Marco Rossi: Dagobert bácsi sem lehet ennyire szerencsés

A magyar labdarúgó-válogatott szombat este Albániát fogadja világbajnoki selejtezőn. A találkozó előtti online sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány, Marco Rossi és a nemzeti csapat kapusa, Gulácsi Péter válaszolt az újságírók kérdésére.

2021. 10. 08. 13:15
Marco Rossi szeretne nálunk maradni Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vb-selejtező során Magyarország nehéz helyzetbe került, jelenleg Anglia, Albánia és Lengyelország mögött mindössze a negyedik helyen áll csoportjában. A következő feladat az az Albánia lesz a Puskás Arénában, amely szeptemberben 1-0-ra legyőzte csapatát.

– Lényegében mindenben javulnunk kell ahhoz a mérkőzéshez képest: jobban felépített védekezésre és bátrabb, több kockázatot vállaló támadójátékra van szükség. Agresszívabbnak, dinamikusabbnak, taktikailag érettebbnek kell lennünk – mondta a szövetségi kapitány. Kérdésünkre viszont, hogy az azóta eltiltásból visszatérő topligás játékosokkal – Elseid Hysaj (Lazio), Rey Manaj (Spezia) és Keidi Bare (Espanyol) – visszatérésével mennyit erősödhetett Albánia, kitérő és különös választ adott.

– Három éve dolgozom a magyar válogatottnál, összességében pedig kilenc éve Magyarországon. Donald kacsa nagybátyja, Dagobert bácsi sem szerencsés ennyi ideig. Az albán keretben tizenkét topligás játékos található, a magyarban négy. De nem feltartott kézzel megyünk ki a pályára, hanem esélyesként. Nem azért, mert a FIFA ranglistáján megelőzzük Albániát, hanem azért, mert ezt az elmúlt évek jó eredményeivel értük el, amikor volt szerencsém irányítani a válogatottat.

A válogatott felállását természetesen nem árult el Rossi, aki ugyanazzal a helyzettel szembesül, mint egy hónapja Albániában: nem számíthat a Mainz középcsatárára, Szalai Ádámra.

– Magyarországon ő az egyetlen nemzetközi szintű játékos a kilences pozícióban, ebből a szempontból pótolhatatlan. Hiányában a taktikán kell változtatnunk, különösen a labdatartás fázisában: ez Albániában szakaszonként jól is működött. Vécsei Bálintra védekező középpályásként számítunk: itt eddig csak és állt rendelkezésre. sokkal jobb formában van most, mint egy hónapja, és ez több csapattársára is igaz. Ez mindenképp reménykeltő, ahogy az is, hogy betegsége aligha lesz hatással a játékára, minden bizonnyal az első perctől ott lehet a pályán Albánia ellen, ami az előttünk álló két meccs közül a fontosabb számunkra.

Nincs kapcsolat

Marco Rossit korábbi segítőjéről, Giovanni Constantinóról is kérdezték, akit a héten küldött el kispadjáról az MTK. Rossi válasza tömör és sokatmondó volt:

– Nem ismerek ilyen nevű embert.

 Fotó: Mirkó István

Gulácsi Péter sem tért ki az elől, hogy milyen jelentős mérkőzés áll a magyar válogatott előtt.

– Nem kell nagy matematikusnak lenni, hogy kiszámoljuk: csak győzelemmel marad a saját kezünkben a sorsunk a második, pótselejtezős helyért zajló küzdelemben, nyilvánvalóan a győzelem is a célunk. Könnyen lehet, hogy egygólos mérkőzés lesz, nagyon fontos lesz hátul a stabilitás – mondta a kapus, akit az albániai mérkőzés félidejében biztonsági okokból le kellett cserélni, miután az első félidőben ütközött Bekim Balajjal. Kérdésünkre ezt az esetet is felidézte. 

– Nem mondom, hogy neheztelek rá, de választhatott volna más megoldást is. A futball íratlan szabályai alapján a csatár ilyen helyzetben megpróbálja átugrani a kapust vagy visszahúzni a lábát, ő egyiket sem tette meg. De ennél az esetnél sokkal jobban bánt, hogy a mérkőzést elveszítettük, úgyhogy a selejtezős célok mellett azért is meg akarjuk nyerni a mérkőzést, hogy visszavágjunk Albániának.

Gulácsi gólt szerez?

A magyar válogatott kapusától megkérdezték, hogy kedvezőtlen állás esetén felmenne-e fejelni utolsó perces pontrúgásnál az ellenfél kapuja elé.

– Nincs nagyon magas csapatunk, úgyhogy átlagmagasságban javulnánk vele, veszélyességben viszont nem hinném. Eddig talán ötször mentem így fel fejelni, abból két esetben gólt kaptunk. Ha lesz ilyen helyzet, kinézek majd a kapitányra, de inkább elkerülném a szituációt, jöjjön fel inkább az ellenfél kapusa!

Marco Rossi az utóbbi gondolathoz csatlakozott, ő is bízik benne, hogy a kérdés a gyakorlatban fel sem merül majd az Albánia elleni találkozón.

(A borítóképen: Marco Rossi. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.