Micsoda időmérő: Norris, Sainz és Russell az első három helyen!

Nagyon megtréfálta a vizes pálya a Formula–1-es Orosz Nagydíj időmérőjének harmadik szakaszában az addig domináló, de a fejleményekre nem reagáló Mercedest, a végén Lando Norris (McLaren), Carlos Sainz (Ferrari) és George Russell (Williams) végzett az első három helyen!

Magyar Nemzet
2021. 09. 25. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton Szocsiban a zuhogó eső és a vízben úszó pálya miatt nem tudták megrendezni a Formula–2-es mezőny első sprintfutamát, a Formla–1 harmadik szabadedzését, majd az F3-as sorozat második sprintfutamát; ám ezután megkönyörültek az égiek, az F1 14 órára kiírt időmérőjét a tervezett időpontban elkezdhették. Az eső elállt, de ettől azért még bőven maradt víz az aszfalton, bár a pályabírók igyekeztek eltüntetni.

A mezőny óvatosan kezdte a körözést az átmeneti esőgumikon. A Q1-ben a vb-pontversenyben vezető nem teljesített mért kört, csak beleszagolt a levegőbe, majd visszahajtott a bokszba, de ezen most nem kellett felhördülnünk. A Red Bull holland pilótájának autójába pénteken már az idei negyedik motort tették be, s csak hármat lehet büntetlenül – mindez azt jelentette, hogy Verstappennek vasárnap az időmérős eredményétől függetlenül a mezőny végéről kell indulnia. (Mivel eleve volt egy három rajthelyes büntetése, a motorcserét pedig valamikor mindenképpen meg kellett volna lépnie a Red Bullnak, a csapat logikusan döntött.) A kvalifikáció első szakaszában Verstappen mellett még Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Mick Schumacher (Haas), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) és Nyikita Mazepin (Haas) köszönt el, a legjobb köridőt pedig a hétszeres világbajnok (Mercedes) autózta, megelőzve csapattársát, Valtteri Bottast.

A Q2-ben Sebastian Vettel (Aston Martin), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Cunoda Juki (Alpha Tauri), Nicholas Latifi (Williams) és Charles Leclerc (Ferrari) esett ki. Latifi és Leclerc már nem jött ki a pályára, miként Verstappenek, nekik is motort cseréltek az autójukban, ők is csak a rajtrács végéről indulhatnak a futamon. A Q2-ben is Hamilton volt a leggyorsabb.

A Q3-ban is Hamilton kezdett a legjobban, az intermediate gumikon Lando Norris (McLaren) és Bottas érte el a második, illetve a harmadik legjobb időt az első gyors körökön, ezután azonban váratlan fordulat történt. A száradó pályán elsőként George Russell (Williams) vállalta a kockázatot, hogy lágy keverékre vált, majd többen is így tettek. Fáziskéséssel Hamilton a bokszba hajtva a falnak koccant, cserélnie kellett az orrkúpját, s neki a hátralevő időben már nem melegedtek fel olyan hőmérsékletre az abroncsai, hogy elérjék a kellő tapadást, emellett meg is pördült. Bottas esetében sem reagált időben a Mercedes a fejleményekre, és ez nagy hiba volt, ő is csak egy kört tudott menni slick gumikon. Az időmérőt pedig Lando Norris nyerte meg a McLarennel, a brit pilóta pályafutása első pole pozícióját szerezte. A Ferrarinál is szemfülesek voltak, ennek köszönhetően Carlos Sainz lett a második, míg a harmadik helyen Russell végzett. Hamiltonnak csak a negyedik hely jutott, utána pedig Daniel Ricciardo (McLaren), Fernando Alonso (Alpine), Bottas, Lance Stroll (Aston Martin), Sergio Pérez (Red Bull) és Esteban Ocon (Alpine) zárta az időmérőt.

–  Ez elképesztő érzés, azt se tudom, mit mondjak! Sosem hiszed el, hogy tiéd lehet a pole, amíg meg nem szerzed. Most nekem sikerült, extrém boldog vagyok, és hatalmas köszönet a csapatnak, remek munkát végeztek! – örvendezett a 21 éves Lando Norris az első gyorsinterjúban a pálya szélén.

Az Orosz Nagydí rajtsorrendje:
1. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
2. sor:
George Russell (brit, Williams)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
3. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
4. sor:
Valtteri Bottas (finn, Mercedes)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
5. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
6. sor:
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
7. sor:
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)
8. sor:
Mick Schumacher (német, Haas)
Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)
9. sor:
Nyikita Mazepin (orosz, Haas)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
10. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Max Verstappen (holland, Red Bull)

Az Orosz Nagydíj vasárnap közép-európai idő szerint 14 órakor rajtol.

Borítóképünkön Lando Norris az időmérő győztesét megillető „trófeával”. Forrás: Twitter/Formula–1
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.