Magyar bravúr Nagojában, sokat érhet az elődöntőbe jutás

Vegyes váltónk a Japánban zajló világkupán újabb nagy lépést tett a téli olimpiai részvétel felé.

Magyar Nemzet
2021. 10. 28. 12:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indult jól számunkra csütörtökön a rövidpályás gyorskorcsolyázók második olimpiai kvalifikációs versenye, mert Nagojában férfi 1500 méteren Jászapáti Pétert már az előfutamában kizárták, s a negyeddöntőben ugyanígy járt Liu Shaoang is. Ebben a számban a szombati folytatásban az elődöntőben a legjobb huszonegy között  csak a honosított Krueger-John Henry révén leszünk érdekelve. Szerencsére egy hete Pekingben Liu Shaoang 6., Liu Shaolin Sándor 8., Krueger 20. lett, az olimpián harmindhatan indulhatnak, s a négy világkupa eredményéből mindenkinek csak a legjobb hármat veszik figyelembe.

500 méteren – ebben 32 induló lesz az ötkarikás játékokon – az első körből Liu Shaoang, Liu Shaolin és Krueger is futamgyőztesként ment tovább, a második körben Liuék újra elsőként érte célba, Krueger másodikként. Mindhárman a negyeddöntőben vannak, a legjobb húszban. S mivel egy hete Liu Shaolin nyerte meg a világkupát, Krueger pedig ezüstérmes lett, ebben a számban nagyon jól állunk.

Női 1500 méteren a kisebb mezőny miatt rögtön a negyeddöntővel kezdtek, de itt a futamokban többen, heten voltak, az első kettő jutott tovább, valamint hárman időeredménnyel. Sziliczei-Német Rebeka éppen harmadik lett a futamában, de az időeredménye nem lett elég az elődöntőhöz, Somodi Maja ötödik lett, Jászapáti Petrát pedig kizárták. 500 méteren Kónya Zsófia és Somogyi Barbara is továbbment az első körből, Jászapáti a másodikból is, ráadásul újra futamgyőztesként, ott van a negyeddöntőben a legjobb húszban, másik két indulónk viszont már csak a rangsoroló futamokban lesz érdekelt, kevesebb pontokért.

Mondhatjuk, hogy csütörtökön számunkra a 2000 méteres vegyes váltók negyeddöntője volt a legfontosabb. Az olimpián tizenkét váltó indulhat, és a mieink egy hete a hatodik helyükkel jó „rajtpozíciót” foglaltak el. Ezúttal a negyedik negyeddöntős futamba kerültek az oroszokkal, az amerikaiakkal, a németekkel és a horvátokkal együtt; s itt az időeredmény nem számított, csak az első kettő juthatott tovább az elődöntőbe. Nos, a még „kiszámíthatatlan” számban a Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca összeállítású kvartettünk szépen megoldotta a feladatát, az oroszok mögött másodikként továbbjutott, újabb nagy lépést tett az olimpiai részvétel felé. Az elődöntőben vasárnap a hollandokkal, a japánokkal és újra az oroszokkal meccselhet a döntőbe jutásért.

Nagojában pénteken az 1000 méter selejtezőjét, valamint a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfiváltók negyeddöntőjét rendezik.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat november 25. és 28. között.

Borítóképünkön Sziliczei-Német Rebeka a 63-as sisakban, itt még a pekingi világkupán. Forrás: Twitter/ISU Speed Skating

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.