Egy ifjúsági korú versenyző lett itthon a mester a felnőttek között

A Győri AC még ifjúsági korú versenyzője, a 17 éves Molnár Botond nyerte a tornászok Prolan férfi mesterfokú bajnokságának egyéni összetett versenyét, ezzel pedig a győztesnek járó, a Sántha Lajosról elneveztt kupát, a hölgyeknél pedig a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófiával felálló DKSE diadalmaskodott a női szuper csapatbajnokságon Győrben.

Forrás: MATSZ2021. 11. 19. 19:50
Fotó: Freschli Jozsef
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győri Olimpiai Sportparkban kezdetét vette az idei utolsó hazai tornaverseny. A pénteki nyitónapon az utánpótlás versenyei mellett a hölgyek szuper csapatbajnokságának második fordulóját, a férfiaknál pedig a Prolan mesterfokú bajnokság egyéni összetett viadalát tartották. A két megméretésben közös volt, hogy mindkettő selejtező is volt egyben a szerenkénti döntőkre, a hölgyek esetében pedig az összetett fináléra is.

A csb-n az első – tavaszi – fordulót a DKSE viszonylag nagy fölénnyel nyerte, így Kovács Zsófiáék számítottak a fő esélyesnek. A viadalon a versenykiírás szerint klubonként legalább egy felnőtt tornásznak szerepelnie kell, egyébként a serdülőkig bárki alkothatja az ötfős együttest, ahol szerenként mindig a legjobb három eredménye számít, de ebben minimum egy felnőtt versenyző mindig benne van. A Magyar Tornaszövetség beszámolója szerint a dunaújvárosiak jó teljesítményt nyújtottak, bár Győrben másodikként zártak (149,000) a Bácskay Csenge, Jana Fedorova, Székely Zója, Péter Sára, Peresztegi Nóra alkotta Postás SE „B”  mögött (151,400). Az első etapon megszerzett előny azonban elegendőnek bizonyult, így a Czifra Lili, Makai Lilla, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Kovács Zsófia összeállítású DKSE megvédte 2020-ban megszerzett bajnoki címét, a Postás SE „B” és az UTE (Jávor Brigitta, Jankovics Kamilla, Nerhof Anett, Szilágyi Nikolett, Pethő Regina) csapata előtt.

A férfiaknál az előzetesen nagy esélynek számító, címvédő Mészáros Krisztofer sérülése miatt csak két szeren indult, lólengésen és korláton. A győriek azonban így is remekeltek, és a dobogó mindhárom fokára Rába-parti tornász állhatott. Az első helyet és az ezzel járó, az 1948-ban olimpiai bronzérmes Sántha Lajosról elnevezett kupát a csapattal junior Európa-bajnoki ezüstérmes, még ifjúsági korú Molnár Botond (79,300) szerezte meg, a második Tomcsányi Benedek (78,500), a harmadik pedig Kardos Botond (77,600) lett.

Molnár Botond korláton is remekelt:

Fotó: MATSZ/Freschli József

– Nagyon boldog vagyok, nem gondoltam volna, hogy ifistaként ilyen remek teljesítményt tudok nyújtani a felnőttek között. A múlt heti csb nem úgy sikerült, ahogy reméltem, de most bepótoltam mindent, úgy érzem. Ezzel pedig jó szájízzel zárom a 2021-es esztendőt – nyilatkozta Molnár Botond.

– Örülök a csapatbajnoki címnek, azt hiszem, a fiatalok is szépen helytálltak. Hosszú és fárasztó esztendő volt az idei, kicsit nehéz volt felpörögni erre a csb-re – én csak felemáskorláton és ugrásban szerepeltem –, de az eredményeket látva, azt gondolom, sikerült – fogalmazott Kovács Zsófia.

Eredmények, Prolan Férfi Mesterfokú Bajnokság, egyéni összetett:

1. Molnár Botond (Győri AC)  79,300 pont

2. Tomcsányi Benedek (Győri AC)  78,500

3. Kardos Botond (Győri AC)  77,600

Eredmények, Női Szuper csapatbajnokság, végeredmény:

1. DKSE (Czifra Lili, Makai Lilla, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Kovács Zsófia) – 302,500; edző: Badics Réka, Trenka János

2. Postás SE „B” 298,300

3. UTE 272,000 

A Prolan mesterfokú bajnokság szombaton a női összetett fináléval és a férfiak szerenkénti döntőivel folytatódik, amely 11 órától kezdődik.

A női csapatverseny dobogója:

Fotó: MATSZ/Freschli József

Borítókép: Molnár Botond mindenkit megelőzött, s két serleget szerzett (Fotó: MATSZ/Freschli József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.