Szoboszlai: Puskás Ferenc legenda, nem mérhetem magam hozzá

Hosszabb interjút közölt a Bundesliga hivatalos honlapja Szoboszlai Dominikkel, akit a sérülése utáni nehézségekről, a Puskás Ferenccel való összehasonlításról és az Erling Hålanddal ápolt barátságáról is kérdeztek.

Magyar Nemzet
2021. 09. 30. 13:12
SV Sandhausen - RB Leipzig
Szoboszlai (17), a magyar futball emelkedő csillaga Forrás: Europress/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szoboszlai Dominik Salzburgból való szerződtetését tavaly decemberben jelentette be az RB Leipzig, ám sérülés miatt több mint fél évet ki kellett hagynia, és csak a mostani idény elején mutatkozhatott be a Bundesligában. A nehéz időszak tanulságairól a következőket mondta a magyar szélső:

– Sokat tanultam ez idő alatt, és sokat el is felejtettem már, mindenesetre nem akarom újra átélni. A legfontosabb tanulság az volt, amit minden fiatalnak elmondhatok, az idősebbek már úgyis tudják: ahhoz, hogy mindent elérj, amit szeretnél, vigyázni kell a testedre. Nagy hangsúlyt kell helyezni a regenerációra. Ezt már Salzburgban is tudtam, de ott nem voltak nagyobb sérüléseim, ezért nem is értékeltem eléggé. Nehéz időszakon vagyok túl, de talpra álltam, és minél gyorsabban magam mögött akarom hagyni.

Visszatérése után Szoboszlai egyből góllal debütált a Leipzigben a Sandhausen elleni kupameccsen, amelyen csereként 12 percet játszott. Ezt nevezte a legszebb pillanatának a sérülése óta, mivel nyolc hónap után először szerepelt tétmérkőzésen. Sokan azonban a Stuttgart elleni Bundesliga-találkozójára emlékeznek a legjobban, amelyen duplázott. – Egyszerűen csak élveztem azt az estét, a két gólomat, a 4-0-s győzelmet, a szurkolókkal való ünneplést – mondta erről a középpályás.

Fotó: AFP/HENDRIK SCHMIDT

Szoboszlai szempontjából jó hír volt, hogy a nyáron korábbi salzburgi edzője, Jesse Marsch vette át a csapat irányítását, azonban gyengén kezdte a szezont a Leipzig. Az első öt fordulóban három vereség is becsúszott, legutóbb a Hertha ellen pedig ugyan 6-0-s sikert aratott az együttes, de Szoboszlai nem lépett pályára.

– Már több mint két éve ismerem az edzőt Salzburgból – mondta Marsch-ról Szoboszlai. – Nagyon jó ember és jó edző. A rajtunk nem volt jó, de ez megtörténik a futballban, nem kezdhet minden csapat úgy, ahogy megálmodta. Azt gondolom, mindannyian mögötte állunk, mert a tudása tényleg kimagasló. Senki sem mondhat mást.

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a németek aranylabdása, Lothar Matthäus nemrég az Aranycsapat klasszisához, Puskás Ferenchez hasonlította Szoboszlait.

– Hálás vagyok neki, hogy így gondol rám, mert kiskorom óta azért dolgozom, hogy elérjek erre a szintre. Ugyanakkor nem szeretném magam Puskáshoz hasonlítani. Ő nagyon-nagyon jó játékos volt, igazi legenda Magyarországon, akiről csak teljes tisztelettel beszélhetek. 

Én is szeretném a magam útját járni, ahogy ő tette. Példakép szeretnék lenni a gyerekek és mindenki szemében, aki fejlődni akar.

Szoboszlai nagy álmaként a Bajnokok Ligája-győzelmet nevezte meg. – Azt akarom, hogy az apám és a családom lásson olyan nagy trófeákat a magasba emelni, mint a BL-serleg. Ez a cél, ezért kelek fel és dolgozom nap mint nap.

Természetesen szóba került a húszéves játékos barátsága Erling Hålanddal, akivel Salzburgban találtak egymásra, és a mai napig jóban vannak, noha immáron riválisok, hiszen a norvég sztár a Dortmund kiválósága.

– Tartjuk a kapcsolatot, jóban vagyunk – jegyezte meg Szoboszlai. – Amikor Erling Salzburgba került, azon a nyáron egyedül ő érkezett a csapathoz, mindenki más ismerte a másikat. Korábban én is voltam hasonló helyzetben, úgyhogy eldöntöttem, segítek neki bármiben, amire szüksége van. Együtt jártunk el kajálni és így tovább. Barátok lettünk, én segítettem neki beilleszkedni, ő pedig segített nekem az angolom fejlesztésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.