Remélem, megváltozik! – mondja olimpiai bajnokunk lecserélt edzője

Milák Kristóf döntött, a 200 méteres pillangóúszás olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, világcsúcstartója nyolc év után lecserélte edzőjét, a 63 éves Selmeci Attilát, és Virth Balázs irányításával folytatja pályafutását. A 21 éves Milák és Selmeci között az utóbbi két évben már nem volt felhőtlen a viszony.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 09. 22. 9:59
MILÁK Kristóf
Milák Kristóf tudja, hogyan vezet az út az olimpiai dobogó tetejére Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárdobálás nincs, de Selmeci Attila azt nem rejti véka alá, hogy tanítványának a 2019-es kvangdzsui világbajnokság után – amelyen megdöntötte Michael Phelps világcsúcsát – nem az előnyére változott a magatartása, viselkedése vele szemben, ami értelemszerűen konfliktushelyzetet teremtett. A sportoló többször vitába szállt vele a felkészülési programot illetően, s abban állapodtak meg, hogy a tokiói olimpia után újragondolják, tudnak-e együtt dolgozni ezután. pedig úgy döntött, hogy nem, s Virth Balázzsal folytatja a munkát.

A Milák nélkül maradt Selmeci Attila, aki nyolc éven át mindent alárendelt annak az építkező munkának, amelyre a tető Tokióban került fel, most valószínűleg újra alapozásba fog kezdeni, csoportot toborozni, valamint a tanácsaival segíteni a BHSE edzőit.

– Arra számítok, hogy Kristóf a pillangó mellett más úszásnemekben, és a 200-nál rövidebb távokon is kipróbálja majd magát, ehhez viszont elkerülhetetlen erőfejlesztésre lesz szüksége –nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Selmeci Attila. – Bármilyen lépésre is szánja el magát, csak azt tanácsolhatom, hogy a munka mennyiségéből egy kevéskét se vegyen vissza, mert csak így maradhat a világ élvonalában. Ha valamikor is elbizonytalanodna, vagy Virth Balázs megoldhatatlannak tűnő feladattal kerülne szembe, kész vagyok segíteni, de szerintem az én istápolásomra nem lesz szükségük. Arra a kérdésre pedig, hogy Kristóf megváltozik-e a jövőben, nincs válaszom, ezért inkább azt mondanám, hogy nagyon remélem – mondta befejezésül Selmeci Attila, aki most egy kicsit elveszettnek érzi magát, ezért a jövőben csak akkor fog régi munkahelyére, a Duna Arénába ellátogatni, ha oda meghívást kap.

Az olimpiai bronzérmes valamint Márton Richárd, Milák edzőtársa és közeli jó barátja sem számít arra, hogy a magyar úszósport frontemberének hajója a jövőben zátonyra futna.  A két úszó szerint a feszültségmentesített környezet új energiákat szabadíthat fel a honvédes klubjához hű maradó Milákban.

A 2016-os olimpián bronzérmes, s Phelpsnél a döntő előtti két „menetben” jobbnak bizonyuló Kenderesi Tamás 2018-ban szembesült azzal, hogy már nem ő, hanem a nála is fiatalabb Milák Kristóf a 200 pillangó legnagyobb hazai erőssége. Párharcukból rendre Milák került ki győztesen.

– Senki sem lehet egészen biztos abban, hogy a versenyeken minden úgy lesz, ahogy eddig, de Kristóf tehetsége és adottságai olyan erények, amelyekre nehéz helyzetekben is tud támaszkodni. Nyolc év után számára ismeretlen kihívással találja szembe magát, de ez aligha fog rontani az esélyein, inkább előre viszi – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 24 esztendős Kenderesi Tamás, aki szerint Virth Balázs, az olimpiai bajnok néhány napja „szolgálatba állt” új edzője érteni fog Milák nyelvén. Már csak azért is, mert korban éppen 20 évvel van közelebb az új versenyzőjéhez, mint a 63 esztendős Selmeci Attila, a magyar úszóedzők egyik rangidőse.

– Az a feszültség, ami az elmúlt három-négy évben folyamatosan beszédtéma volt uszodai berkekben, várhatóan már a múlté. Abban biztosak lehetünk, hogy Virth Balázs ugyanúgy megköveteli majd a kemény munkát, mint az elődje, de talán a régi és az új feladatokat könnyebben tudja Kristóffal elvégeztetni. Erre az október eleji budapesti világkupán még aligha következtethetünk, de kicsit később, a rövid pályás Eb-n és vb-n talán már igen; bár az is igaz, hogy hozzám hasonlóan Milák se nagyon kedveli a 25 méteres medencéket. ”  

A budafoki Márton Richárd edzőpartnerként már több mint két évet húzott le Milák mellett, a közös munkából végül ő is profitált, mert ott lehetett a tokiói olimpián.

– Még csak néhány napja kezdtünk el újra edzeni, de máris azt érzem, hogy Kristóf komoly terveket forgat a fejében, nagyon motivált, felszabadult és jókedvű. Ez nyilván a váltással is magyarázható, de azzal is, hogy az ő akarata érvényesült. A légkör megváltozott, amire azt mondhatnám, hogy az eddiginél fiatalosabb lett. Neki és nekem is tetszik, hogy Virth Balázs minden apró részletre odafigyel, azonnal jelzi a hibákat, tudása ezért is megkérdőjelezhetetlen. Eddig is tudtuk, hogy a kemény munka híve, amire azt tudnám mondani, hogy szinte olyan, mint amilyen Selmeci Attila, csak egy húsz évvel fiatalabb „kiadásban”. Én nagyon sajnálom, hogy Attila bácsi már nincs velünk, de be kellett látni, hogy tovább már nem lehet erőltetni a közös munkáját Kristóffal. Valami olyan következett be, mint egy kiüresedett párkapcsolatban, ahol a felek belátják, hogy ami nem megy, azt felesleges erőltetni.

Borítóképünkön Milák Kristóf. Fotó: Kovács Tamás/MTI
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.