Félig oldották meg a problémát, ami a szeptemberi balhéhoz vezetett

Ha az egyszeri szurkoló csak a világbajnoki selejtezők dél-amerikai zónájának tabellájára tekint, úgy vélheti, semmi különleges nem történt eddig, hiszen Brazília áll az élén, és Argentína követi a második helyen, a rendkívül szoros középmezőny előtt. A két nagy rivális szeptemberben, bizarr körülmények között félbeszakított rangadója azonban a folytatásra nézve is jelentős kérdéseket vetett fel.

2021. 10. 07. 8:00
Brazil's players are seen after employees of the National Health Surveillance Agency (Anvisa) entered to the field during the South American qualification football match for the FIFA World Cup Qatar 2022 between Brazil and Argentina at the Neo Quimica Arena, also known as Corinthians Arena, in Sao Paulo, Brazil, on September 5, 2021. - Brazil's World Cup qualifying clash between Brazil and Argentina was halted shortly after kick-off on Sunday as controversy over Covid-19 protocols erupted. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP) Fotó: AFP/NELSON ALMEIDA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptemberi válogatott szünetben mindössze öt percig tartott a Brazília–Argentína vb-selejtező. Ekkor jelentek meg a pályán a brazil egészségügyi hatóság emberei, akik négy argentin játékost karanténra akartak kötelezni, miután – Premier League-játékosok lévén egyáltalán nem meglepő módon – a közelmúltban az Egyesült Királyságban tartózkodtak. A találkozót nem folytatták, döntés egyelőre nincs a pótlásról vagy a pontokról. A jelenlegi állás alapján mind a tabellát vezető Brazília, mind a második helyezett Argentína joggal bízhat benne, hogy a vb-kvalifikációja nem ennek a mérkőzésnek a kimenetelén múlik.

és Messi szeptemberi reakciója Fotó: AFP/Nelson Almeida

A dél-amerikai játékosok helyzete azonban ismét aktuális kérdés, hiszen október 7. és 14. között újabb három selejtezős fordulót rendeznek a kontinensen. A Premier League-csapatok érintett játékosainak többsége szeptemberben nem csatlakozhatott dél-amerikai válogatottjához, ugyanis a helyi szövetség valamennyi tagországa vörös besorolású a koronavírus szempontjából az Egyesült Királyságban – annak ellenére, hogy Chile és Uruguay a világ élmezőnyében jár a lakosság oltottsági arányát illetően (74 százalék). A labdarúgók visszatérve így karanténba kerültek volna, és fontos klubmeccseket kellett volna kihagyniuk.

A nemzeti futballszövetségek kérhették volna a FIFA-tól, hogy a nem elengedett játékosok a klubjaikban se léphessenek pályára a válogatottjuk meccse utáni öt napban, de végül erről letettek. A játékosok sem voltak elégedettek: a Chelsea brazil védője összekötözött kezes képet tett közzé a közösségi médiában, miután nem engedték el Brazíliába. Silva egyike annak a nyolc Premier League-játékosnak, aki az októberi három mérkőzésre bekerült a brazilok huszonöt fős keretébe. 

– Thiago elmegy, játszik a brazil válogatottban, majd a Brentford elleni meccsünket kihagyja, hiszen aznap tér vissza Londonba – vázolta a helyzetet a Chelsea vezetőedzője, Thomas Tuchel. – Nincs mit tenni, nem tarthatjuk vissza, mert ha nem megy, akkor a FIFA tiltja el.

Thomas Tuchel nem tarthatta vissza játékosait Fotó: POOL/Catherine Ivill 

A német szakember szavai is jelzik, hogy a nemzeti szövetségek nem lettek volna még egyszer olyan elnézők a klubokkal szemben, mint szeptemberben. A Premier League pedig nem annyira rugalmas, mint a spanyol La Liga, amely igazodott a korábban elmaradt találkozók miatt kényszerűségből háromkörösre duzzasztott szeptemberi és októberi dél-amerikai kvalifikációs időszakhoz, és mindkét válogatott szünet után bajnoki fordulóból két-két meccset későbbi időpontra halasztott. Igaz, Spanyolországban legalább a visszatérők karanténja nem okoz problémát.

A Premier League, a FIFA és a brit kormány kompromisszumos megoldást dolgozott ki: a játékosok visszatérésük után ugyan tíznapos karanténba kerülnek, ám ha megkapták a Covid-vakcinát, ezt naponta egy alkalommal, edzés vagy mérkőzés céljából elhagyhatják. Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere így hamar visszakapja a vörös zónát megjárt játékosait – a brazil Alisson és Fabinho mellett a szenegáli Sadio Manét és a görög Konsztantinosz Cimikaszt –, mégsem elégedett a finomított szabályozással.

– A játékosok tizenkét napra elmennek a válogatotthoz, majd további tíz napot távol töltenek a családjuktól. Mire letelik a huszonkét nap, szinte nyakunkon a következő selejtezők. Nem hangzik valódi megoldásnak. Nem várom el a brit kormánytól, hogy csak a futballra koncentráljon, a PL-nek viszont mindent meg kellene tennie a játékosaink érdekében. Jelenleg ez nem történik meg – hangoztatta Klopp.

Jürgen Klopp (jobbra) Fabinhót is megkímélné a hosszú tortúrától Fotó: Europress/AFP/Peter Byrne

Miközben az Egyesült Királyság legalább tett lépést a megoldás érdekében, azoknak, akik tizennégy napon belül ott jártak, Brazíliába lépve hivatalosan továbbra is kötelező a karantén. A brazil hatóságok saját huszonöt fős keretük nyolc, Angliából érkezett tagját gond nélkül beengedték az országba, a nemzeti csapat már kedden teljes létszámban készülhetett Venezuela, Kolumbia és Uruguay ellen.

A háromból az utóbbi mérkőzést rendezik Brazíliában, és nagy kérdés, vajon Edinson Cavanival (Manchester United) szemben is engedékenyek lesznek-e a brazil hatóságok, esetleg majd a pályán keresik meg, mint egy hónapja az argentin renitenseket. Uruguay csapata egyébként is a legnehezebb triplára készül a zóna tagjai közül, hiszen ma (magyar idő szerint holnap hajnalban) Kolumbiát fogadja, ezután Argentínában, végül pedig Brazíliában lép pályára. Azt, hogy Cavanira a harmadik meccsen is számíthasson a válogatott, Uruguay diplomáciai úton próbálja biztosítani.

(A borítóképen már áll a játék a brazilok és az argentinok szeptemberi meccsén. Fotó: AFP/Nelson Almeida)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.