A FIA tanácstalan, hogyan tegyen rendet Hamilton és Verstappen között

A pénteken kezdődő katari versenyhétvégén továbbra is az előző Formula–1-es futam legemlékezetesebb pillanata a téma. A világbajnoki címért harcoló Lewis Hamilton és Max Verstappen csapott össze, utóbbi a Mercedes istálló szerint túl agresszív volt egy alkalommal, ezért a holland pilóta utólagos megbüntetését követeli. Pénteken kiderül, hogy ez megvalósul-e, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) akkor hirdet ítéletet.

Magyar Nemzet
2021. 11. 18. 20:39
Formula One Grand Prix of Brazil
epa09582288 Britain's Lewis Hamilton (front) of Mercedes and Dutch Max Verstappen (back) of Red Bull compete during the Brazilian Formula One Grand Prix at the Jose Carlos Pace racetrack in Sao Paulo, Brazil, 14 November 2021. EPA/ANTONIO LACERDA Fotó: ANTONIO LACERDA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mercedes istálló kedden felülvizsgálatot kért a Nemzetközi Automobil-szövetségtől (FIA) a (Mercedes) és (Red Bull) között a Sao Pauló-i Nagydíjon történt incidens miatt. A későbbi futamgyőztes brit a négyes kanyarban megpróbált a riválisa elé kerülni, ám az energiaitalosok pilótája a védekezés hevében leszorította Hamiltont a pályáról, valamint ő is megjárta bukóteret. 

A versenybírák a vasárnapi futamon úgy ítélték meg, nincs szükség az eset vizsgálatára. A Mercedesnél ezzel nem értettek egyet, Toto Wolff csapatfőnök kritizálta a döntést, majd egy újabb bizonyíték előkerülte után a tettek mezejére lépett. Verstappen belső kamerás felvételei ugyanis a nagydíj során még nem álltak a versenybírók rendelkezésére, azóta viszont eljutott a döntnökökhöz (és a nagyközönséghez is) a videó. A Mercedes ezután kérte az incidens felülvizsgálatát. A meghallgatást csütörtök délután, már a következő nagydíj helyszínén, Katarban tartották meg a két istálló képviselőinek részvételével, azonban a döntésen még rágódnak a bírák, s közölték, azt csak pénteken hozzák nyilvánosságra.

Max Verstappen látszólag a legnagyobb nyugalomban figyelte az eseményeket, mert mint azt korábban elmondta, ő semmi kivetnivalót nem látott a manőverében.

– Versenyzőként azt hiszem, tisztában vagyunk vele, hogy mit tehetünk és mit nem tehetünk meg az autóban. Keményen küzdöttünk Lewisszal, későn fékeztünk a kanyarban, mikorra már a gumik eléggé elkoptak. Ha akkor határozottabban balra húztam volna, annak kipördülés lett volna a vége. Szóval ezért vagyunk mi a versenyzők, és ülünk mi a volán mögött – magyarázta a holland versenyző, aki annyira biztos volt a dolgában, hogy még a felvételek visszanézésére sem pazarolta az idejét. – Nem volt szükség rá, hogy megnézzem a feltételeket, hiszen én vezettem az autót, pontosan tudom, hogy mi történt. Nagyszerű csata volt, én remekül éreztem magam közben. Végül ők nyerték meg a versenyt, ami rendben is van, hiszen gyorsabbak voltak nálunk.

A Red Bull pilótája azt is hozzátette, szerinte semmi meglepő nincs abban, hogy a Mercedes az eset felülvizsgálatát kérte, mivel a bajnoki harc egyre élesedik. Ő ugyanakkor nem számít büntetésre a manővere miatt.

– Nekem csak arra kell fókuszálnom, ami a pályán történik. A többit majd megoldjuk. Ha úgy alakul (hogy büntetést kap – a szerk.), akkor sem lenne itt a világvége. Nem gondolok rá, és nem is számítok rá, hogy megtörténik. Szerintem tisztességes és kemény csatát vívott egymással két srác, akik a bajnoki címért harcolnak – vélekedett Verstappen. – Egyébként sem lett volna ez egy könnyű előzés neki. Rám nem jellemző, hogy könnyen adnám a bőröm, és szerintem ennek így is kell lennie, végtére is a bajnoki címért küzdök…

A „sértett” Hamilton próbált nem túl nagy feneket keríteni a meghallgatásnak, a csütörtöki sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, ő csak a saját dolgára koncentrál.

– Ennek a folyamatnak én nem vagyok igazából a része. Természetesen tudok róla, hogy mi történik, és támogatom a csapatot. Én ugyanakkor minden erőmmel csak arra fókuszálok, hogy felkészüljek a versenyre, és a lehető legjobb formában legyek. Fogalmam sincs róla, hol tart éppen a vita, ahogy arról sincs, hogy mi lehet a végkimenetele. Egyáltalán nem foglalkoztat ez a dolog – árulta el a hétszeres világbajnok, majd hozzátette, azt nagyon élvezi, hogy csapatfőnöke ilyen szenvedéllyel küzd. – Szeretem látni Toto küzdőszellemét, boldoggá tesz. Láttam róla egy felvételt a brazil futamról, jót nevettem magamban rajta.

Az ominózus pillanat:

A többi pilótát is megkérdezték az esetről a Katari Nagydíj előtti sajtótájékoztatón. A „tapasztalt rókák” közül Sebastian Vettel (Aston Martin) és Fernando Alonso (Alpine) is feleslegesnek tartotta az utólagos vizsgálatot, Charles Leclercet (Ferrari) viszont érdekelte a végkimenetel, mivel mint mondta, ehhez a döntéshez igazítja majd a vezetési stílusát.

– Igazából nekem mindegy, hogyan döntenek. Csak azt szeretném, ha egyértelmű lenne, mi megengedett és mi nem az. Nekem csupán ez számít. Amennyiben az ilyen manővereket engedélyezik, akkor a külső íven rettentő nehéz lesz előznünk. Mindenesetre bármi is lesz a végkifejlet, a döntést figyelembe véve fogok vezetni a jövőben – húzta alá a monacói versenyző.

Borítókép: Max Verstappen (hátul) és Lewis Hamilton a Sau Pauló-i Nagydíjon. Fotó: EPA/Antonio Lacerda

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.