Új WNBA-sztárt szerződtetett kényszerűségből a Sopron Basket

A Sopron Basket számításai felborultak a keret amerikai tagjainak az egészségi állapota, illetve WNBA-szereplése miatt, ezért a magyar női kosárlabdában az utóbbi években egyeduralkodó klub új légióst szerződtetett az Egyesült Államokból. Shey Peddy sztárnak számít az észak-amerikai női ligában.

2021. 09. 22. 16:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő fordulat állt be a hét végi bajnoki rajt előtt a Sopron Basket keretében. A női kosárlabda-bajnokság címvédője már a tavasszal közölte a végleges keretét, ám most ezen változtatni kényszerült: Török Zoltán egy új légiós, az amerikai Shey Peddy érkezését jelentette be. A klub ügyvezető igazgatója az okokról ezt mondta a bajnok honlapjának: – A magyarázat az, hogy Napheesa Collier ügynöke arról értesített, hogy szerződött játékosunk a WNBA-szezont követően, egészségügyi okokra hivatkozva még decembertől sem tud a rendelkezésünkre állni. Folytatom a sort azzal, hogy Briann January és csapata, a Connecticut Sun fantasztikusan teljesít a WNBA-ben, ami azt jelenti, hogy ott lesz a rájátszásban, és akár egész októberben nélkülöznünk kell az irányítónkat. Nos, a két játékos együttes és tartós hiánya miatt szükségszerűvé vált, hogy lépjünk.

Ezek a tények feladják a leckét a szakmai stábnak is, hiszen Napheesa Collier olimpiai bajnok center, ha ő nincs, akkor Gáspár Dávid vezetőedzőnek a tervezett taktikát át kell írnia. 

 

Fotó: Nemzeti Sport/Koncz György

 

– A játékospiac azonban ilyenkor rendkívül szűkös – folytatta Török Zoltán. – A változtatás az eredetileg tervezett szerkezet és bizonyos fokig a játékunk feladására is kényszerít bennünket, ami rengeteg további kérdést is felvet. Ezekre a szakmai stábnak kell megtalálnia a választ. Gáspár Dáviddal áttekintettük, mit is tehetnénk, és valamennyi tényezőt figyelembe véve Shey Peddy leigazolása mellett döntöttünk. Nyilvánvaló, hogy lényegesen alacsonyabb szerkezetre kell vele átállnunk, és talán azt sem kell magyarázni, hogy Collier olimpiai bajnok, így a kiesése mekkora veszteség a csapat lehetséges játékerejét tekintve. Itt szeretném megjegyezni, hogy Colliert egész szezonra szerződtettük, december elsejétől továbbra is a játékosunknak tekintem, és ennek megfelelően fogunk eljárni vele kapcsolatban.

Shey Peddy az utolsó phoenixi mérkőzését követően öt nappal csatlakozik a Sopronhoz, és a teljes szezonra érkezik. A műtött Határ Bernadett lassan visszatérhet a pályára, ugyanakkor Jelena Brooks sérülése makacsabbnak bizonyult a vártnál, még nem tudni, mikor játszhat újra. Ez lehetőséget ad két magyar fiatalnak, Czukor Dalmának és Varga Alíznak, az akadémisták közül pedig a friss U20-as világbajnoki bronzérmes Sitku Zsuzsanna lesz teljes jogú tagja a felnőttkeretnek.

A 32 éves Shey Peddy játékos-pályafutása nagyban hasonlít az egykori soproni közönségkedvenc, Vonnie Turner karrierjének alakulására. A Phoenix Mercury vajkezű hátvédje alulértékelt játékos hírében állt, akit pályafutása kései szakaszában „fedeztek fel”. Izraeli, osztrák, német klubok után az Euroligában a TTT Riga együttesében robbant be igazán a nemzetközi színtéren, ahol nemcsak a pontok szállítása terén, de a lepattanók begyűjtésében és a társak kiszolgálásában is jeleskedett. A lettek vezéreként figyeltek fel rá a WNBA-ben is, holott már 2012-ben kiválasztotta a Chicago Sky. A Washington Mystics színeiben debütált 2019-ben, ahonnan Phoenixbe vezetett az útja. A Mercuryban közel 18 percet töltött pályán az idei WNBA alapszakasza során, olyan játékosok mellett, mint Diana Taurasi, Brittney Griner, Skyler Diggins-Smith, Kia Nurse vagy a korábban a Sopronban is megfordult Bria Hartley és Megan Walker.

Névjegy

Név: Sheylani „Shey” Peddy
Született: 1988. október 28.
Magasság: 170 cm
Poszt: hátvéd
Nemzetiség: amerikai

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.