Berlini fenyítés: rasszizmus elleni molinót kell kifeszíteniük

Az Union Berlint a Makkabi Haifa ellen 3-0-ra megnyert szeptember 30-i találkozón történtek miatt büntették meg.

Forrás: MTI2021. 10. 29. 15:16
Fotó: Nadia Saini
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szurkolóinak rasszista viselkedése miatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szektorbezárással büntette az Union Berlin csapatát a következő Konferencialiga mérkőzésére. Az UEFA pénteki közlése szerint a német klubnak a két bezárt szektorban egy olyan molinót kell kifeszítenie, amelyen a #NoToRacism szöveg olvasható. A csoportjában sereghajtó Union Berlin, melyet a Makkabi Haifa ellen 3-0-ra megnyert szeptember 30-i találkozón történtek miatt büntettek meg, legközelebb jövő csütörtökön a négyes holland listavezetőjét, a Feyenoordot fogadja a harmadik számú európai kupasorozatban.

A berlini Olimpiai Stadionban lejátszott ominózus mérkőzésen több antiszemita incidens is történt. Izraeli szurkolók fenyegetőzésekről és sértegetésekről számoltak be, s volt olyan Union-fanatikus, aki megpróbált felgyújtani egy kisebb méretű izraeli papírzászlót. Felix Klein, a szövetségi kormány antiszemitizmus elleni megbízottja megdöbbenését fejezte ki a szurkolók zsidóellenes magatartása kapcsán. Szerinte ezek az antiszemita incidensek arra világítanak rá, hogy az antiszemitizmus még mindig elterjedt a labdarúgásban. A berlini klub vezetése elnézést kért az érintettektől és kivizsgálja az eseteket. A beszámolók szerint civil ruhás rendőrök is voltak a mérkőzésen, akik azonosították az elkövetőket, de senkit nem vettek őrizetbe.

A történteket a német sajtó jellemzően elhallgatta, de az október 2-i Bildben azért megjelent egy terjedelmesebb írás, amelyben arról is beszámoltak, hogy egyes német szurkolók „Sieg Heil!” kiáltással és náci karlendítéssel fordultak az izraeliek felé; ez a bal alsó fotón látható is.

Az Union Berlin–Feyenoord találkozóra a vendégdrukkerek a tervezett 2800 belépőn túl további 2300 jegyet kaptak, amely mind elfogyott, így 5100 szurkoló buzdíthatja a Feyenoordot. S ez is „problémás” mérkőzés lehet. Múlt csütörtökön a két csapat rotterdami meccse előtt (amit a házigazda 3-1-re nyert meg), holland fanatikusok egy étteremben megtámadták a németek delegációját, székekkel és asztalokkal rontottak neki a társaságnak. Komolyabb sérülés szerencsére nem történt. Nem úgy, mint később, amikor a német huligánok össze akartak akaszkodni a hazaiakkal, és a rendfenntartókra is rátámadtak. Egy rendőrkutya megharapott három Union-drukkert, de egy rendőrt is, őket kórházban kellett szállítani. Egy rendőrló és lovasa szintén megsérült, amikor az állat megijedt a petárdáktól és elesett. Hetvenöt német szurkolót letartóztattak. Az Union Berlin arra panaszkodott, hogy a mérkőzésre kaotikus volt a beléptetés, rendkívül hosszú várakozási idővel, a rendőrség pedig indokolatlanul agresszívan lépett fel, és önkényes letartóztatásokat foganatosított.

Borítókép: az Union Berlinnek népes szurkolótábora van. Forrás: Facebook/1. FC Union Berlin

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.