Negyvenöt évesen is be lehet kerülni a magyar válogatottba

A vívóknál továbbra is csatasorba áll az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese és a már hét olimpián szerepelt Mohamed Aida.

Magyar Nemzet
2021. 09. 22. 13:20
MOHAMED Aida
Olykor heves indulatokat rejt el a vívósisak Fotó: MTI/Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vívószövetség tájékoztatása szerint a vezetőedzők kijelölték, az elnökség pedig elfogadta a válogatott kereteket a 2021/22-es szezonra. A névsor érdekessége, hogy továbbra is csatasorba áll Szász-Kovács Emese és Mohamed Aida. A 39 éves, olimpiai bajnok Szász-Kovács – aki 2016-is riói játékokon nyerte meg a női párbajtőrvívást – gyermekei születése után 2020 márciusában tért vissza a pástra, s 2021 áprilisában dőlt el, hogy címvédőként nem lesz ott a tokiói olimpián, miután az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyre nem őt, hanem Kun Annát nevezte a a magyar szövetség elnöksége. (Kun Anna nem járt sikerrel, így Tokióban női párbajtőrben nem lett egyéni indulónk sem. Csapatunk már korábban elvérzett a kvalifikációban.)

A 45 éves, vb-ezüstérmes tőröző Mohamed Aida a magyar csapat tagjaként vívott Tokióban, együttesünk pedig a hetedik helyet szerezte meg. Mohamed a hetedik olimpiáján szerepelt – mi több, a megnyitóünnepségen Cseh Lászlóval együtt vitte a magyar zászlót –, ennyi ötkarikás részvétel korábban még egyetlen magyar sportolónak sem jött össze. Mohamed Aida csapatba kerülését viták előzték meg, mert ugyan a hazai és a nemzetközi rangsor alapján is ott van a négy legjobb magyar tőrözőnő között, a csapatkvalifikáció végjátékában, amikor együttesünk megszerezte a kvótát, nem volt a csapat tagja. A kvótaszerző társai nyílt levelet is írtak, hogy helyette Lupkovics Dóra utazhasson Tokióba, aki a kvalifikációs versenyeken ott volt a csapatban.

Válogatott keretek a 2021/22-es szezonra:

Férfikard: (Vasas), Szatmári András (MTK), Decsi Tamás (KVSE), Gémesi Csanád (Gödöllő), Iliász Nikolász (UTE), Rabb Krisztián (Vasas), Galgóczy Tamás (Vasas), Noseda Szabolcs (Szigetszentmiklós).

Férfipárbajtőr: (Honvéd), Koch Máté (Vasas), Bakos Bálint (Vasas), Andrásfi Tibor (BVSC), Nagy Dávid (Vasas), Rédli András (Honvéd), Berta Dániel (Honvéd), Bányai Zsombor (Vasas), Szényi Péter (MTK), Nagy Marcell (Vasas).

Férfitőr: Dósa Dániel (Törekvés), Németh András (Honvéd), Bellovicz Gábor (Honvéd), Frűhauf Benjámin (Törekvés), Maior Mátyás (NKESE), Korom Erik (Törekvés), Nedeljkovic Mateja (Törekvés), Kiss Dániel (Törekvés).

Női kard: Márton Anna (BVSC), Pusztai Liza (BVSC), Katona Renáta (Vasas), Battai Sugár (Interfencing), Szűcs Luca (BVSC), Záhonyi Petra (Vasas), Várhelyi Kata (Honvéd), László Luca (UTE).

Női párbajtőr: Kun Anna (Tata), Büki Lili (Tata), Szász-Kovács Emese (Vasas), Muhari Eszter (Honvéd), Dékány Kinga (AVA), Nagy Kinga (Diósgyőr), Borsody Emma (BVSC), Kardos Edina (Vasas), Gnám Tamara (Tatabánya), Budai Dorina (Honvéd).

Női tőr: Kreiss Fanni (UTE), Kondricz Kata (Honvéd), Pásztor Flóra (Törekvés), Lupkovics Dóra (Honvéd), Mohamed Aida (UTE), Mesteri Viktória (UTE), Hajas Nóra (Törekvés), Pöltz Anna (MTK). 

Borítóképünkön Mohamed Aida. Fotó: MTI/Czagány Balázs
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.