Valter Attila minden idők legjobb magyar eredményét érte el

A szlovén Tadej Pogacar nyerte a lombardiai körversenyt, az év utolsó egynapos országúti kerékpáros klasszikus viadalát, amelyen Valter Attila a 12. helyen ért célba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 09. 17:41
103rd Giro d'Italia 2020 - Stage Twenty
SESTRIERE, ITALY - OCTOBER 24: Arrival / Attila Valter of Hungary and CCC Team / during the 103rd Giro d'Italia 2020, Stage 20 a 190km stage from Alba to Sestriere 2035m / @girodiitalia / #Giro / on October 24, 2020 in Sestriere, Italy. (Photo by Stuart Franklin/Getty Images,) Fotó: Stuart Franklin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „hulló falevelek” klasszikusán, az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok egyikén két magyar is ott volt a mezőnyben: (Groupama-FDJ) és Fetter Erik (EOLO-Kometa). Utóbbi révén immár a hatodik magyar bringás mutatkozott be Monumentumon, és tette ezt aktív kezdéssel: szökési kísérletekben mutatta magát, bár végül nem került be abba a tízfős csoportba, amit elengedett a mezőny.

A verseny végére ketten, az olasz Fausto Masnada és az idei klasszikusok közül a Liege-Bastogne-Liege-en diadalmaskodó Tadej Pogacar maradtak elöl, őket egy nyolcas üldözte. Az elsőséget végül a Tour de France-győztes Pogacar szerezte meg.

A 239 kilométeres viadalon, amelyet az elmúlt évekhez képest fordított irányban rendeztek meg, Valter – többek között az olasz kiválóság Vincenzo Nibalit maga mögé utasítva – két és fél perc lemaradással 12. lett, ezzel minden idők legjobb magyar eredményét érte el Monumentumon. Fetter nem fejezte be a közel 4500 méter szintkülönbséget magában foglaló versenyt.

Valter rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen a Giro d’Italián előbb a legjobb 25 éven alulinak járó fehér trikót viselhette, majd a hatodik szakaszt követően átvette a vezetést összetettben, kiérdemelve a legendás rózsaszín trikót. Korábban egy magyar sem viselhetett megkülönböztető mezt a három nagy körversenyen; Valter végül a 14. helyen fejezte be a versenyt. Ezután a tokiói olimpián is szerepelt, ám szervezői hiányosságok is tehettek arról, hogy nem lett értékelve.

Eredmény, lombardiai körverseny (Como–Bergamo, 239 km):
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:01:39 óra
2. Fausto Masnada (olasz, Deceuninck – Quick-Step) azonos idővel
3. Adam Yates (brit, Ineos Grenadiers) 51 másodperc hátrány
12. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:25 perc hátrány
Fetter Erik (EOLO-Kometa) nem fejezte be a viadalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.