Rejtélyes kór támadta meg 2020 legjobb magyar sportolónőjét

„Fejfájással és perifériás látászavarral kezdődött az egész” – mondja az Európa-bajnok Karakas Hedvig.

Forrás: DIGI Sport/Sport 242021. 09. 29. 15:01
KARAKAS Hedvig
Prga, 2020. november 19. Karakas Hedvig nnepel, miutn legyzte portugl Telma Monteirt a nk 57 kg-os slycsoportjnak dntjben a prgai cselgncs Eurpa-bajnoksgon 2020. november 19-n. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia óta keveset lehetett hallani a tokiói játékok cselgáncsversenyein első mérkőzésén búcsúzó Karakas Hedvigről, és nem véletlenül. A tavalyi év legjobb hazai sportolónőjének megválasztott dzsúdóst, aki a 2020-as prágai Eb-n aranyérmes lett a női 57 kg-os súlycsoportban, feltehetően Japánban megtámadta egy rejtélyes kór, és nemrég ugyan újra el tudta kezdeni a sportolást, de amint a DIGI Sport híradójának elmesélte, félelmetes időszakon van túl.

– A versenynapom előtt fejfájással és perifériás látászavarral kezdődött az egész, aminek ott még nem igazán tulajdonítottam nagy jelentőséget. Úgy voltam vele, talán a fogyasztás vagy a stressz – amit alapvetően nem éreztem magamon – miatt történhetett. A verseny nem úgy sikerült, ahogy terveztem, utána pedig másfél hónapig egy elég komoly betegségbe keveredtem bele – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Karakas Hedvig.

– Folyamatos tüneteim voltak, mindig másfélék: volt benne egy hányásos-vírusos fertőzés, arcidegbénulás, úgyhogy sok mindent összeszedtem. Folyamatosan kivizsgálásokra jártam, de szerencsére amiket – elég komoly betegségekre – megnéztek, az mind negatív lett. Az olyan alapvető dolgokkal is problémám volt, mint az evés, nagyon sokat fogytam, nagyon sok izom le is épült rólam. De ez most már visszaállt, visszajött az étvágyam, most már úgy érzem, hogy rendben vagyok – fogalmazott az Eb-aranyérmes és vb-bronzérmes dzsúdós.

Karakas Hedvig edzője, Toncs Péter máig a történtek hatása alatt van.

– Nem nagyon volt még elég időm ezt emészteni, mert Hédi sokáig elhúzódóan rosszul volt. Az olimpia előtt két nappal kezdődött, és egy-két hete állt talpra, addig feküdt, „használhatatlan” volt – mondta el a tréner. 

A tavalyi év legjobb hazai sportolója mostantól igyekszik csakis előre nézni. Hamarosan elkezdheti a megszokott edzésmunkát, de most még csak könnyített mozgást végez. 

– Egyelőre nem mennek jól az edzések, tíz perc kocogás után már iszonyatosan nagy légszomjat érzek, és nagyon hamar elfáradok – árulta el Karakas Hedvig, azt még nem döntötte el a 31 éves sportoló, hogy célba veszi-e a 2024-es párizsi olimpiát. 

– A cél az, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon már el tudjon indulni, az kellően távol van, reméljük, addig túljut ezen az egész hercehurcán, és fel tudom készíteni rá – reménykedik Toncs Péter.

– Van most egy évem arra, hogy eldöntsem, belevágok-e a következő olimpiai kvalifikációba, vagy esetleg más irányba tervezem a jövőmet” – jegyezte meg a terveiről Karakas Hedvig.

Borítóképünkön Karakas Hedvig a 2020-as prágai Eb megnyerése után. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.