Verstappen ráfázott, a mezőny végéről kell indulnia Szocsiban

Az időmérő edzésen elért eredményétől függetlenül csak az utolsó rajtkockából vághat majd neki a vasárnapi Formula–1-es Orosz Nagydíjnak a világbajnoki pontversenyt vezető Max Verstappen, miután a Red Bull holland pilótája a mostani hétvégén már a negyedik motorját használja az idényben.

Magyar Nemzet
2021. 09. 24. 15:30
VERSTAPPEN, Max
Szocsi, 2021. szeptember 24. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Orosz Nagydíjának elsõ szabadedzésén a Szocsi Autodrom versenypályán 2021. szeptember 24-én. A futamot 26-án rendezik. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Red Bull és a vb-pontversenyben vezető eleve úgy érkezhetett a Formula–1-es világbajnokság Orosz Nagydíjára, hogy nagyon nehéz dolga lesz, hiszen Szocsiban az eddigi hét versenyt kivétel nélkül a Mercedes nyerte meg. Négyszer pedig Lewis Hamiltont intették le elsőként, aki jelenleg öt pont hátrányban van Verstappenhez képest. Ám a hollandnak, aki háromhelyes rajtbüntetést hozott magával, amiért Monzában balesetet okozott – ez a saját és Hamilton versenyének is véget vetett –, a vártnál is nehezebb dolga lesz: mivel motort cseréltek az autójában, vasárnap a mezőny végéről kell indulnia.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) Szocsiban a pénteki második szabadedzés alatt jelentette be, hogy Verstappen autójában megtörtént a motorcsere, s mivel ez már a negyedik erőforrása, a szabályok értelmében az Orosz Nagydíjon a rajtrács végére kerül. Azt egyébként tudni lehetett, hogy Verstappennek idén még szüksége lesz egy negyedik erőforrásra is, a motorja ugyanis még a Brit Nagydíjon jelentősen megsérült az ott történt balesetben. A második motorját pedig még a Hungaroringen érte károsodás.

A 33-as rajtszámú Red Bullban a belső égésű motorból, a turbóból, az MGU-H-ból és MGU-K-ból is bekerült a negyedik, emellett központi elektronikából, energiatárolóból is kapott egy harmadik példányt. S hogy teljes legyen a sor, az idei hetedik kipufogót is fölszerelték az autóra. 

Lewis Hamiltonnak eközben még van esélye arra, hogy büntetés nélkül abszolválja az idényt. A hétszeres világbajnok brit pilóta csütörtökön azt nyilatkozta, hogy nincs tervben nála a motorcsere, mert jól állnak ilyen szempontból. Ő eddig csak az idei első motorját veszítette el, mely négy hete a Holland Nagydíjon, Zandvoortban hibásodott meg pénteken. Az a példány viszont már eleve az életciklusa végét járta.

Az Orosz Nagydíjon pénteken az első és a második szabadedzést is Valtteri Bottas nyerte a Mercedesszel, s mindkétszer Hamilton végzett a második helyen. Úgy néz ki tehát, hogy a Mercedes tartja a formáját Szocsiban.

Az első szabadedzés élcsoportja:
1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:34,427 perc
2. (brit, Mercedes) 1:34,638
3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:34,654
4. Charlec Leclerc (monacói, Ferrari) 1:35,117
5. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 1:35,781
6. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:35,794

A második szabadedzés élcsoportja:
1. Bottas 1:33,593 perc
2. Hamilton  1:33,637
3. Gasly 1:33,845
4. Lando Norris (brit, McLaren) 1:34,154
5. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:34,402
6. Verstappen 1:34,621

A további program:
szombat:
3. szabadedzés: 11.00
időmérő edzés: 14.00
vasárnap:
futam: 14.00

Borítóképünkön Max Verstappen az Orosz Nagydíj első szabadedzésén a Szocsi Autodrom versenypályán. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.