Visszavonuló világklasszisunknak egy nagy hiányérzete maradt

Visszavonul Baji Balázs világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes, országos csúcstartó gátfutónk, aki a magyar atlétika elmúlt évtizedének egyik legnagyobb sikerét érte el 2017-ben a londoni vb-n 110 méter gáton a harmadik helyével. A sportág ugyanakkor továbbra is számíthat rá, szerepet kap a 2023-as hazai világbajnokság szervezőcsapatában.

Forrás: Nemzeti Sport2021. 09. 29. 12:45
20201030 Békéscsaba Az állatvédelemről, a kutyákról és a felelős állattartásról is beszélt dr. Baji Balázs állatorvos, atléta (gátfutó) a Kutyabarát péntek legutóbbi vendégeként, a FEK étteremben. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Fotó: Imre György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 32 éves Baji Balázs a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, hogy a visszavonulás gondolatát már a 2019-es súlyos sérülése is felvetette. Ekkor egy edzésen sérült meg súlyosan, a térdét és a combját is műteni kellett, s végül egyéves pihenőre kényszerült. 

– Úgy voltam vele, bármilyen kicsi esélyt is adnak nekem az orvosok, csak azért is megpróbálok visszatérni, ám végig ott volt bennem a sejtés, hogy előbb-utóbb el kell fogadnom a szomorú helyzetet. Ez végül 2021-re fogalmazódott meg bennem. Be kellett látnom, már nem vagyok képes azon a szinten teljesíteni, amit megszoktak és elvárnak tőlem, illetve amit én is várok magamtól. Tudatára ébredtem, most jött el a búcsú pillanata, hogy emelt fővel és szép emlékekkel fejezhetem be versenyzői pályafutásomat – mondta el az atléta.

Baji Balázs nem tagadja, világbajnoki bronzérmesként nem viselte könnyen, hogy visszatérése után nem jönnek az eredmények:

– Kicsit fájdalmas volt átélni, hogy a nemzetközi mezőny élvonalából visszaesve újra kellett építenem mindent, de igyekeztem méltósággal viselni a kudarcokat, ugyanúgy, mint annak idején a sikereket. Próbáltam azzal az alázattal hozzáállni, amit a sportág tanított nekem. Ugyanakkor abban is bíztam, hogy az irány jó és tartható, mert fel tudtam állni a sérülésem után, és most sem azzal a tudattal vonulok vissza, hogy nem lett volna esélyem visszakerülni az elitbe. Igenis lett volna, de olyan munkával, amit harminckét évesen, húsz év profi sporttal és egy súlyos sérüléssel a hátam mögött már nem tudnék teljes szívvel és energiával vállalni. Az életemnek ebben a szakaszában ideje más irányba fordulnom, többet szeretnék foglalkozni a sport utáni karrieremmel és a magánéletemmel.

Mindezek fényében a 2023-as budapesti világbajnokság sem tudta a pályán tartani.

– Ha valami, a 2023-as hazai vb jelentette a legnagyobb motivációt, hogy folytassam, és éppen ez nehezítette meg leginkább az elhatározásomat. Nagyon szerettem volna rajthoz állni, annyira, hogy ha a pályafutásomra gondolok, a hazai világbajnokság kihagyása jelent hiányérzetet. De ha nem is a pályán, azon kívül tehetek valamit a versenyért, a lebonyolításában kapok szerepet, ami legalább annyira motivál, mint a pályán sikereket elérni.

BAJI BALÁZS     
Egyéni legjobb ideje: 110 gát: 13,15 másodperc (2017, országos csúcs), 60 m gát: 7,53 másodperc (2017, országos csúcs)
 Klubjai: Békéscsabai Atlétikai Club (2003–2017), Bp. Honvéd (2018–2021).
 Edzői: Medovarszki János, ifj. Tomhauser István.
 Kiemelkedő eredményei: világbajnoki bronzérmes (2017), Universiade-aranyérmes (2017), Európa-bajnoki ezüstérmes (2016), kilencszeres magyar bajnok szabad téren (2007, 2011–2018), kilencszeres magyar bajnok fedett pályán (2009, 2011, 2013–2018, 2021), utánpótlás Európa-bajnoki ezüstérmes (2011), fedett pályás világbajnoki 6. (2016), kétszeres olimpikon (2012, 2016).
Elismerései: A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2018), az év magyar sportolója (2017), kétszer az év magyar atlétája (2016, 2017), a Magyar Olimpiai Bizottság fair play díja (2013).

Borítóképünkön Baji Balázs immár civilben. Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.