Usziknak megtiltották, hogy kiüsse a világbajnok Joshuát

Ukrajna visszaszerezte azt, ami az övé – Volodimir Zelenszkij elnök is gratulált a nemzet hősének.

2021. 09. 28. 16:35
JOSHUA, Anthony
London, 2021. szeptember 26. Olekszander Uszik, ngy nemzetkzi klvv vilgszervezet cirklsly ukrn bajnoka (j) nnepel, miutn legyzte a brit Anthony Joshut, a Nemzetkzi klvv-szvetsg (IBF), az klvv Vilgszervezet (WBO) s az klvv Vilgszvetsg (WBA) profi nehzsly klvv bajnokt s elnyerte az IBF, a WBA s a WBO egyestett nehzsly klvv vilgbajnoki cmt a londoni Tottenham Hotspur Stadionban 2021. szeptember 25-n. kzd MTI/AP/Frank Augstein Fotó: Frank Augstein
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ukrajna visszaszerezte azt, ami az övé: a WBA az IBF, IBO és WBO öve, ahogy annak lennie kellett, visszakerült hozzánk! Nem aludtunk, nem kételkedtünk, nem fogtuk vissza az érzelmeinket! Nagy csata volt, ami még értékesebbé teszi a diadalt, bravó, bajnok!” – írta ki szombat éjjel az Instagram-oldalára Volodimir Zelenszkij, és Ukrajna elnöke egy fotót is megosztott, amelyen Olekszandr Uszik állcsúcson vágja Antony Joshuát. A harcias élű bejegyzést annak is betudhatjuk, hogy a profi boksz királykategóriája, a nehézsúly trónjának elfoglalása még jobban összekovácsolhatja a szakadárokkal fegyveres konfliktusban álló nemzetet. S akár áthallást érezhetünk a Krím félsziget visszaszerzésére is…

A brit Joshua négy éve Volodimir Klicsko legyőzésével lett a nehézsúly első számú alakja – ugyan a címeit az amerikai Andy Ruiz elvette tőle, azokat gyorsan visszaszerezte –, ezért is volt felfokozott a hangulat keleti szomszédainknál. Ám Ukrajnán kívül Usziknak nem sok esélyt adtak. A profi boksz „bibliájának” számító The Ring magazin huszonkét szakértője közül tizenkilenc a címvédő sikerét várta. Az ukrán kihívó veretlenül érkezett Londonba, ám egy súlycsoporttal lejjebb, cirkálósúlyban lett vitathatatlan bajnok, a nehézsúlyban korábban csak két meccse volt. A 34 éves Uszik három évvel idősebb, hét centivel alacsonyabb (191 és 198 cm) és a mérlegelésnél kilenc kilogrammal kevesebbet nyomott (100 és 109 kg), mint Joshua, s Londonban a Tottenham stadionjában a közel hetvenezer szurkoló között csak maroknyi ukrán szimpatizáns akadt.

Uszik a felvezető sajtótájékoztatóra extravagáns módon Batman fő ellensége, Joker rikító öltönyébe bújt, de jelezte, hogy egyébként nem tréfál. Mint megjegyezte, nem a méret számít, hiszen Dávid is legyőzte Góliátot, és ő egy sakkjátszmára készül a ringben. Nos, ennél maradva, mattolta Joshuát, kiváló lábmunkával, jóval több és látványosabb ütéssel, egyhangú pontozással diadalmaskodott (117-112, 116-112, 115-113) a két londoni olimpiai bajnok meccsén. A 2012-es ötkarikás játékokon ugyanis mindketten aranyérmesek voltak; csak éppen Uszik az amatőr nehézsúlyban, míg Joshua a szupernehézsúlyban.

Az ukrán bunyós azért is különleges alakja a profi boksznak, mert a négy világbajnoki övvel a derekán jelentette ki, hogy ezeknél az olimpiai aranyát azért többre tartja. Alighanem azzal is sokak szimpátiáját elnyerte, hogy az összecsapás után Joshuának az öltözőjében visszaadta a tőle elnyert világbajnoki öveket – no persze ő majd úgyis kap újakat a négy világszervezettől.

Uszik a találkozó végén is egyértelműen jobb volt:

Uszik elárulta, hogy megpróbálta kiütni Joshuát, de a ringsarokban a szakmai stábja észhez térítette, egyenesen megtiltotta neki, hogy ezzel próbálkozzon, mert észlelték, ha nagyon megindul előre, akkor szétesik a mozgása. S ugye a sakkban is meg kell fontolni minden lépést. Az új bajnok előtt meghajolt a nagy előd, Volodimir Klicsko is, leszögezve, hogy Uszik bevonult a történelembe. Az újdonsült világbajnok azonban egyelőre a családjához akar vonulni, mert a felkészüléskor sokat volt távol a feleségétől és három gyermekétől. Aztán majd jövőre jöhet a visszavágó Joshua ellen, így azon még nem érdemes merengeni, hogy az ötödik nagy világszervezetnél, a WBC-nél egy másik brit, Tyson Fury a világbajnok.

Borítóképünkön Olekszandr Uszik az ukrán zászlóval ünnepel. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.