finn Valtteri Bottas márkatársa az Alfa Romeónál. A Mercedesnél Bottast a Williams nagy tehetségére, a 23 éves George Russellre cserélték le, aki idén 15 pontot szerzett, s a Belga Nagydíjon második lett. (Ez volt az a futam, amelyet a biztonsági autó mögött megtett két kör után újra félbeszakítottak, majd később nem indították újra, az időmérőn hatalmas meglepetésre második Russell pedig a hivatalos értékelésben is második lett, s a „normál” pontszám felét, kilencet szerzett.) Jövőre a helyére a Williamshez a 25 éves thaiföldi Alexander Albon kerül, aki a 2019-ben a Toro Rosso pilótája volt, majd az év közben átkerült a Red Bullhoz, és 2020-ban is itt versenyzett, két harmadik helyet elérve.

A 2007-es világbajnok, 41 éves finn Kimi Räikkönen bejelentette, hogy az év végén kiszáll a Formula–1-ből, távozik az Alfa Romeótól, ahol jelenleg Antonio Giovinazzi a csapattársa. A 27 éves olasz pilóta harmadik szezonját tölti az istállónál, s a 2019-es tizennégy, a 2020-as négy pontja után idén csak egy pontot szerzett, Monacóban tizedik volt. Az időmérőket nézve 8-4-re vezet Räikkönennel szemben – akinek a futamokról két tizedik helye van –, de ez nem biztos, hogy elegendő a szerződéshosszabbításhoz. Sajtóhírek szerint a kínai  Csou Kuan-jü válthatja, aki 30 millió eurót hozhat a csapathoz, ám a konkrét összeget Alfa Romeo csapatfőnöke, Frederic Vasseurt cáfolta. Azt viszont megerősítette, hogy Csou képben van náluk. A 22 éves kínai versenyző jelenleg a Formula–2-ben a második helyen áll, nem mellesleg pedig az F1-ben az Alpine tesztpilótája, és az Osztrák Nagydíj első szabadedzésén vezette is az autót.

Csou Kuan-jü remekel a Formula–2-ben:

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Csou Kuan-jü lehetne a Formula–1 első kínai pilótája, s mivel az Alpine hosszabbított Fernando Alonsóval és Esteban Oconnal is, meglehet, hogy a kínaiak az Alfa Romeónál törnek be a Formula–1-es pilótamezőnybe. Egyes hírek szerint Csou már meg is állapodott az Alfa Romeóval, s ezt csak azért nem jelentették be, mert még nem rendelkezik a szükséges szuperlicensszel. Ám ezt a Formula–2-ben idén jó eséllyel megszerzi. Kína egyelőre lázban ég, hogy Csou Kuan-jü révbe ér-e.

A 2022-es Formula–1-es versenyzőlista:
Mercedes: (brit), George Russell (brit)
Red Bull: (holland), Sergio Pérez (mexikói)
McLaren: Lando Norris (brit), Daniel Ricciardo (ausztrál)
Ferrari: Charles Leclerc (monacói), Carlos Sainz (spanyol)
Aston Martin: Sebastian Vettel (német), Lance Stroll (kanadai)
Alpine: Fernando Alonso (spanyol), Esteban Ocon (francia)
Alpha Tauri: Pierre Gasly (francia), Cunoda Juki (japán)
Alfa Romeo: Valtteri Bottas (finn)
Haas: Mick Schumacher (német), Nyikita Mazepin (orosz)
Williams: Nicholas Latifi (kanadai), Alexander Albon (thaiföldi)

Charles Leclerc a mezőny végén Szocsiban
Motorcsere miatt csak a mezőny végéről rajtolhat a ferraris Charles Leclerc a vasárnapi Orosz Nagydíjon. A maranellói csapat csütörtökön közölte, hogy a szezon során negyedszer is új – mintegy tíz lóerővel erősebb – motort kap a 22 éves pilóta. Mivel a szabályok szerint ez már eggyel több a megengedettnél, automatikusan a rajtrács végére sorolják. Korábban eldőlt, hogy a világbajnoki pontversenyben éllovas Max Verstappen sem az időmérőn elért pozíciójából startol Szocsiban. A holland versenyzőt azért sorolták három hellyel hátrébb, mert a legutóbbi, Olasz Nagydíjon balesetet okozott, a döntéshozók szerint ő volt a bűnös a Lewis Hamiltonnal való ütközésében, ami a 26. körben mindkettőjük kieséséhez vezetett. 

Borítóképünkön Csou Kuan-jü. Fotó: STR / AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.