Chiellini és Bonucci szerint jobb a Juventusnak Ronaldo nélkül

Az olasz Tuttosport cikkében azzal foglalkoznak, hogy Cristiano Ronaldo mennyire kivételezett volt a Juventus labdarúgójaként. Arról írnak, hogy a portugál sztárra más szabályok vonatkoztak, mint a keret többi tagjára.

Magyar Nemzet
2021. 10. 22. 14:52
Voltak szép pillanatai Torinóban Fotó: AFP/MARCO BERTORELLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Daily Mail által szemlézett cikk állítása szerint Ronaldo megszegte a Juventus alaptörvényeit, amelyet az „egyenlőség, egység, alázat” szavakkal lehet összefoglalni. Ezt erősítette meg Leonardo Bonucci nyilatkozata, aki szerint most sokkal inkább csapatként viselkedik a Juventus, mint korábban Ronaldóval együtt.

A portugált 2018 nyarán 117 millió euróért szerződtette a Juventus a Real Madridtól. Az érkezése előtti időszakban Torinóban uralkodó csatárok, Mario Mandžukić, Carlos Tévez és Gonzalo Higuaín mind kivették a részüket a védekezésből, kellően rugalmasok voltak, hogy ezzel segítsék a Juventust.

Más korábbi nagynevű érkezők, úgymint Paul Pogba, Dani Alves vagy Andrea Pirlo, egyaránt beálltak a sorba, Ronaldo ellenben az írás szerint nem. A cikk szerint ő sosem vett részt a védekezésben, és arra is kitérnek, hogy a rossz passzok után nem bátorította társait, hanem inkább kritizálta őket.

A Juventus nem kezdte jól ezt az idényt, az első négy bajnokiján nem tudott nyerni, és ezt is Ronaldo nyakába varrják, aki az első három fordulóban még Torinóban volt, mielőtt visszatért a Manchester Unitedhez. A viselkedése hatással volt a csapatra, repedések keletkeztek az egységen miatta, megkérdőjeleződött a fegyelem.

Az utóbbi időben látványosan összekapta magát a Juventus, amely a legutóbbi négy Serie A-meccsét már megnyerte, miközben a Bajnokok Ligája csoportkörében háromból három győzelmet számlál. A csapat két rutinos védője, a nyáron Európa-bajnoki címet szerzett Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini Ronaldo távozásával magyarázza a fellendülést.

– Ronaldo augusztus 28-án távozott, és minden bizonnyal jobban jártunk volna, ha már korábban elmegy, és fel tudtunk volna készülni nélküle. Sajnos nagy árat fizettünk azért, hogy még maradt egy kicsit – nyilatkozta Chiellini. – Azért vesztettünk pontokat az idény elején, mert át kellett szervezni a rendszerünket. Ha augusztus elején távozott volna, erre maradt volna elég idő.

Bonucci arról beszélt, hogy Ronaldo összességében rossz hatással volt a csapatra. – Cristiano jelenléte nagy hatást gyakorolt, már együtt edzeni vele is jó volt, de sokakkal elhitette, hogy a személye elég is a sikerekhez. Emiatt alulteljesítettünk a napi munkában, alázatban, a vágyban, hogy nap mint nap kiálljunk egymásért. Azt hiszem, ennek a következményeit láthattuk az utóbbi években.

Ha a számokat nézzük, Ronaldo megtette a magáét a Juventusnál: 134 meccsen 101 gólt szerzett a klub színeiben, ami nagyszerű teljesítmény. Ugyanakkor a csapat eredményessége visszaesett az érkezése után. 2018-ban egy olyan Juventusba érkezett, amely akkor már zsinórban hét éve olasz bajnok és sorozatban négy éve Olasz Kupa-győztes volt, valamint az előtte lévő négy idényből kétszer döntőig jutott a BL-ben.

Ehhez képest Ronaldo első két idényében már „csak” a Serie A-arany jött össze, a harmadikban pedig már „csak” az Olasz Kupa-siker, miközben a BL-ben egyszer a negyeddöntő, kétszer pedig már a nyolcaddöntő volt a végállomás.

Érdekesség, hogy Angliában máris hasonló kritikákat kap Ronaldo, akinek a munkamorálját érik negatív hangok, közben pedig többször a hős szerepében tündököl a Manchester Unitedben, mint legutóbb az Atalanta ellen megnyert BL-meccsen, amely után Ole Gunnar Solskjær vezetőedző a védelmébe vette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.