Giovinazzi engedetlensége miatt Räikkönen járt pórul

Antonio Giovinazzi munkaadója, az Alfa Romeo két felszólítását is figyelmen kívül hagyta a vasárnapi Formula–1-es Török Nagydíjon. Az olasz világbajnok csapattársa, Kimi Räikkönen szerint ezzel neki tett be.

Magyar Nemzet
2021. 10. 12. 11:36
RIKKNEN, Kimi; GIOVINAZZI, Antonio
Spielberg, 2021. július 3. Az olasz Antonio Giovinazzi (b) és a finn Kimi Räikkönen, az Alfa Romeo versenyzõi a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Osztrák Nagydíjának harmadik szabadedzésén a spielbergi pályán 2021. július 3-án. A futamot július 4-én rendezik. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nem termett sok babér a Formula–1-ben az Alfa Romeo csapatának, mindössze a Haas-Ferrarit megelőzve az utolsó előtti helyen áll a konstruktőrök versenyében. Az olaszok a vasárnapi Török Nagydíjról is pont nélkül távoztak, immáron tizenkettedik alkalommal az évadban, pedig akár máshogy is alakulhatott volna a délután, ha pilótájuk, Antonio Giovinazzi követi a csapata utasításait.

Az olasz versenyzőt ugyanis hét tizedmásodperccel Esteban Ocon mögött intették le, aki úgy döntött, az esős körülmények között nem cserél kereket a futamon, éppen ezért az utolsó kilométereket már küszködve teljesítette az Alpine-jával.

Az említett két pilóta mögött autózott Kimi Räikkönen, aki „fényévekkel” gyorsabb volt mindkettejüknél, így az Alfa Romeo arra kérte Giovinazzit, álljon félre csapattársa útjából, mivel neki nagyobb esélye van, hogy megelőzze Ocont, és ezáltal pontot szerezzen. 2007 világbajnoka szárnyra kapott a kerékcseréje után, alkalmanként az éllovas Valtteri Bottasnál is gyorsabb köröket futott.

Giovinazzit arra kérte versenymérnöke, Jorn Becker, hogy 1:33,5-ös időket fusson, de ő csak 1:35-ösökre volt képes, miközben Räikkönen mögötte az 50. körben már 1:32,5-nél tartott, vagyis 2,8 másodperccel volt gyorsabb nála. A csapat ezért kétszer is arra szólította fel az olaszt, engedje el a finnt. Giovinazzi ellenkezett, ehelyett azt ígérte, felgyorsul. Így is tett, azonban nem eléggé, Räikkönen továbbra is robogott mögötte.

Közben mindketten megelőzték az abroncsaival küszködő Daniel Ricciardót (McLaren) az 55. körben, és Ocon nyomába eredtek. Giovinazzi végül az utolsó kanyar kigyorsításakor ért a francia mellé, így a pontszerzésről éppen lemaradt, miként csapattársa is.

Räikkönennek ekkor jelezte a csapat, hogy Ocon lett a tizedik, amire a finn csak annyit mondott, szólhattak volna neki korábban is, akkor a pontszerzés sem maradt volna el.

„Mi mondtuk Antoniónak…” – kapta meg a választ.

Borítókép: Antonio Giovinazzi (balra) és Kimi Räikkönen az Osztrák Nagydíj harmadik szabadedzésén 2021. július 3-án. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.