Marco Rossi türelmet kér a szurkolóktól és a játékosoktól Andorra legyőzéséhez

Két kudarc után várja a magyar válogatott a következő világbajnoki selejtezőjét. Az ellenfél Andorra lesz hazai pályán, és bár a győzelem kötelező, Marco Rossi türelmet kér a szurkolóktól és a játékosoktól is. A szövetségi kapitány beszélt arról is, miben vár sokkal többet ezen a meccsen, mint amit kapott az angolok és az albánok ellen.

2021. 09. 07. 13:18
20210603 Budapest Labdarúgó válogatott edzése és sajtótájékoztató. fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Marco Rossi szövetségi kapitány Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivételesen korán, már kedden délben megtartotta a szokásos, mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját a magyar válogatott. A csapat az Angliától és Albániától elszenvedett két vereség után szerdán a Puskás Arénában Andorra ellen lép pályára 20.45-kor, ugyancsak világbajnoki selejtezőn. Az érezhető, hogy a szurkolók zömét kissé sokkolta a két kudarc, így nem véletlen, hogy szövetségi kapitány több kérdést kapott ezekről, mint a szerda esti találkozóról. Az olasz szakembernek elsőként arra kellett magyarázatot adnia, hogy mi változott a júniusi világbajnokság óta, a csapat miért nem tudta megközelíteni sem azt a játékot, amit akkor nyújtott.
– Alaposan kielemeztük a két mérkőzés tanulságait, és arra jutottunk, hogy két dolog nagyon hiányzott. Az egyik a lendület, a párharcok felvállalása, az ütközések keresése, ami mind jellemzett minket a kontinensbajnokságon. A másik a megfelelő fizikális állapot, ebben nagy visszaesést láttam, de meg kell mondani, ez más válogatottakra is igaz a tapasztalataink szerint. Most az a feladatunk, hogy visszatérjünk arra a szintre, amelyen júniusban voltunk. Anglia ellen az első gólig a védekezésünk az Eb-t idézte, sőt talán annál is jobb volt, ám utána teljesen szétestünk. Albániában még több kívánnivalót hagyott maga után a teljesítményünk, ugyanakkor vallom, hogy a vereségekből többet lehet tanulni, mint a győzelmekből, és most van mit tanulnunk.

 

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila 


Természetesen szóba került az is, hogy miben kell, illetve lehet gyorsan, szerda estig változtatni. Erre már csak azért is szükség van, mert Andorra ellen mindenki szerint kötelező a győzelem.
– Nem szabad lebecsülnünk Andorrát, az megengedhetetlen luxus lenne – felelte a szövetségi kapitány. – Különösen igaz ez két olyan meccs után, amelyeket jobb lenne gyorsan elfelejteni. Számomra az az elsődleges, hogy nyerjünk, ezután következik a gólkülönbség, és ha mindezt sikerül jó játékkal elérnünk, az bónusznak számítana. Az biztos, hogy támadóbb felfogásban kell pályára lépnünk, mint az angolok és az albánok ellen tettük, fontos lesz a megfelelő átmenet a támadás és a védekezés között. Anglia ellen tudtuk, hogy a labdabirtoklásban nem kerekedhetünk fölé, Andorrával szemben viszont nekünk kell irányítanunk, a befejezéseknél pedig ki kell jönnie a minőségi különbségnek.
Marco Rossi beszélt a türelem fontosságáról is, amit a játékosaitól elvár, a szurkolóktól pedig remél. Felhívta a figyelmet arra, hogy az angolok hazai pályán csak a 72. percben szerezték a második góljukat Andorra ellen, amely jól védekezik mélységben, azaz nem lesz könnyű helyzeteket kialakítani.
– Albániában is hiányzott belőlünk a türelem, azért nem tudtuk megvalósítani az elképzeléseinket. Most más formációt választunk, két csatárral kezdünk majd. Arra számítok, hogy kevesebbet kell majd védekeznünk, ám ehhez szervezett, összehangolt és hatékony csapatjátékra lesz szükségünk. Remélem, a játékosok mentálisan és fizikálisan is túljutottak a mögöttünk álló két mérkőzésen, és akkor nem lesz baj. Vasárnap óta számomra az a legnehezebb, hogy nem összpontosíthatok zavartalanul csak a saját munkámra. Ez nyilvánvalóan a kudarcok miatt alakult így, minden irányból záporoznak ránk a kritikák, és a bizalom csökkenésének időszakában nem könnyű kizárólag a feladatra koncentrálni. Most az a leglényegesebb, hogy győzzünk, bezsebeljük a három pontot, és utána lesz több időnk megvitatni a történteket.


Világbajnoki selejtező, I csoport
Magyarország–Andorra, Puskás Aréna, 20.45 (tv: M4 Sport) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.