Diplomáciai botránnyal fenyeget a cseh gyerekek elleni rasszista vád

Nehezen csillapodnak a kedélyek a még múlt héten lejátszott Sparta Praha–Glasgow Rangers labdarúgó Európa-liga-találkozó után. A skót panaszra az UEFA rasszista viselkedés miatt indított eljárást a prágai szurkolók ellen, akik kizárólag 14 év alatt gyerekek, egy skót megfigyelő rothadt gyümölcshöz hasonlította a prágai drukkereket, a cseh külügyminiszter bocsánatkérést követel, a belügyminiszter pedig a cseh állampolgárok skóciai biztonságáért aggódik. Futballabszurd a Nyugaton innen, a normalitáson túl.

2021. 10. 06. 16:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó előzményeként az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) augusztusban megbüntette a Spartát, amiért a Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójában, a Monaco elleni meccsen rasszista bekiabálásokat tapasztaltak a nézőtérről a vendégek egyik játékosával, Aurélien Tchouaménivel szemben.

A prágai klubot első haragjában egy zárt kapus mérkőzéssel sújtotta az UEFA. De mert a cseheknek szivárványos európai szemmel nézve még nem annyira fekete a hátsójuk, mint a mienké, magyaroké, ezért a befolyásos szervezet akképpen mérsékelte a szigorát, hogy 14 év alatti gyermekek mégis bemehessenek a prágai Generali Arénába.

Pech, hogy a Sparta soron következő nemzetközi mérkőzését éppen a Glasgow Rangers ellen játszotta. A prágaiak ugyanis egy éve nagyon nem szeretik a patinás – egykor protestáns identitásúként számon tartott – skót klubot. Még az előző idényben, ugyanígy az Európa-ligában, csak már a nyolcaddöntőben történt, hogy az UEFA tíz (!) mérkőzésre eltiltotta a prágaiak egyik kedvencét, a cseh válogatott Ondrej Kúdelát.

Gondolhatnánk, hogy Kúdela eleinte akivel találkozott, abba belerúgott, aztán egy pillangókést, majd egy Scorpion EVO–3 típusú géppisztolyt rántott elő és azzal tizedelte szegény glasgow-iakat. De persze nem, jól tudjuk, az UEFA ilyen szigorúan csak a rasszista gyökerű cselekedeteket bünteti.

Kúdela állítólag a Rangers állampolgárságra – de csak arra – nézve finn játékosát, a fekete Glen Kamarát inzultálta.

Kamara múlt hét csütörtökön is ott volt a Spartanál vendégeskedő Rangers kezdőtizenegyében. A többit pedig kitalálhatjuk.

Először is, a találkozó a kötelező BLM-szertartással kezdődött. (Egyszer talán vicc születik belőle. Hogy térdelnek le a skótok? Csehül!) Miközben a Rangers játékosainak arcára ki volt írva az évszázadok minden bűne és fájdalma, a prágaiak hetykén összeölelkeztek.

Aztán megkezdődött a mérkőzés, helyesebben a cseh rasszista abúzus. Skót segítséggel az UEFA rámutatott arra, hogy nemcsak Kúdela, hanem még a tizennégy év alatti prágai drukkerek is rasszisták. Hogy miért? Mert kifütyülték Kamarát. Egész pontosan, őt gyakrabban fütyülték ki, mint a többi Rangers-játékost. Hangsúlyozzuk, a gyerekek nem huhogtak, nem dobáltak sem banánt, sem söröspoharat a pályára, csak fütyültek.

Hogy miért? Nem kell ahhoz érzékenyítés, kínálja magát a válasz. Az ő szemükben Kamara nem más, mint a rossz bácsi, aki miatt az ő hősüknek szenvednie kellett. Mint a mesében. Ahol nem minden szürke, akarom mondani, szivárványos, hanem fekete és fehér, azaz vannak jók és rosszak.

A szivárványos lélektan egyik fölkent apostola, bizonyos Marvin Bartley azonban már átesett az érzékenyítés iskoláján, s az alábbi hasonlatra ragadtatta magát: Prágában járva-kelve nem kell csodálkoznunk a gyerekek viselkedésén, olyan ez, mint amikor az egészséges gyümölcsöt kevernek a rohadtak közé.

Ezt már nem kellett volna.

A Sparta Praha közleményben utasította vissza a rasszista vádakat.

„Teljességgel hihetetlen, hogy egy ilyen mérkőzést követően az ártatlan gyermekek elleni támadásokkal, rasszizmus megalapozatlan vádjával kell szembenéznünk. Fiatal szurkolóinkat rengeteg sértés érte a közösségi médiában, ez elfogadhatatlan és nevetséges. Helytelenül írják le a rajongóink viselkedését, még a hatéves gyermekeket is rasszizmussal vádolják, akiknek fogalmuk sincsen a fogalomról, ez szemtelenség. A klub igazgatósága, a játékosok és edzők nevében szeretnénk köszönetet mondani a gyerekeknek, akik csodálatos és egyedi hangulatot teremtettek. Ez a mérkőzés bekerül a klubtörténelembe, de pozitív értelemben.”

Ennyiben azonban nem merült ki a cseh reakció. Az esettel kapcsolatban Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter is közleményt adott ki.

„Megértem, hogy a sportmeccsek különféle érzelmeket váltanak ki, amelyek a pályán kívül is értelmezhetők. Azonban ennek is megvan a maga határa, és nem erősödhetnek a kiskorúakat célzó idegengyűlölő sértésekké. Ezért bocsánatkérést vagy egyértelmű távolságtartást kértem attól a személytől, aki nyilvánosan rothadt gyümölcsökhöz hasonlította a cseh gyerekeket. Ma behívattam hivatalomba a brit nagykövetet, arra kérve, hogy továbbítsa az üzenetemet a Skót Labdarúgó-szövetségnek. Ha az ilyen kijelentéseket válasz, kritika és elítélés nélkül hagyjuk, akkor eljöhet annak az ideje, amikor aggódnom kell a cseh diákok és polgárok biztonságáért Nagy-Britanniában. Úgy gondolom, hogy a Skót Labdarúgó-szövetség képviselői megértik a helyzetet, és hozzájárulnak a megnyugváshoz azzal, hogy elnézést kérnek, és megálljt parancsolnak gyűlöletet szításának hazánk és polgárai ellen” – írta határozott hangvételben.

Megszólalt az esettel kapcsolatban Jan Hamáček cseh belügyminiszter is:

„Fokozott figyelemmel kell lennünk, meg kell erősítenünk a cseh állampolgárok biztonságát Skóciában. Tudom, hogy a Sparta-drukkerek nem riadnak vissza attól, hogy Skóciában is buzdítsák a kedvenceiket. Szeretném arra kérni őket, hogy jó fontolják meg az utazást. Levelet intéztem a skót belügyminiszterhez, arra kérve, hogy szavatolják cseh állampolgárok biztonságát, akik lehetnek szurkolók, turisták vagy akár üzletemberek.”

Nos, Marvin Bartley természetesen nem kért elnézést. Mi több, sem a Rangersnél, sem egész Skóciában nem fogant olyan tartalmú üzenet, hogy a rothadt gyümölcs azért túlzás.

Ellenben az UEFA skót panaszra a szabályzatában szereplő „potenciális diszkriminatív incidensek” miatt vizsgálatot indított a Sparta Praha – helyesebben a cseh gyerekek – ellen.

Kis futballabszurd, rasszizmusra hangszerelve. A Nyugaton innen, a normalitáson túl.

A borítóképen: Glen Kamara és a prágai gyerektábor
Forrás: AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.