időjárás -2°C Ambrus 2021. December 7.
logo

Klasszisunk Tokióról lemaradt, ő lesz az új szövetségi kapitány

Magyar Nemzet
2021.10.19. 17:37 2021.10.19. 17:49
Klasszisunk Tokióról lemaradt, ő lesz az új szövetségi kapitány

A tokiói olimpián sikeresen szereplő magyar cselgáncsválogatott éléről az év végén távozik a két szövetségi kapitány: Pánczél Gábor a férfiak és Toncs Péter a nők éléről, a két mesteredző az egyesületi feladatok miatt nem kívánta meghosszabbítani szerződését. Kovács Antal, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke pedig kedden bejelentette, hogy a jövő év elejétől új összetételű szakmai csapat veszi át a válogatott irányítását.

S a magyar szövetség arról tájékoztatott, hogy igazi ikonokat sikerült az ügy érdekében megnyerni, hiszen a férfi szövetségi kapitány az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós lesz, a női kapitány posztját pedig a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tölti majd be. Szőnyegedzőként az ő munkájukat segíti majd a férfiaknál az évek óta hazánkban dolgozó japán Kaida Ken, illetve a nőknél az Európa-bajnok Karakas Hedvig. A szakemberek munkáját az elmúlt évtizedekben Franciaországban, majd Olaszországban dolgozó japán szakember, Murakami Kijosi felügyeli majd.

A 41 éves Ungvári Miklós megpróbált kvótát szerezni a tokiói olimpiára is, idén júniusban, a budapesti vb-n a hetedik helyen végzett, s nem is sokkal maradt le az ötkarikás játékokról. A 43 éves Braun Ákos már edzőként is bizonyított, ő a Tokióban ötödik helyen zárt Pupp Réka mestere.

– Hosszas előkészítő munka után tudtuk összeállítani a meggyőződésem szerinti legerősebb és legalkalmasabb stábot, amelyben olyanok kaptak szerepet, akik szakmai tudásuk, emberi kvalitásaik alapján erre a legalkalmasabbak, a hazai dzsúdós társadalomban elfogadottak, magas támogatottsággal bírnak, s így a közös munka szakmai és emberi feltételeinek megteremtésére képesek. Olyan erős stábot sikerült összehoznunk, amely bárhol a világon megállná a helyét – mondta el Kovács Antal.

A magyar cselgáncssport első, s mindeddig egyetlen olimpiai bajnoka hozzátette: minden résztvevő felismerte az összefogás érdekében a feladat fontosságát: – Ezt jól példázza Karakas Hédi esete is, Hédi még nem fejezte be aktív versenyzői pályafutását, de önként, ellenszolgáltatás nélkül vállalta a szőnyegedzői feladatot – árulta el Kovács Antal.

A szakmai alelnök megjegyezte: a szakfelügyelő, Murakami Kijosi néhány hét múlva érkezik majd Magyarországra, akkor sajtótájékoztató keretében mutatják majd be a teljes stábot.

A tokiói olimpiai ciklusban Pánczél Gábor és Toncs Péter irányította a magyar válogatottat, ebben az időszakban jó néhány nagy sikert ért el együttesünk, tavaly Karakas Hedvig Európa-bajnoki címet szerzett és az Év sportolónőjének választották Magyarországon, hét versenyzőnk harcolta ki az olimpiai indulás jogát, közülük Tóth Krisztián bronzérmet szerzett, Pupp Réka pedig az ötödik helyen végzett. 

Borítóképünkön Ungvári Miklós, aki azért a lovait sem hanyagolja majd el Fotó: Havran Zoltán