Hamilton a „huszonöt helyes” rajtbüntetés ellenére is győzött

A tizedik helyről indult Lewis Hamilton nyerte a vasárnapi Sau Pauló-i Nagydíjat, így tizennégy pontra csökkentette a hátrányát a másodikként befutott Max Verstappennel szemben. Valtteri Bottas kaparintotta meg a harmadik pozíciót.

2021. 11. 14. 19:55
Formula One Grand Prix of Brazil
epa09582263 British Lewis Hamilton of Mercedes celebrates after winning the Brazilian Formula One Grand Prix at the Jose Carlos Pace racetrack in Sao Paulo, Brazil, 14 November 2021. EPA/Sebastiao Moreira Fotó: Sebastiao Moreira
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Mercedes) halmozta a büntetéseket a hétvégén. Hiába nyerte meg pénteken az időmérő edzést, az autóján talált szabálytalanság miatt kizárták őt, így a szombati sprintfutamot a rajtrács utolsó helyéről kezdhette meg. A hétszeres világbajnok parádés napot fogott ki, 24 kör alatt 15 pozíciót lépett előre, és végül ötödikként intették le, de a vasárnapi futamra újabb öthelyes rajtbüntetést kapott motorcsere miatt.

A brit pilótának ennek ellenére is volt oka a bizakodásra, hiszen egyértelműen a Mercedes tempója volt a legjobb pénteken és szombaton is. A vasárnapi futamra is átmentette a jó formáját Hamilton, s a rajtot követően előreugrott a hetedik helyre.

Az élen a Red Bullok is megtettek minden tőlük telhetőt: a másodikról, Sergio Pérez pedig a negyedik helyről indulva ugrotta át az élről rajtolt Valtteri Bottast (Mercedes), illetve a mexikói Carlos Sainz (Ferrari) mellett is elment.

Hamilton közben probléma nélkül megelőzte a két Ferrarit is, az ötödik körben pedig csapattársa, Bottas félreállt előle, így az élen autózó bikák után iramodhatott. Ebben Juki Cunoda (Alpha Tauri) is besegített neki, ugyanis egy túl bátor manővert követően eltalálta Lance Stroll Aston Martinját – repültek az alkatrészek, törmelék került a pályára. A biztonsági autó beküldése elkerülhetetlen volt, ezzel egyetemben a hatodik körben a Red Bullok előnye semmissé vált az élen.

A hátsó traktusokban ezután is zajlott az élet: Mick Schumacher (Haas) Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) bal hátsó kerekének ment neki, amit a fiatal német pilóta autójának első szárnya bánt. A pályára került újabb törmelékek miatt a tizenkettedik körben virtuális biztonsági autós szakasz következett a versenyben.

Miután kitisztult a pálya, Hamilton a második Pérez nyomába eredt, és a jóval gyorsabb Mercedesszel a 18. körben egy fantasztikus manőverrel elé került. A mexikói azonban lesipuskás módon visszatámadott, és azonnal visszavette a helyét. Hamilton a következő körben újra megpróbálta, ezúttal az előzést követően maga mögött is tudta tartani Pérezt.

A hétszeres világbajnok ekkor 3,7 másodperccel autózott Verstappen mögött, ez a különbség állandósult köztük Hamilton 27. körben megejtett kerékcseréjéig. Verstappen egy körrel később ment ki a bokszutcába vetélytársánál, ezzel rengeteget veszített, 1,5 másodpercre csökkent az előnye a brittel szemben.

Pérez a 29. körben követte a példájukat, Bottas kerékcseréjével azonban várt a Mercedes, és kifizetődött a taktikájuk, ugyanis a 31. körben újabb virtuális biztonsági autós szakasz következett – a finn ekkor hajtott ki a bokszba, s a csere után Pérez elé jött vissza.

Az élmenők számára a 41. körben kezdődött meg a kerékcserék második fordulója. Ez alkalommal Verstappen volt az első fecske, a Red Bull így ment elébe a Mercedes esetleges elévágási kísérletének.

Hamilton a 44. körben ment ki friss gumikért, majd a pályára való visszatérése után eszeveszett tempóban autózott, 2,7 másodperces hátrányát rövid idő alatt 1,1-re csökkentette. Parázs csata alakult ki a két bajnokaspiráns között: Verstappen keményen védekezett, de csak idő kérdése volt, hogy mikor húz el Hamilton mellette. Ez végül az 59. körben történt meg.

A hétszeres világbajnok győzelmét ezután senki sem veszélyeztette, 101. alkalommal intették le elsőként a királykategóriában. Mögötte Verstappen lett a második, Bottas a harmadik helyen futott be. Pérez, Leclerc, Sainz, Gasly, Ocon, Alonso és Norris szerzett még pontot. Pérez az utolsó körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét, így egy pontot elvett Hamiltontól, aki összességében tizennégy pontra csökkentette a hátrányát a világbajnoki tabellán az éllovas Verstappennel szemben.

Az első alkalommal megrendezendő Katari Nagydíjjal folytatódik a versengés a jövő héten.

Végeredmény, Sao Pauló-i Nagydíj (71 kör, 305,909 km, a pontszerzők):

 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:32:22.851 óra

 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 10.496 másodperc hátrány

 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 13.576 mp h.

 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 39.940 mp h.

 5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 49.517 mp h.

 6. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 51.820 mp h.

 7. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1 kör hátrány

 8. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1 kör h.

 9. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1 kör h.

10. Lando Norris (brit, McLaren) 1 kör h.

    leggyorsabb kör: 1:11.010 perc, Pérez (71. kör)

    pole pozíció: Bottas

 

A vb-pontversenyek állása 19 futam után (még 3 van hátra):

 

versenyzők:

 1. Verstappen 332,5 pont

 2. Hamilton 318,5

 3. Bottas 203

 4. Pérez 178

 5. Norris 151

 6. Leclerc 148

 7. Sainz 139,5

 8. Ricciardo 105

 9. Gasly 92

10. Alonso 62

11. Ocon 50

12. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 42

13. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 26

14. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 20

15. George Russell (brit, Williams) 16

16. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 10

17. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 7

18. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1

 

csapatok:

 1. Mercedes 521,5 pont

 2. Red Bull 510,5

 3. Ferrari 287,5

 4. McLaren 256

 5. Alpine 112

 6. Alpha Tauri 112

 7. Aston Martin 68

 8. Williams 23

 9. Alfa Romeo 11

 

Borítókép: Lewis Hamilton a dobogón Brazíliában (Fotó: EPA/Sebastiao Moreira)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.