Hamilton tíz rajthelyes büntetést kapott a hét végi Török Nagydíjra

A Mercedes-istálló csak a belső égésű motoregységet cserélte ki a hétszeres világbajnok autójában.

2021. 10. 08. 12:59
HAMILTON, Lewis
Isztambul, 2021. oktber 8. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzje a Forma-1-es auts gyorsasgi vilgbajnoksg Trk Nagydjnak els szabadedzsn az isztambuli plyn 2021. oktber 8-n. A futamot oktber 10-n rendezik. MTI/EPA/Tolga Bozoglu Fotó: Tolga Bozoglu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Formula–1-es Török Nagydíj pénteki első, majd a második szabadedzésén is, és a Mercedes brit versenyzőjének igyekeznie is kell az isztambuli aszfaltcsíkon, hogy a szombati időmérőn is minél előrébb végezzen. Az autójába ugyanis beszerelték az idei negyedik belső égésű motort, s ez esetében tíz rajthelyes büntetést jelent.

Emlékezetes, hogy két hete az Orosz Nagydíjon legnagyobb riválisa, Max Verstappen is megkapta a negyedik motort, amiért ő a rajtrács végére került – innen azonban felkapaszkodott a második helyre a 100. Formula–1-es futamgyőzelmét arató Hamilton mögé, aki átvette tőle a vezetést a vb-n. A Mercedes Isztambulban nem teljesen új motort tett be Hamilton autójába, csak a  belső égésű motoregységet cserélte ki, és ez csak tíz rajthelyes büntetést von maga után.

A Török Nagydíj első szabadedzésén pénteken délelőtt az összetettben kétpontos előnnyel vezető 36 éves brit pilóta mögött éppen Verstappen zárt másodikként, de a Red Bull holland versenyzője csaknem fél másodperccel maradt el Hamilton legjobb köridejétől. A harmadik helyen a monacói Charles Leclerc fejezte be a gyakorlást a Ferrarival. A gyakorláson ötödik Carlos Sainz Ferrarijába a versenyhétvége előtt teljes egészében új motor került, ezért a spanyol versenyző vasárnap kénytelen lesz a rajtrács végéről nekivágni a futamnak.

Török Nagydíj, 1. szabadedzés:
1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:24,178 perc
2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:24,603
3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:24,654
4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:24,842
5. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 1:24,860
6. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:24,909

Isztambulban pénteken a délelőttihez hasonlóan a délutáni szabadedzést is Hamilton, nyerte meg, ezt Leclerc előtt.

2. szabadedzés:
1. Hamilton 1:23,804 perc
2. Leclerc 1:23,970
3. Bottas 1:24,214
4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:24,373
5. Verstappen 1:24,439
6. Lando Norris (brit, McLaren) 1:24,525

A további program:

szombat:
3. szabadedzés
időmérő edzés 14.00

vasárnap:
futam 14.00

Borítókép: Lewis Hamilton a Török Nagydíj első szabadedzésén. Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.