Amerikai bojkott árnyéka vetülhet a pekingi téli olimpiára

A Washington Post szerint az Egyesült Államok diplomáciai bojkottot tervez a 2022-es pekingi olimpiára. Ez azt jelentené, hogy az amerikai sportolók részt vesznek az eseményen, az ország tisztségviselői viszont nem utaznak el a kínai fővárosba.

Magyar Nemzet
2021. 11. 17. 12:32
BIDEN, Joe
Glasgow, 2021. november1. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 1-jén. A november 12-ig tartó tanácskozás célja, hogy a résztvevõk elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás elõtti értékhez képest. MTI/AP/Pool/Andy Buchanan Fotó: Andy Buchanan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden online beszélgetett Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök, de a várakozásokkal ellentétben Hszi nem hívta meg az Egyesült Államok első emberét a jövő évi pekingi téli olimpiára: a washingtoni kormány szóvivője azt mondta, a két vezető nem tárgyalt a közelgő ötkarikás játékokról.

Ellenben Biden kifejezte aggályait a Kínában uralkodó emberi jogi állapotok miatt, beszélt a Tibetben és Hongkongban zajló, illetve az ujgur kisebbséget érő jogsértésekről is. Kína nem fogadja el ezeket a vádakat, az amerikai válaszlépés pedig többek között a pekingi olimpia bojkottja lehet.

Az azonban valószínűtlen, hogy az 1980-as, moszkvai nyári olimpiához hasonlóan teljesen távol marad az Egyesült Államok. A Washington Post azt várja, hogy Biden úgynevezett diplomáciai bojkottot jelent be a következő napokban. Ez azt jelentené, hogy az amerikai tisztségviselők közül senki sem lesz jelen a februári ötkarikás játékokon, sem a megnyitó, sem a záró ünnepségen, az Egyesült Államok sportolói viszont megmérettetik magukat Pekingben. 

Borítókép: Joe Biden (Fotó: MTI/AP/Pool/Andy Buchanan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.