Rossz koronavírusteszt okozhatja a magyarok vesztét Albániában

Két szempontból is nagy baj, hogy Szalai Ádám a pozitív koronavírustesztje miatt nem léphet pályára a magyar labdarúgó-válogatott mai világbajnoki selejtezőjén Albániában. Szellemi vezérként szinte lehetetlen pótolni őt, csatárként viszont lehetséges. De kivel és hogyan?

2021. 09. 05. 7:30
null
Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Poztitív. Negatív. Így ment ez koronavírustesztjeivel szombaton. Az első PCR-teszt pozitív eredményt mutatott, amely miatt a fertőzöttnek vélt csapatkapitányt azonnal elkülönítették társaitól, de tegnap este a Magyar Labdarúgó-szövetség közölte, hogy a második teszt eredménye már negatív volt. Azaz a válogatott első számú csatára talán mégsem koronavírusos, de Albánia ellen már biztosan nem játszhat, meccs helyett újabb teszt vár rá vasárnap.

Fontos teszt vár csapatára is az angolok elleni 4-0-s vereség után, Szalai Ádám nélkül, veszélyes ellenféllel szemben. A Mainz 33 éves csatárát már sokan és sokszor kiutálták volna a nemzeti csapatból, de nem véletlen, hogy az utóbbi három szövetségi kapitány, akivel komoly eredményeket ért el a válogatott, nevezetesen Bernd Storck és Marco Rossi is ragaszkodott hozzá. Ahogy az sem véletlen, hogy immáron több mint tizenegy éve folyamatosan a Bundesligában szerepel.

Szalai Ádám vezérként fog igazán hiányozni   Fotó: Szabó Miklós

Most elsősorban mégis vezérként hiányzik majd a pályáról és az öltözőből. Nincs ennek a csapatnak még egy olyan játékosa, aki annyi csatát, keserűséget és örömöt megélt magyar mezben, aki hitelesen el tud mondani egy olyan öltözői beszédet, amivel magával ragadja a többieket, mint Szalai Ádám. Az angolok elleni 0-4 után különösen nagy szükség lenne egy ilyen vezérre. A csapatkapitányi karszalagot ugyan átveszi Szalaitól de a személyiségük teljesen más.

Csapatkapitánya nélkül szorult helyzetben van Rossi, akinek csatárként is hiányozhat Szalai. Huszonnégy gólja van a válogatottban, az aktív játékosok között rajta kívül egyedül Dzsudzsák Balázsnak van több mint húsz találata, de ő nem kerettag. A jelenlegi együttesben nincs más Szalain kívül, akinek két számjegyű lenne a gólszáma a válogatottban.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak a pótlása (legalábbis csatárként), amiben szerepet játszik az is, hogy ellentétben a csapat legutóbbi négy találkozójával, amikor sorrendben Portugália, Franciaország, Németország és Anglia ellen zártan védekeztünk, Albániában várhatóan többet lesz nálunk a labda.

Szalai legfőbb erényei közé tartozik, hogy fegyelmezetten betartja a taktikai utasításokat, a védekezés vele kezdődik, és sokszor túlerővel szemben is képes megtartani a labdát. Ilyen típusú játékos nincs még egy keretben, a középcsatárként számításba vehető Nikolics Nemanja és Hahn János is másban jó. Ugyanakkor ez Albánia ellen nem feltétlenül baj, hiszen másfajta játék is várható.

A papírforma szerint Nikolics lép Szalai helyébe   Fotó: Kovács Tamás

Nem valószínű, hogy Rossi változtatna a 3-5-2-es felálláson (kis módosítással néha 3-4-2-1-en), amelyet már egy éve sikerrel alkalmaz, így vélhetően mellé Nikolics vagy Hahn kerül Szalai helyére. Utóbbi játszott legutóbb a Ciprus elleni felkészüli meccsen a Mainz-csatár helyén, előbbi pedig tavaly novemberben a szerbek (1-1) és a törökök (2-0) elleni Nemzetek Ligája-meccseken, amikor Szalai sérült volt.

A tapasztalat Nikolics mellett szól, és talán az sem véletlen, hogy ő vett részt a magyarok meccs előtti sajtótájékoztatóján Rossi mellett. A probléma, hogy a Fehérvár támadója ebben az idényben nincsen formában, klubjában hat tétmeccsen egy gólt és gólpasszt sem hozott össze. Ellenben Hahn négy bajnokin négy gólt ért el a Paksban, így szerződött a Dunaszerdahelyhez a napokban, s emiatt is fel lehet dobódva.

Mindkettejük mellett szólnak érvek, és Rossi akár még úgy is dönthet, hogy váratlanul klasszikus befejező csatár nélkül állunk fel, ellenben teret ad Sallai Rolandnak, Szoboszlai Dominiknek és az angolok ellen lendületet hozó Sallói Dánielnek, hogy keverjék meg az albán védőket.

Gólt Szalai Ádám, a csatár nélkül is lőhetünk Albániában. A kérdés az, hogy Szalai Ádám, a vezér nélkül nyerhetünk-e.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.