Primož Roglič elvitte az ikonikus Covadongát és pirosba öltözött

A legutóbbi két kiírásban győztes szlovén Primož Roglič nyerte a hegyi befutóval zárult 17. szakaszt a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, s az összetettben is átvette a vezetést.

2021. 09. 01. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országúti kerékpár három Grand Tour-versenye közül a Tour de France megkérdőjelezhetetlenül a legnagyobb presztízsű, s a Giro d’Italiát is eléje kell sorolnunk, de azért a Vuelta is a kiemelt kasztba tartozik. A háromhetes spanyol körön pedig szerdán a 17. szakaszt Asztúriában az ikonikus Covadongán zárta hegyi befutó. Az 1980-as években ez az 1082 méteres csúcs lett Vuelta „válasza” a Tour de France Alpe d’Huezére. Bár utóbbi 1850 méteres, a Covadongára vezető 12,5 kilométeres út ugyanolyan embert próbáló az átlagban hétszázalékos meredekségével, egy gonosz, húszszázalékos kaptatójával pedig még nagyobb kihívás is. S kultikus helyről van szó, az itteni kisváros, Lagos de Covadonga a keresztény spanyol nemzet bölcsője, a 722-ben itt lezajlott csatával vette kezdetét a mór uralom elleni felszabadító háború. 1989-ben Szent II. János Pál pápa több ezer hívő előtt celebrált itt misét.

A Vuelta 17. szakasza is háborút ígért, hiszen már nagyon közel vagyunk a vasárnapi befejezéshez A 3417 kilométer össztávú viadal Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút, az El Camino záró állomásán ér véget egyéni időfutammal. Ami a szerdai szakaszt az összetett harmadik helyéről kezdő, a Vueltát 2019-ben és 2020-ban is megnyerő, s a hegyekben is nagyon erős Primož Roglič (Jumbo–Visma) műfaja. Szerdán a rajt előtt a hatodik helyen álló ausztrál Jack Haig (Bahrain–Victorious) leszögezte, most kell támadnia, de szerinte így is 99 százalék az esély arra, hogy az időfutamban olimpiai bajnok Roglič idén is megnyeri a Vueltát.

Az Ineos Grenadiers csapatából a kolumbiai Egan Bernal – a Tour de France 2019-es, a Giro d’Italia idei győztese – az összetett hetedik helyéről ugyancsak offenzívát ígért:

– Támadni fogok, hisz nincs mit vesztenem, mindegy, hogy a végén ötödik vagy tizedik leszek. Messze vagyok a Girón mutatott formámtól, de készen állok arra, hogy egy szép eredményért harcoljak, ennyivel tartozom a csapatomnak is – jegyezte meg Bernal.

A 185,8 kilométeres szakaszon a Covadongáig vezető út sem volt sima, az 1003 méteres La Collada Llomena emelkedőjén (7,6 kilométer, 9,3 százalékos meredekség) egy körpályán kétszer is fel kellett kapaszkodni. Bernal állta a szavát, mert a második mászásnál, 61 kilométerrel a szakasz vége lőtt megindult az élen, de Roglic tartotta a tempóját, mindenki más viszont lemaradt tőlük.

Fotó: Twitter/La Vuelta

Eleredt az eső, majd egyre jobban belefogott, és lejtmenetben az üldözők közül többen is elestek, így a szakasz előtt az összetettben még vezető, vagyis piros trikóban tekerő norvég Odd Christian Eiking (Intermarché–Wanty) is. Az idei Vueltán Roglič már kétszer esett lejtmenetben és egy szögesdróton is átbucskázott, de most senki és semmi nem tudta feltartóztatni. 7,5 kilométerrel a vége előtt állva hagyta Bernalt, s végül 1:35 perc előnnyel győzött, hatalmas ordítással nyugtázva a sikerét. Milyen a sors, a kipukkadt kolumbiai pedig csak hetedik lett, mert az üldözőboly őt utolérte. Primož Roglič nagy győzelmet aratott, az összetettben is az élre állt, felvehette a  piros trikót. A formáját látva nehéz elképzelni, hogy az idei Vueltán ez még lekerül róla.

– Nagyon élveztem a versenyt, minden pillanatát, ez csodálatos nap! De az igazi király szakasz még csak holnap jön – jegyezte meg az összetettben 2:22 perc előnnyel vezető Roglič, utalva arra, hogy csütörtökön két első és egy kiemelt kategóriás hegy vár a mezőnyre, és a hegyi befutó 1770 méteren lesz.

Vuelta, 17. szakasz, Unquera–Lagos de Covadonga, 185,8 km, hegyi befutó:
1. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) 4:34:45 óra
2. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 1:35 perc hátrány
3. Miguel Ángel López (kolumbiai, Movistar) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Roglič 68:42:56 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 2:22 perc hátrány
3. López 3:11 p h.

Borítókép: Primož Roglič a célban. Forrás: Twitter/Jumbo–Visma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.