Őrület! Megszólalt a FIFA-elnök a botrányos vb-selejtező miatt

Nem elég, hogy öt perc után félbeszakadt a Brazília–Argentína világbajnoki selejtező vasárnap, a brazil hatóságok még eljárást is indítottak a négy argentin labdarúgó ellen, akik a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő szabályokat megszegve utaztak be az országba. Az érintettek kerülő úton próbálnak „visszaszökni” klubjaikhoz Angliába.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 07. 11:42
null
FBL-WC-2022-SAMERICA-QUALIFIERS-BRA-ARG Fotó: AFP/NELSON ALMEIDA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emiliano Buendía, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso és Cristian Romero úgy érkezett meg a Sao Pauló-i találkozóra, hogy nem jelezték, az elmúlt 14 napban Angliában jártak. Mivel mindannyian a Premier League-ben futballoznak, ez mondjuk magától értetődőnek tűnt.

Buendia és Martínez az Aston Villa, Lo Celso és Romero a Tottenham légiósa, közülük az utóbbi három pályára is lépett a vasárnapi hamvába holt, Brazília elleni meccsen. A szabályok szerint ezt nem tehették volna meg, mivel Nagy-Britanniából érkezve karanténba kellett volna vonulniuk Brazíliában. Csakhogy az argentin csapat közvetlenül Venezuelából utazott Brazíliába, így a belépésnél ezt az országot jelölték meg kiindulási állomásnak.

Nem jött be a csel, a Brazil Egészségügyi Szabályozó Ügynökség (Anvisa) már a dél-amerikai rangadó előtti napon jelezte, hogy a négy játékos nem szerepelhet a meccsen. A felszólításra azonban sem a hazai, sem a vendég csapat nem reagált. A többszöri figyelmeztetés után a mérkőzés elején az Anvisa egyik munkatársa bement a pályára, és ellehetetlenítette a mérkőzés folytatását. Állításuk szerint azért a meccsen okoztak drámai felfordulást, mert a munkatársuk a hatalmas dugó miatt nem ért a helyszínre a kezdés előtt.

A történtek után az argentin csapat levonult a pályáról, majd bő egy órával később a találkozó venezuelai játékvezetője, Jesús Valenzuela félbeszakította a mérkőzést, amelynek további sorsáról a nemzetközi szövetségnek (FIFA) kell döntenie.

– Láttuk, mi történt Brazília és Argentína, Dél-Amerika két legdicsőségesebb csapatának mérkőzésén – fogalmazott Gianni Infantino, a FIFA elnöke az ügyben. – A kezdés után pár perccel tisztviselők, rendőrök, a biztonsági személyzet tagjai bementek a pályára, hogy elvigyenek néhány játékost. Ez őrület, de foglalkoznunk kell ezekkel a problémákkal, amelyeket a Covid-válság okoz.

Ennél keményebb, kritikus hangot ütött meg Ednaldo Rodrigues, a brazil szövetség elnöke, aki szerint a meccs után is el lehetett volna különíteni a négy labdarúgót, és az Anvisa nem megfelelően járt el. Ugyanúgy a mérkőzés félbeszakítása ellen szólalt fel Lionel Scaloni argentin szövetségi kapitány is, akihez állítása szerint nem jutott el olyan információ, amely szerint a négy labdarúgó nem szerepelhetett volna.

A négy érintett játékos már elhagyta az argentin válogatottat, így nem is játszanak majd csütörtökön, a Bolívia elleni hazai vb-selejtezőn. Európai klubjaikhoz kerülő úton, Horvátországon keresztül kívánnak visszatérni, mert onnan érkezve nincs karanténkötelezettségük Angliába lépve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.