Simának indult, de nehezen nyerte meg a derbit a Ferencváros

A labdarúgó NB I 7. fordulójának zárásaként jött a sláger, a Ferencváros és az Újpest derbije. Az első negyedóra után úgy nézett ki, a lilák nagy zakót kapnak a Groupama Arénában, mert az eredményt és a létszámot tekintve is hátrányba kerültek. Ők azonban nem omlottak össze, jól tartották magukat, és bár kaptak még egy gólt, közvetlenül a szünet előtt szépítettek. A második félidő kiegyensúlyozott játékában a Fradi tudott még egyszer a kapuba találni, és így 3-1-re nyert.

2021. 09. 26. 18:51
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülsiketítő szirénával közeledett egy végtelen hosszúnak tűnő kocsisor. Az első gondolat kézenfekvő: fél óra van még a kezdésig, nyilván balhé tört ki a fradisták és újpestiek között, ezért vonul ki rengeteg rendőr. Az egész akkor kezdett el gyanússá válni, amikor a sor elején feltűnt egy hatvanas évekből visszamaradt Moszkvics 403-as, mögötte pedig több Lada járőrautó – ezek bizony nem a meccs miatt tettek időutazást. A többtucatnyi retró rendőrségi jármű ügyet sem vetett a stadion körül még hömpölygő tömegre, áthajtottak a Könyves Kálmán körúton átívelő felüljárón, majd szem elől tűntek, kisvártatva pedig a szirénaszó is elhalt.

Akadtak persze olyan rendőrök, nem is kevesen, akiket a derbi miatt vezényeltek a Groupama Arénához, de szerencsére nem akadt sok dolguk. A csapatok már melegíthettek, amikor a Nagyvárad térnél leállították a forgalmat, majd hét rendőrautóval közrefogva megjelent két csuklós busz, tömve Újpest-szurkolókkal. Ezt onnan lehetett tudni, hogy annyian hajoltak ki az ablakain, amennyien csak kifértek rajta, és torkukszakadtából pocskondiázták a Ferencvárost, és közölték a stadion felé igyekvő fradistákkal, hogy kezdjenek egyik legközelebbi családtagjukkal…

 

Fotó: Mirkó István

 

Amikor a két csapat felsorakozott, itt-ott foghíjas lelátók fogadták őket. Az egyik sarokban kaptak egy szektort a vendégek hívei, akik felváltva küldték a pokolba a klubjuk belga tulajdonosát és a hazai csapat híveit, cserébe persze ők is kaptak néhány „kedves” szót az elsöprő többségben üvöltő fradistáktól. Az egyébként sokat elárul a szurkolók és az újpesti csapat viszonyáról, hogy előbbiek a kezdéshez felálló sajátjaikat a „kurva gyenge!” rigmussal köszöntötték – utalva arra, hogy a lilák ebben a bajnokságban még győzelem nélkül, az utolsó előtti helyen állva érkeztek a derbire.

Most sem ígérkezett könnyűnek a dolguk, ami hamar a vártnál is nehezebb lett: már az 5. percben hátrányba kerültek. Történt, hogy Laidouni elvesztette, majd visszaszerezte a labdát, pár lépés után a középen érkező Uzuni elé ívelt, aki rosszul vette át, de előbb érte el, mint a kapujából kilépő Banai, aki ráesett a csatár lábára. Ő elesett, Bogár Gergő játékvezető pedig büntetőt ítélt, ennek a jogosságát a VAR sem cáfolta meg, a tizenegyesből pedig Ryan Mmaee a jobb alsó sarokba lőtt – 1-0.

 

Fotó: Mirkó István

 

Hamarosan már a végzet is felsejlett a vendégek előtt, mert ráadásul a létszámot tekintve is hátrányba kerültek. A 14. percben Uzuni lógott volna meg egyedül a balösszekötő helyén, Diaby azonban lerántotta, Bogár játékvezető pedig kiállította védőt. Nem tudhatjuk, az Újpest milyen elképzelésekkel vágott bele a meccsbe, az viszont biztos, hogy ez a pocsék kezdés minden tervét átírta. Ennek ellenére szemlátomást nem óhajtotta eljátszani az áldozati bárány szerepét, nem omlott össze, és a mezőnyben nem is lehetett észrevenni, hogy eggyel kevesebb játékosa van a pályán. Ezzel azt sikerült elérnie, hogy többet birtokolta a labdát a Ferencvárosnál, de mert veszélyes nem tudott lenni, így egyik kapu előtt sem adódtak helyzetek.

A nagy eseménytelenséget gyors gólváltás törte meg. A 43. percben Samy Mmaee indított hátulról, Tokmac lesen volt, de a hátulról érkező Uzuni nem, így ő elvihette a labdát, majd középre emelt, ahonnan 12 méterről Tokmac lőhetett, és a labda Kutrumbiszról vágódott a hálóba – 2-0. Aztán a hosszabbítás második percében a házigazda adott egy ajándékot az Újpestnek: Mitrovics remek helyzetfelismeréssel Tallo elé emelt, Blazic és Civic sem figyelt, utóbbi ráadásul a labda mellé ugrott, az ék pedig jobbal félmagasan a bal sarokba lőtt hét méterről, középről – 2-1.

 

Fotó: Mirkó István

 

A második félidő kezdetére a hazai B-közép előtti térfél hatalmas füstbe borult, a Ferencvárosnak nyilván a zsebébe kell majd nyúlnia, hiszen biztosan komoly büntetést kap. Válaszként a másik oldalon érkezett a lila füst, ez nyilván emeli a büntetés összegét. Bátran futballozott az Újpest, Tallo és Bjelos is elhibázott egy-egy helyzetet, és Peter Stöger hamarosan cserélt: a visszatérése óta először léphetett hazai pályára Muhamed Besic, és beállt Zseljko Gavrics is. Élénk volt az iram a mezőnyben, a kapuk nemigen forogtak veszélyben, ha mégis, akkor a csatárok rendre hibáztak. 

Egészen a 86.percig, ekkor Laidouni a bal oldalon becsapta Kastratit, majd finoman elgurította a labdát Banai mellett, majd Uzuni a gólvonal előttről a hálóba segítette – 3-1.  Ha a Fradi a csütörtöki, Betis elleni Európa-liga-mérkőzés főpróbájának szánta a derbit, akkor biztató a vártnál gyengébb játéka, csak az eredménnyel lehet elégedett. Az Újpest pedig nagy szívvel harcolt, megmutatta, hogy van tartása, ám ezért meg nem jár pont, így maradt az utolsó előtti helyen.

 


NB I, 7. forduló

Péntek
Zalaegerszeg–Paks 2-5 (0-2), Zalaegerszeg, 1214 néző, jv.: Káprály. Gólszerző: Spoljaric (51.), Borukov (11-esből 94.), illetve Ádám (15.), Szerafimov (öngól 38.), Kinyik (54.), Balogh B. (59.), Szabó Bá. (84.)

Szombat
MTK–Mezőkövesd 1-0 (0-0), Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1537 néző, jv.: Farkas Á. Gólszerző: Miovszki (90.)

Gyirmót–Bp. Honvéd 2-4 (1-3), Gyirmót, 2381 néző, jv.: Erdős. Gólszerző: Simon A. (15., 52.), illetve Tamás K. (12.), Nagy D. (21.), Lukics (24., 48.)

Mol Fehérvár–Puskás Akadémia 0-0, Mol Aréna Sóstó, 2014 néző, jv.: Solymosi.

Vasárnap

Kisvárda–Debrecen 2-1 (0-1), Kisvárda, 2800 néző, jv.: Bognár T. Gólszerző: Mesanovic (49.), Zlicsics (89.) ill. Varga József (10.)

Ferencváros–Újpest 2-1 (2-1), Groupama Aréna, 17 000 néző, jv.: Bogár. Gólszerző: R. Mmaee (11-esből 5.), Tokmac (43.), Uzuni (86.), illetve Tallo (45+2.). Kiállítva: Diaby (14.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.