Ha vár a Wembley – tét nélküli, mégsem barátságos mérkőzés előtt

Erre szokás azt mondani, hogy tét nélküli tétmérkőzés. Matematikailag, a világbajnoki selejtezők I csoportjának állása alapján így igaz. És mégsem. Hiszen egyrészt mégis csak vb-selejtező meccs előtt áll a magyar labdarúgó-válogatott, másrészt, amelyik magyar játékosnak megadatik, hogy a futball egyik legendás helyszínén, a Wembley-stadionban lépjen pályára, az nem veheti félvállról a találkozót. Természetesen barátságosnak sem titulálhatjuk a ma esti (20.45, tv: M4 Sport) meccset, de reméljük, csupán jellegénél fogva, az angolok csak labdával akarnak majd újabb leckét adni.

2021. 10. 12. 6:32
ROSSI, Marco
Angol-magyar - A magyar válogatott pályabejárása és sajtótájékoztatója Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhárom mérkőzést játszottunk eddig az angolokkal. Engedtessék meg, e helyütt hadd ne hullajtsunk könnyeket a dicső múlt felett. Annál inkább sem, mert a mérleg messze nem hízelgő ránk nézve: öt győzelem, két döntetlen, 16 vereség. Az idei két összecsapást megelőzően legutóbb 2010-ben találkoztunk az angolokkal, tétmérkőzésen pedig 1983-ban. Nem kell ezt hosszasan ecsetelni: a mindenkori magyar válogatottnak dicsőség Angliával szembekerülni, hát még a labdarúgás egyik szentélyében, a Wembley-ben pályára lépni.

A sokat emlegetett motivációt ebből kellene meríteni. Lila álmokat ugyanis nincs értelme kergetni. A selejtezők I csoportjából, kimondhatjuk, lehetetlen kijutni a 2022-es világbajnokságra (a matematikai esély elemzése inkább csak logikai feladvány), s a Nemzetek Ligája (NL) felől vezető kiskapu is már csupán résnyire van nyitva. Csak a rend kedvéért: a selejtezők tíz második helyezettje mellé az NL-ből további két csapat jut be a pótselejtezőbe. Leegyszerűsítve a helyzetet, nekünk ehhez mindenekelőtt az kellene, hogy Ausztria az F csoportban fusson be másodiknak, de a sógorok momentán ugyanúgy negyedikek, mint mi.

Bízzunk benne, egyetlen magyar játékost sem kell győzködni a mérkőzés jelentőségéről. Erre utal, hogy noha a meccsnek nincs tétje, a Bundesligában szereplő futballistáink ezúttal mégsem sietnek vissza Németországba. műtétből lábadozik, pedig a múlt héten beteg volt, ezért nem tart a többiekkel Londonba, és azonban ott lesz a Wembley-ben, legalábbis reméljük, az utolsó pillanatban már nem változik a helyzet.

Szakmailag ezzel együtt van gondja Marco Rossinak éppen elég. A védelemből sorra dőlnek ki az emberek . sérülés miatt már Albánia ellen sem játszhatott, az eltiltását tölti Anglia ellen, Willi Orbánról pedig már szóltunk. Hétfő reggel derült ki, hogy és Kleinheisler László sem utazott le Londonba; előbbi legfeljebb edzésen sérülhetett meg, utóbbi viszont eleve nem lehetett százszázalékos állapotban, hiszen Albánia ellen is csupán csereként állt be. tűzoltásként Balogh Botondot felrendelte az U21-es csapatból, de aligha az olasz másodosztályú Parma 19 éves középhátvédje – aki ezen az őszön mindössze egy meccsen játszott a Serie B-ben – jelent gyógyírt a gondjainkra.

Nem áll jól a szénánk. Ha valamiben, hát abban bízhatunk, a meccs legalább nem lépi túl egy tét nélküli tétmérkőzés kereteit. Emlékezhetünk, a budapesti találkozó előtti sajtótájékoztatón az angol újságírók Gareth South­gate-nek szegezték a kérdést, félti-e a játékosait a magyar szurkolók esetleges rasszista inzultusától. Az angol szövetségi kapitány úriemberhez méltóan rea­gált akkor, majd a találkozó után is, amikor pedig végképp elszabadultak az indulatok.

Southgate hétfői sajtótájékoztatója szerencsére megrekedt az általánosságok, szokásos közhelyek szintjén, jobbára a kezdő tizenegy összetételéről kérdezték, amire azt felelte, mint mindig, most is nagyon nehéz dolga van, sőt fáj a feje a döntéstől, mert rengeteg jó játékosa van. 

Marco Rossit faggatva az angol újságírók már nem állták meg, hogy ne hozzák szóba a magyar szurkolók rasszista viselkedését. A magyar szövetségi kapitány karakánul felelt, amikor kijelentette:

– Magyarország, akárcsak Anglia vagy bármelyik európai ország, nyitott, toleráns és demokratikus ország.

Szintén kérdésre válaszolva azt is elmondta, nem áll szándékában lemondani.

– Amikor nem jönnek az eredmények, akkor két eshetőség van, lemondani vagy tovább küzdeni, én sosem adom fel – jelentette ki hétfő este Marco Rossi. – Remélem, jó mérkőzést tudunk játszani, és sikerül olyan eredményt elérnünk, amivel emelt fővel jöhetünk le a pályáról.

Ennél többet jelenleg nem kívánhatunk.

I csoport, 8. forduló:
Anglia–Magyarország 20.45
San Marino–Andorra 20.45
Albánia–Lengyelország 20.45.

Az állás: 1. Anglia 19 pont, 2. Albánia 15, 3. Lengyelország 14, 4. Magyarország 10, 5. Andorra 3, 6. San Marino 0.

Borítókép: A magyar válogatott edzésre készül a Wembley-ben
Forrás: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.