időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Amerikai bojkott árnyéka vetülhet a pekingi téli olimpiára

Magyar Nemzet
2021.11.17. 12:32 2021.11.17. 14:26
Amerikai bojkott árnyéka vetülhet a pekingi téli olimpiára

A Washington Post szerint az Egyesült Államok diplomáciai bojkottot tervez a 2022-es pekingi olimpiára. Ez azt jelentené, hogy az amerikai sportolók részt vesznek az eseményen, az ország tisztségviselői viszont nem utaznak el a kínai fővárosba.

Kedden online beszélgetett Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök, de a várakozásokkal ellentétben Hszi nem hívta meg az Egyesült Államok első emberét a jövő évi pekingi téli olimpiára: a washingtoni kormány szóvivője azt mondta, a két vezető nem tárgyalt a közelgő ötkarikás játékokról.

Ellenben Biden kifejezte aggályait a Kínában uralkodó emberi jogi állapotok miatt, beszélt a Tibetben és Hongkongban zajló, illetve az ujgur kisebbséget érő jogsértésekről is. Kína nem fogadja el ezeket a vádakat, az amerikai válaszlépés pedig többek között a pekingi olimpia bojkottja lehet.

Az azonban valószínűtlen, hogy az 1980-as, moszkvai nyári olimpiához hasonlóan teljesen távol marad az Egyesült Államok. A Washington Post azt várja, hogy Biden úgynevezett diplomáciai bojkottot jelent be a következő napokban. Ez azt jelentené, hogy az amerikai tisztségviselők közül senki sem lesz jelen a februári ötkarikás játékokon, sem a megnyitó, sem a záró ünnepségen, az Egyesült Államok sportolói viszont megmérettetik magukat Pekingben. 

Borítókép: Joe Biden (Fotó: MTI/AP/Pool/Andy Buchanan)