Furcsa időpont − miért kedden fél öttől játszik a Fradi?

Szokatlan időpontban, magyar idő szerint kedden 16.30-tól játsszák a Celtic–Ferencváros mérkőzést a labdarúgó Európa-ligában. Kényszerből, a hazaiaknak egyrészt a városi rivális Rangershez és a Bajnokok Ligájához is igazodniuk kell.

Magyar Nemzet
2021. 10. 18. 10:40
null
Lesz-e okuk a fradistáknak örülni a sorsolásnak? Fotó: Andrew Milligan Forrás: MTI/EPA/PA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Celtic−Ferencváros kedd, 16.30. Először azt gondolná az ember, valamit rosszul rögzítettek az UEFA versenynaptárában. De nem, tényleg ez az időpontja a két zöld-fehér csapat összecsapásának az Európa-liga G csoportjában, a 3. fordulóban.

Vajon mi indokolja a szokatlan időpontot? − tehetjük fel a kérdést.

Nos, nem hirtelen ötlettől vezérelve tették a meccset kedd délutánra. Már augusztus végén kihirdették a pontos menetrendet. Fontos körülmény, hogy a Celtic mellett a másik glasgow-i csapat, az ősi rivális Rangers is az Európa-ligában érdekelt. A két klub eredendően természetesen felváltva játszana otton a sorozatban. Csak hogy a negyedik forduló idején, november elején klímavédelmi konferenciát rendeznek Glasgow-ban, s a helyi biztonsági erők akkor nem akarnak futballmeccsre is kivonulni. Ezért mindkét glasgow-i csapat idegenben játszik, aminek viszont egyenes következménye, hogy most, a harmadikban  pedig egyaránt otthom. 

A két klubnak természetesen külön stadionja van, nem emiatt kell más napon szerepelniük, hanem egyrészt az UEFA-nak megfelelve, másrészt ismét csak biztonsági okokól, a rendőrség nem vállalja ugyanazon a napon két mérkőzés biztosítását. Arra is van magyarázat, hogy miért a Celticnek kell kitérnie, s miért a Rangers játszhat csütörtökön, nost, azért, mert utóbbi a bajnoki címvédő és megillei a választás joga. Így a Rangers a dán Bröndbyt csütörtökön a szokott időpontban, 21.00-tól fogadja, a Celticnek maradt a kedd. Azért 16.30-as kezdéssel, mert 18.45-kor két Bajnokok Ligája-meccs is kezdődik, azzal sem lehet ütközni.

Mielőtt megrökönyödnénk a furcsa időponton, megjegyezhetjük, a Betisszel még jobban kibaltázott az UEFA és a spanyol szövetség. A sevillai csapat csütörtökön úgy fogadja a Leverkusent az Európa-ligában, hogy hétfő este még a baszk Alaves otthonában játszik bajnokit.

Mindez különösebben nem befolyásolja a Ferencváros készülődését. A játékosok és a stáb tagjai az ilyenkor szokásos menetrend szerint hétfőn reggel nyolckor találkoztak a Népligetben, a közös reggeli után indultak Ferihegyre, ahol tíz óra körül szállt fel a Glasgow-ba tartó gép. A délután folyamán Peter Stöger edzést vezényel és egy játékos társaságában sajtótájékoztatón vesz részt.

A Ferencváros szombaton meglepetésre hazai pályán 2-1-re kikapott a ZTE-től az NB I-ben, s visszacsúszott a Kisvárda mögé, a második helyre. A Celtic csupán negyedik a skót bajnokságban, de javuló formát mutat, az előző két meccsét megnyerte, a hét végén a Motherwell vendégeként győzött 2-0-ra.

Egy éve, a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Fradi meglepetésre 2-1-re nyert a Celtic vendégeként. Az Európa-liga csoportkörét idén két vereséggel kezdte, annak érdekében, hogy megőrizze esélyét a továbbjutásra az El-ben, kedden nem kaphat ki Glasgow-ban.

Európa-liga, G csoport, a 3. forduló programja

kedd: Celtic–Ferencváros 16.30 (tv.: M4 Sport)

csütörtök: Betis–Leverkusen 18.45

Az állás: 1. Leverkusen 6 pont, 2. Betis 6, 3. Ferencváros 0, 4. Celtic 0.

A borítóképen: Egy éve zárt kapuk mögött nyert a Fradi Glasgow-ban

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.