Fittyet hánynak a FIFA büntetésére a vérmes szurkolók

Szakmailag, a labdarúgás felől nehéz megközelíteni a hétfő esti Lengyelország–Magyarország világbajnoki selejtezőt, de bármi legyen is a végeredmény, előre kijelenthetjük, felejthetetlen meccs lesz – a szurkolók jóvoltából. A magyar drukkerek a FIFA büntetése ellenére útra keltek és lengyel barátaik, sőt szövetségeseik jóvoltából a varsói nemzeti stadionban is ott lesznek, hogy buzdítsák a magyar válogatottat és együtt ünnepeljenek vendéglátóikkal.

Novák Miklós (Varsó)
2021. 11. 15. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez micsoda? – kérdezi a Chopin nevét viselő varsói reptér határőre, amint a kütyüjével sikertelenül próbálja beszkennelni a belépéshez szükséges Covid-papírom QR-kódját.

– Negatív PCR-teszt – felelem, amivel kilógok az oltási igazolvánnyal beutazók táborából.

– Tak? – vált meglepetésében angolról lengyelre az egyenruhás tisztviselő.

– Tak – mondom magam is az igent udvariasságból lengyelül, felkészülve további keresztkérdésekre, de a határőr így folytatja:

– Magyar?

– Igen – felelem.

Erre int, hogy menjek tovább.

A röpke párbeszédet a lengyelországi laza koronavírus-intézkedések jeleként is felfoghatjuk, valószínűleg helytelenül. Sokkal inkább az igenis létező lengyel–magyar barátság megnyilvánulásaként, amit a lengyelek komolyabban vesznek nálunk, ahogy azt a Lengyelországban megforduló bármely magyar vendég igazolhatja.

 

Hétfő este eme barátság látványos és tömeges ünnepére készülhetünk. A labdarúgásnak köszönhetően.

Miként arról már írtunk, az 1921-ben újjászületett Lengyelország labdarúgó-válogatottja fennállása első mérkőzését Magyarország ellen, helyesebben Magyarországgal játszotta száz esztendeje, 1921. december 18-án. Eme centenáriumot ünneplik ma este a lengyelek – magyar vendégeik társaságában.

Pedig közismert, hogy a magyar szurkolók hivatalosan nem is lehetnek – lehetnének – jelen a találkozón. Az október 12-i Anglia–Magyarország találkozón tapasztalt szurkolói rendbontás miatt ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) arra büntette a magyar tagszövetséget, hogy a soron következő idegenbeli mérkőzésén a magyar válogatottat nem buzdíthatják a drukkerei.

Mármint hivatalosan, nekik kijelölt vendégszektorban. Azt ugyanis a FIFA sem tilthatja meg, hogy magyar szurkolók – lengyel közbenjárásra, avagy közvetítéssel – belépőhöz jussanak. Hogy hány magyar szurkoló lesz ott a varsói nemzeti stadionban, azt még nem tudjuk, miként azt sem, hogy elszórva, vagy „véletlenül” mégis csoportosulva-e, de hogy lesznek, az egészen biztos.

A Carpathian Brigade, a válogatott szurkolói csoportja már meg is hirdette, hogy a Varsóba kiruccanó drukkerek a lengyel főváros egyik ismert közlekedési csomópontjában, a Charles de Gaulle nevét viselő körforgalomnál találkoznak a találkozó előtt két órával és onnan masíroznak az arénába.

Hogy ott mi vár rájuk, azt még titokként őrzik a vendéglátók. Az viszont már kiszivárgott, hogy ünnepre készülnek a centenárium alkalmából.

Ami a játékot, a végeredményt illeti, lehet eső, lehet sár, csak a rasszizmus zárható ki a lengyel–magyar futballmérkőzésen.

Borítókép: is tesztelte a varsói stadion gyepét (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.