Wolff és Horner is lecsapott volna Kimi Räikkönenre

Húsz évvel ezelőtt kezdődött Formula–1-es pályafutására tesz pontot az idény végén Kimi Räikkönen. 2007 világbajnoka több csapatnál is megfordult az évek során, azonban Christian Hornerrel, a Red Bull és Toto Wolff-fal, a Mercedes csapatfőnökével sosem dolgozott együtt, de mint kiderült, ez történhetett volna másképp is.

Magyar Nemzet
2021. 09. 08. 12:57
Formula One Grand Prix of Belgium
epa09430630 Finnish Formula One driver Kimi Raikkonen of Alfa Romeo Racing Orlen reacts during a press conference for the Formula One Grand Prix of Belgium in Stavelot, Belgium, 26 August 2021. The 2021 Formula One Belgian Grand Prix will take place on 29 August 2021. EPA/MARC GOODWIN / POOL Fotó: MARC GOODWIN / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kimi Räikkönen, a száguldó cirkusz ikonikus pilótája egy héttel ezelőtt a közösségi médiában osztotta meg követőivel, hogy végleg szögre akasztja a sisakot. A vb-győztes versenyző tizenkilenc idény után mond búcsút a sportágnak, amelyben 2001-ben a Sauber-istálló színeiben mutatkozott be. A „Jégember” azóta megjárta a McLaren-Mercedest, 2007-ben a Ferrari pilótájaként ért fel a csúcsra, majd a Lotus következett, mielőtt a 2019-es idényre visszatért volna a ma már Alfa Romeo néven futó egykori Sauber-csapathoz.

Räikkönen visszavonulásáról a bokszutca közel minden tagja elmondta a véleményét, így tett az idény két meghatározó csapatának, a Mercedesnek és a Red Bullnak a csapatfőnöke is. Mindketten elárulták, ugyan sosem dolgoztak együtt a finnel, de ez nem sokon múlott. Az energiaitalosok 2013-ban tárgyaltak a versenyzővel a szerződtetésről, de végül a 2007-es világbajnok helyett inkább a fiókcsapatuknál, a Toro Rossónál pallérozódott Daniel Ricciardo mellett tették le a voksukat.

– Végül nem lett belőle semmi, de tárgyaltunk Kimivel, amikor azon dolgoztunk, hogy megtaláljuk Mark Webber utódját – nyilatkozta Christian Horner. – A pályafutása kezdetétől kapcsolatban állt a Red Bull-lal, illetve ez a kötelék még akkor is fennállt, amikor visszatért a Formula–1-be a raliban eltöltött időszaka után – tette hozzá a Red Bull csapatfőnöke.

A bikák voltak a Sauber istálló fő szponzorai Räikkönen bemutatkozásának idején, majd a 2010 és 2011 közötti időszakban – amikor a finn a rali-világbajnokságban versenyzett –, is a Red Bull támogatását élvezte.

A már említett másik csapatfőnök, Toto Wolff 2012-ben még a Williams alkalmazásában állt, amikor szóba került a finn pilóta szerződtetése. A megállapodást végül nem ütötték nyélbe, Räikkönen a Lotusnál maradt.

– Csak egy rövid megbeszélésünk volt egymással arról, hogy lenne-e kedve a Williamshez igazolni. Mindig is kedveltem Kimi jellemét, hű önmagához – vélekedett a Mercedest irányító osztrák szakember.

A 41 éves Räikkönen 341 futamrészvételével a királykategória történetének legtapasztaltabb versenyzője, az idény további részében további kilenc nagydíjjal növelheti ezt a számot. Persze amennyiben a koronavírus nem áll az útjába, hiszen a finn világbajnok pozitív vírustesztje miatt lemaradt a vasárnapi Holland Nagydíjról. A világbajnokság következő állomása a most következő hétvégén Monzában lesz, kérdéses, hogy a veterán pilóta részvételével, avagy sem.

Räikkönent Bottas, Bottast Russell váltja

Kimi Räikkönen múlt heti közlésével lavinát indított el, azóta ugyanis sorra jelentik be a Formula–1-es istállók versenyzőpárosaikat a 2022-es idényre. A finn vb-győztes helyét az Alfa Romeónál a Mercedestől a zajló évad végén távozó honfitársa, Valtteri Bottas veszi át, utóbbit pedig George Russell váltja a címvédő csapatnál. A brit pilóta ülése a Williamsnél thaiföldi Alexander Alboné lesz, aki egyéves kihagyást követően kap újra lehetőséget a Formula–1-ben – a 2019-es és 2020-as idényekben a Toro Rosso és a Red Bull színeiben száguldozott, 2021-ben a német túraautó-bajnokságban (DTM) versenyzett.

A borítóképen: Kimi Räikkönen a Belga Nagydíjon. Fotó: EPA/Marc Goodwin

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.