Hamiltont kizárták, Verstappent is megbüntették

Hiába nyerte meg az időmérő edzést, nem indulhat az élről a szombat esti sprintfutamon Lewis Hamilton Brazíliában, mivel a Mercedese hátsó szárnya nem felelt meg a technikai szabályoknak. Max Verstappen pénzbüntetéssel megúszta a maga „vétségét”, vagyis azt, hogy a pénteki kvalifikáción megtapogatta saját maga és Hamilton autóját is.

Magyar Nemzet
2021. 11. 13. 18:19
HAMILTON, Lewis
Mexikvros, 2021. november 5. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzje a Forma-1-es auts gyorsasgi vilgbajnoksg Mexiki Nagydjnak els szabadedzse eltt a mexikvrosi Hermanos Rodriguez versenyplyn 2021. november 5-n. A futamot november 7-n rendezik. MTI/EPA/EFE/Carlos Ramirez Fotó: Carlos Ramirez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyéni pontversenyben a második helyen álló (Mercedes) a brazil versenyhétvége pénteki szabadedzését és az időmérő edzést is megnyerte, miközben fő vetélytársa, (Red Bull) a második lett a kvalifikáción.

A brit öröme azonban nem volt hosszú életű a részsikerek után, mert mint kiderült, Hamilton Mercedese fennakadt az időmérőt követő technikai ellenőrzésen, a hátsó szárnya nyitott állapotban nem felelt meg az előírásoknak. A Nemzetközi Automobil-szövetség szombat estig, a második szabadedzés végéig kivárt a döntéssel, és mint kiderült, nem kegyelmezett a címvédőnek. A döntnökök kizárták Hamiltont a kvalifikációból, így a brit pilóta az első helyett a rajtrács utolsó helyére sorakozhat fel a sprintfutamon.

A 36 éves rekorder nemcsak emiatt van bajban, pénteken kicserélték autója erőforrásának belső égésű motorrészét, ennek okán öt hellyel hátrasorolják majd a vasárnapi Brazil Nagydíj rajtrácsán a sprintfutamon elért helyezéséhez képest.

Az első helyet Hamiltontól a pénteken második leggyorsabb időt futott Verstappen örökölte meg, azonban ő sem úszta meg a hétvégét büntetés nélkül, ugyanis az időmérő edzés után a parc fermé-szabályok ellen vétett. A holland pilóta a tréninget követően a megszokott módon leparkolta az autóját a kijelölt helyen, utána azonban – az egyik néző által készített videó tanulsága alapján – megérintette Hamilton autójának hátsó szárnyát, amit a Nemzetközi Sportkódex szerint csak az erre felhatalmazott személyek engedélyével tehetett volna meg. A sportfelügyelők megállapították, Verstappen egyértelműen vétett a szabályok ellen, azonban fellélegezhet, mert „mindössze” 50 ezer eurónyi pénzbüntetést kapott.

A 20.30-kor elrajtoló sprintfutamon tehát a bikák versenyzője indulhat az élről, mögötte Valtteri Bottas (Mercedes), Sergio Pérez (Red Bull), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Carlos Sainz (Ferrari), Charles Leclerc (Ferrari), Lando Norris (McLaren), Daniel Ricciardo (McLaren) és Fernando Alonso (Alpine) a további sorrend.

A további program:

szombat:

2. szabadedzés 16.00

sprintfutam 20.30

 

vasárnap:

futam 18.00

Borítókép: Lewis Hamilton Mexikóban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos Ramirez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.