Milák Kristóf lett a budapesti világkupa legjobb magyarja

Két magyar úszó aratott győzelmet a budapesti Duna Arénában rendezett úszóvilágkupán, Kós Hubert az első, Milák Kristóf a második napon. A mai zárónapon mindketten újabb érmet szereztek, ám Milák végül egy bronzzal túltett Kóson. Magyarország hatodik lett az éremtáblázaton.

Magyar Nemzet
2021. 10. 09. 19:59
MILÁK Kristóf
Úszó világkupa Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap megható búcsút vett a magyar úszóválogatott Cseh Lászlótól , ma pedig a visszavonuló klasszis korábbi sikerszámában, 400 vegyesen az utódnak tartott 18 éves valamint Holló Balázs álltak rajthoz a döntőben.

Bár sokáig Kós haladt előrébb, a dobogós helyeken, Holló nagy hajrával megelőzte őt, s bejött a második helyre, Kós pedig harmadik lett a dél-afrikai Matthew Sates mögött. Kós ezzel teljessé tette a budapesti éremgyűjteményét, hiszen az első napon aranyérmes volt 200 háton, tegnap pedig ezüstérmet szerzett 200 pillangón.

– Ez már nagyon fájt, az utolsó száz méteren éreztem ezt a három napot – fogalmazott Kós. – Három döntő, három érem, jó eredmény. Három hete edzünk, így a nagyok előtt megnyert 200 hát örök emlék lesz.

idén az Európa-bajnokság és a tokiói olimpia egyik nagy felfedezettje volt, hiszen 17 évesen Eb-ezüstérmes volt 400 vegyesen, s ugyanebben a számban hatodik lett az ötkarikás játékokon.

A világkupán eddig messze volt a legjobbjától, de ennek érthető okai voltak: csak nemrég kezdte meg az edzéseket és azóta betegség is hátráltatta. A zárónapon azonban 800 gyorson bizonyított: egyéni csúcsot döntve hatodik lett, a másik magyar, Csulak Lia pedig nyolcadik.

Ötven pillangón következett az újabb Milák Kristóf–Szabó Szebasztián magyar házi verseny. Ez a szám a papírforma szerint Szabónak kedvez, aki érvényesítette is az esélyeket, az amerikai Tom Shields mögött második lett, de Milák is kitett magáért, egyéni csúcsot úszva csapott be a negyedik helyen a célba.

A női 200 hát döntője alighanem a legnépesebb magyar szám volt, hiszen a nyolc pályából négyen hazai versenyző állt fel a rajtkőre. A legjobb eredményt az ötvenes medencében a szám kétszeres Eb-bronzérmese, Burián Katalin érte el, aki ötödik lett. Mögötte sorrendben Molnár Dóra, Nyírádi Réka és Szabó-Feltóthy Eszter osztoztak a hatodik–nyolcadik helyeken.

Még egy fellépése volt Miláknak, aki 200 gyorson nemcsak magának, hanem a szakmának is bizonyítani akart, ugyanis edzőivel mindig abban van vitája, hogy ő a pillangó mellett gyorson is fel szeretné építeni magát. Nos a döntőben beindította a rakétákat, sokáig vezetett, a végére azonban a specialisták megelőzték, ám így is bronzérmes lett Milák, aki a világkupa zárónapján sem maradt dobogós helyezés nélkül.

Magyarország két arany-, hat ezüst- és öt bronzéremmel a hatodik helyen zárt az éremtáblázaton. A magyar csapat legeredményesebb versenyzője Milák lett, aki egy-egy arany és ezüst mellett két bronzot is szerzett egyéniben, így egy harmadik hellyel túltett Kóson. A budapesti világkupa pontversenyét az ausztrál Emma McKeon nyerte, aki a héten interjút adott lapunknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.