Szörnyű jégen léptünk nagyot az olimpiai kvóták felé + videó

A rövid pályás gyorskorcsolyázók második olimpiai kvalifikációs világkupaversenyén, Nagojában előbb vegyes váltónk végzett a harmadik helyen, majd férfiváltónk is bronzérmes lett, utóbbi ezzel az összetett világkupában átvette a vezetést. A nagyon rossz minőségű jég egyéniben Liu Shaolin Sándoron is kifogott, de a lényeg most a váltók szereplése volt.

2021. 10. 31. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövid pályás gyorskorcsolyázók második olimpiai kvalifikációs világkupaversenyén, Nagojában a vasárnapi zárónap programja a női 1000 méter rangsoroló futamaival kezdődött, és a pontgyűjtés miatt egyáltalán nem volt mindegy, hogy a negyeddöntőről lemaradt és Sziliczei-Német Rebeka hol végez a végelszámolásnál. Nos, Jászapáti megnyerte a futamát, Sziliczei-Német második lett, összesítésben pedig előbbi a 21., utóbbi a 32. helyen zárt. Kónya Zsófia bejutott a negyeddöntőbe, a futamában azonban ötödik, utolsó lett, s a 20. helyen végzett a világkupán. A 2022-es pekingi olimpián ebben a számban 32 versenyző indulhat, és a kvalifikációban a négy világkupa eredményeiből mindenkinek a legjobb hármat nézik.

Férfi 1000 méteren az első negyeddöntős futamban Liu Shaoang és a honosított Krueger John-Henry is ott volt, így különösen bosszantó, hogy egyikük sem jutott tovább. Mi több, pechesen éppen ők ketten „rúgtak össze”, amely miatt előbbi elesett, utóbbit pedig kizárták... A negyedik futamból azonban Liu Shaolin Sándor a második helyen végezve bekerült az elődöntőbe, majd innen egy kizárás után újabb második hellyel a fináléba is. Itt sokáig szintén a második helyen haladt, másfél körrel a vége előtt pedig az élre állt, de a nagyon rossz minőségű, puha jégen az előzés után nem tudott talpon maradni. A kicsúszása azt jelentette, hogy ötödik lett. Liu Shaoang a 14., Krueger a 20. helyet szerezte meg – a férfiaknál nem kell izgulnunk a kvóták miatt, miként 500 és 1500 méteren sem.

Karnyújtásnyira került a kvótától vegyes váltónk is. Az olimpián tizenkét csapat indulhat a 2000 méteres távon, a mieink pedig az egy héttel ezelőtti, pekingi hatodik helyük után most bronzérmesek lettek. A Liu Shaoang, Krueger, Jászapáti, Kónya összetételű négyesünk – miután az elődöntőben második lett az oroszok mögött – a fináléban öt körrel a vége előtt vezetett is, azonban Kónyát ketten is megelőzték, így végül az oroszok és a kínaiak mögött a harmadik hely jött össze. Ezen a jégen jobb volt a békesség, nem volt érdemes rizikózni. A bronzérmet Nógrádi Bence és Bácskai Sára Luca is megkapta, előbbi a negyeddöntőben, utóbbi a negyed- és az elődöntőben korcsolyázott. Vegyes váltónk két világkupa után a negyedik helyen áll a rangsorban, ami mindenképpen kvótát ígér. (Az olimpiai szereplés feltétele, hogy az adott ország mindkét nemnél szerezzen legalább két egyéni kvótát.)

Női váltónk 3000 méteren sajnos Nagojában csak nyolcadik lett, a kvalifikációban a kilencedik helyen áll, itt bizony necces a helyzet, a japánok és a franciák pályáznak a még kvótát érő nyolcadik helyre – az egynemű váltóknál csak a nyolc legjobb lehet ott februárban az ötkarikás játékokon.

A legutóbbi olimpián, 2018-ban Phjongcshangban a férfiváltók 5000 méteres versenyét mi nyertük, még Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang,  Knoch Viktor, összeállításban, s ugyan a négyesből csak a maradtak (Knoch visszavonult, Burján pedig a hazai válogató után nem került be a két ázsiai vk-ra utazó válogatottba), ezen a fronton nagyon jól állunk. Váltónk egy hete ezüstérmes lett, most pedig a döntőben a Liu Shaolin, Liu Shaoang, Krueger, Nógrádi Bence összeállításban (a negyeddöntőben Jászapáti Péter is korcsolyázott) a harmadik helyen végzett. A 45 körös versenyben a mieink a dél-koreai, a kanadai és a kínai váltó mögé a negyedik helyre álltak be, s még az olaszok is ott voltak a fináléban. A 34. körben ők is megelőztek bennünket, de kvartettünknek gyorsan sikerült visszavennie a pozícióját, a dél-koreaiak elesése után – ahogy már mondtuk, szörnyű volt a jég... – pedig a harmadik helyen találta magát, és itt is maradt; a kanadaiak és a kínaiak mögött lett bronzérmes. A világkupában pedig átvette a vezetést a hollandoktól – itt már számolgatnunk sem kell, megvan az olimpiai kvóta.

A kvalifikáció harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd egy héttel később a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat.

Borítókép: A vegyes váltók versenyében a mieink a harmadik helyen, Krueger John-Henry váltja Liu Shaoangot. Forrás: Twitter/ISU Speed Skating

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.