Ilyen is van, először győzték le Milák Kristófot 200 pillangón

Két magyar érmet vártunk a kazanyi rövid pályás úszó Európa-bajnokság mai napján, egy lett belőle, és az sem olyan színű, mint reméltük. Milák Kristóf második lett 200 pillangón, felnőttvilágversenyen ilyen még nem történt a magyar klasszissal, aki a kedvenc számában veszített.

Magyar Nemzet
2021. 11. 05. 18:11
MILÁK Kristóf
Kazany, 2021. november4. Milk Kristf a frfiak 200 mteres pillangjnak eldntjben a kazanyi rvidplys sz Eurpa-bajnoksgon 2021. november 4-n. MTI/AP/Szergej Gric Fotó: Szergej Gric
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan hírrel indult a péntek Kazanyban: a Magyar Úszószövetség közleményben jelezte, hogy a válogatott egyik tagjánál koronavírus-fertőzést állapítottak meg csütörtök este, így a sportolót és a szobatársát elkülönítették. Az esti döntőkre újra a sporté lett a főszerep, két éremesélyes versenyzőnk is rajthoz állt.

Az első lehetőség sajnos elúszott, negyedik lett 200 vegyesen. Pedig a 18 éves tehetség egyik kedvenc számában versenyzett – bár azt hozzá kell tenni, hogy az Eb-t felvezető rövid pályás világkupa-sorozatban kiváló teljesítményt nyújtott Kós a hat érméből egyet sem ebben a számban szerzett.

is a kedvencében döntőzött, 200 pillangón, amelyben nagy medencében regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó. A rövid pálya más műfaj, ami abból is látszott, hogy Milák 100 pillangón némi meglepetésre lecsúszott a dobogóról, a 200 gyorstól pedig ma visszalépett, hogy a 200 pillangóra maradjon ereje. A nagymedencés viadalokon eddig nem jellemezte Milákot az effajta óvatosság, és sajnos ezúttal az érem sem csillogott olyan szépen a döntő végén, mint általában.

Milák az első ötven után második volt az olasz Alberto Razzetti mögött, és a sorrend nem változott köztük a végéig. Pedig az utolsó előtti hosszon Milák megnézte, hol van a riválisa, mi pedig vártuk, hogy ritmust vált, ahogy szokott, begyújtja a rakétákat, amiket csak ő tud, aztán az utolsó hosszon lehajrázza az olaszt. De ez elmaradt. Milák is ember, az ezüst is érem, a rövid pályás Eb is világverseny. De hozzá kell tenni: az első felnőttvilágverseny, amelyen legyőzték Milák Kristófot 200 pillangón.

Fábián Bettina hetedik lett a női 1500 gyors döntőjében, Ugrai Panna pedig döntőt úszhat majd 200 vegyesen, miután az elődöntőket a hatodik legjobb idővel teljesítette. Döntős lett az Eb legjobb magyarja, Szabó Szebasztián is, aki 50 pillangón a saját országos rekordját 14 századra megközelítve futamgyőztesként jutott be a holnapi fináléba.

Rövid pályás úszó Európa-bajnokság, pénteki bajnokok és magyar helyezettek. Férfi 200 vegyes: 1. Andreas Vazaios (görög) 1:51,70, 4. Kós Hubert 1:52,87. Női 100 gyors: Sarah Sjöström (svéd) 51,26, férfi 100 hát: 1. Kliment Kolsenyikov (orosz) 49,13, női 200 mell: Evgeniia Chikunova (orosz) 2:16,88, férfi 200 pillangó: 1. Alberto Razzetti (olasz) 1:50,24, 2. Milák Kristóf 1:51,11, női 50 hát: 1. Kira Toussaint (holland) 25,79, női 1500 gyors: 1. Anastasia Kirpichnikova (orosz) 15:18,30, 7. Fábián Bettina 16:13,72.

Borítókép: Milák Kristóf a kazanyi Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Szergej Gric)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.