A magyar válogatott becsülete volt a tét, és sikerült megmenteni

A magyar labdarúgó-válogatott minimális, inkább csak matematikai továbbjutási eséllyel készült az Anglia elleni világbajnoki selejtezőre a londoni Wembley Stadionban, ahol lényegében a becsületéért játszott. Ezt kulturált futballt mutatva, a védekezésben keveset hibázva meg is őrizte. Sallai Roland szerzett vezetést tizenegyesből, Stones nem sokkal később egyenlített. A szünet után az angolok fokozták az iramot, de a magyar csapat jól állt a lábán, olykor ellentámadásokra is futotta az erejéből. A találkozó 1-1-re végződött. A csoportban Andorra nyert San Marinóban, Lengyelország pedig Albániában 1-0-ra.

2021. 10. 12. 22:43
Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gareth Southgate azért csak megoldotta a feladatot. Az angol válogatott hétfői sajtótájékoztatóján a szövetségi kapitány elmondta, a legmagasabb szintű játékukra lesz szükség a várt győzelmükhöz, és nagy fejfájást okoz neki a kezdő tizenegy összeállítása. Azt nem tette hozzá, hogy ez kellemes gond, mert rengeteg kiváló futballista közül válogathat, és végül a bőség zavarában ezt a csapatot küldte fel a magyar válogatott ellen a Wembley gyepére: Pickford – Walker, Stones, Mings, Shaw – Rice, Foden, Mount – Sterling, Grealish – H. Kane. És, hogy mennyire igaza van Gareth Southgate-nek, elég csak néhány klasszisnak számító nevet említeni a kispadról: Henderson, Chilwell, Saka, Sancho vagy éppen Trippier.

feje is fájhatott, ám neki nem a bőség, hanem a szűkösség miatt. Erra a világbajnoki selejtezőre már kiesett a keretből – ő éppen kedden, a meccs délelőttjén edzett először a műtétje után Mainzban –, és Kleinheisler László is, végül a kapitány ezt a kezdőcsapatot jelölte Anglia ellen szemöldököt megrándító nagy meglepetés nélkül: Gulácsi − Kecskés, Lang, Szalai A. − Nego, Schäfer, Nagy Á, Szoboszlai, Nagy Zs. − Sallai, Schön. 

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

Ami a jövő évi katari világbajnokságot illeti, Anglia egy győzelemmel már biztosan legrosszabb esetben is pótselejtezős lehetett, a magyar csapatnak viszont már nem lehetnek ilyen álmai. A tétet tekintve tehát felemás mérkőzés előtt állt a válogatottunk úgy, hogy enyhén szólva sem számított esélyesnek még a pontszerzésre sem. Amikor mintegy nyolcszáz magyar szurkoló és a csapat rázendített a Himnuszra, az angol szurkolók rossz szokásuk szerint bőszen fütyültek, majd később gyászszünet előzte meg a találkozót, a jelenlévők két közelmúltban elhunyt 1966-os világbajnokra, Jimmy Graeves-re és Roger Huntra emlékeztek.

Az angolok a vártnál álmosabban, a magyarok pedig bátrabban kezdtek. Utóbbi azt jelenti, hogy a játékosok visszahúzódtak védekezni a saját térfelükre, a megszerzett labdákkal pedig próbált gyorsan megindulni a hazai kapu felé. Az első helyzet Kane és Sterling előtt adódott, ám a 9. percben Nagy Zsolt szögletre mentette előlük Shaw veszélyes beadását. A másik oldalon nem sokkal később Sallai vágta kapu mellé és fölé Szoboszlai labdáját, majd a 22. percben tizenegyeshez jutott a magyar válogatott. Luke Shaw rossz ütemben mentett Loic Nego elől a tizenhatoson belül, eltalálta a magyar védő fejét is. A VAR megerősítette a spanyol játékvezető döntését, a büntetőből pedig a balra vetődő Pickfordot becsapva a kapu jobb oldalába lőtt – 0-1.

 

Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

 

A játék képe alapján a vezetés nem jött érdemtelenül, a magyar együttes ugyanis kimondottan kulturáltan, ügyesen tartotta a labdát, cseppet sem játszott alárendelt szerepet. Fél óra elteltével fölénybe került a házigazda, és a 37. percben ki is egyenlített: Mount adott be élesen jobbról, szabadrúgásból, a labda az ötösön érkező Mings hátáról továbbcsúszott, Stones pedig a jobb alsó sarok elől, egy méterről a hálóba bombázott – 1-1. Az idén ez volt az első gól, amelyet a magyar válogatott az elő félidőben kapott!

A szünet előtti pillanatokban Sterling közeli fejesét védte Gulácsi, majd a folytatásban az angolok kicsit rákapcsoltak, három szögletet is rúghattak egymás után, de helyzet nem lett egyikből sem. Az 55. percben viszont már a kapu torkában kellett menteni Kane elől, és szép lassan fokozódott a nyomás a magyar csapaton. A 62. percben Stones fejese ment el kevéssel a jobb kapufa mellett, hat perccel később pedig Schőn Szabolcs helyére beállt Holender Filip. Ekkor a játék zömmel a magyar térfélen zajlott, de a védelem jól állt a lábán. A 79. percben Schäfert és Sallait Hahn és Vécsei váltotta. A cserékkel Marco Rossi nem a védelmet, hanem a támadó szekciót erősítette, ami érthető volt, hiszen a válogatottnak csak győzelem esetén maradhatott még halvány esélye a csoport második helyére. Holender a 83. percben helyzetbe is került, de a léc fölé lőtt.

Így maradt az 1-1. Ezzel végleg eldőlt, hogy a magyar válogatott nem lehet ott a katari világbajnokságon, de legalább megállta a helyét a Wembley-ben

 

Világbajnoki selejtező, I csoport, 8. forduló:

Anglia–Magyarország 1-1 (1-1), Wembley Stadion, 69 380 néző, jv.: Alejandro Hernández Hernández (spanyol). Gólszerző: Stones (37.), illetve Sallai (11-esből 22.).

Albánia–Lengyelország 0-1, a 79. percben félbe szakadt a mérkőzés és csak negyedóra múlva folytatódott, mert az albán szurkolók vizes palackokkal megdobálták a lengyel játékosokat a gól után.

San Marino–Andorra 0-2 (0-1).

A csoport állása: 1. Anglia 20 pont, 2. Lengyelország 17, 3. Albánia 15, 4. Magyarország 11, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0.

Borítókép: A két gól szerzője, Sallai és Stones harcol a labdáért. Fotó: Kovács Tamás/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.