Eb-ezüstérmesünk: Fogalmam sincs, miért döntöttem így

Vas Blanka szombaton ezüstérmet szerzett a terepkerékpár Európa-bajnokságon. A magyar versenyző akadályozta meg a hazai hollandok söprését, de utólag úgy gondolja, felesleges volt kerékpárt cserélnie.

2021. 11. 07. 14:03
(From L) Hungarian Kata Blanka Vas, Dutch Lucinda Brand, Dutch Yara Kastelijn celebrate on the podium after winning the women's elite competition at the European Championships cyclo-cross in Wijster, on November 6, 2021. (Photo by Vincent Jannink / ANP / AFP) / Netherlands OUT Fotó: Europress/AFP/Vincent Jannink
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerékpársport három különböző szakágában is berobbant idén a felnőtt mezőnybe Vas Blanka. A hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik helyezést szerzett sportoló szombaton, a terepkerékpár Európa-bajnokságon a tavalyi U23-as ezüstérmét idén a felnőtt mezőny hasonló színű medáljára „cserélte le”.

A húszéves kiválóság tökéletességre törekvésére jellemző, hogy a befutó után még a második hellyel sem volt maradéktalanul boldog, pedig csak az uralkodó világbajnok, Lucinda Brand előzte meg.

– Második hely után mindig vegyes érzéseim vannak, de azt hiszem elégedett lehetek. Lucinda Brand ma más szintet képviselt, de hibáztam, amikor biciklit cseréltem. Fogalmam sincs, miért döntöttem így. Azt hittem, gyorsan megjárom a boxot, de nem ez volt a helyzet. Azt hiszem, felesleges volt a csere – fogalmazott Vas Blanka, aki egy héttel ezelőtt szerezte meg első világkupa-sikerét a szakágban. Azzal hosszú holland hegemóniát szakított meg a magyar kerékpáros, aki az Eb-n is egyedüliként tudott beleszólni a narancsmezesek versenyébe: az első ötben rajta kívül csak hazai bringások végeztek a hollandiai Eb-n. 

Talán ez a megközelítés is példázza, hogyan jutott el Vas Blanka már húszévesen olyan szintre, hogy Valter Attilát nem lehet elfogultsággal vádolni, amikor extraklasszisnak nevezi honfitársát.

Borítókép: Vas Blanka, Lucinda Brand és Yara Kastelijn (balról jobbra) az Eb-dobogón (Fotó: Europress/AFP/Vincent Jannink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.