Mbappé mesternégyessel lőtte ki Franciaországot a vb-re

Újabb két európai csappattal bővült a 2022-es katari világbajnokság már ismert mezőnye. A szombat esti vb-selejtezőkön a címvédő Franciaország és a 2018-as bronzérmes Belgium is kijutást ünnepelhetett, s közel járt ehhez Hollandia is – csak az utolsó tíz perc ne lett volna Montenegróban.

Magyar Nemzet
2021. 11. 13. 22:40
Belgium vs France: UEFA Nations League
TURIN, ITALY, OCTOBER 07:Kylian Mbappe, of France, celebrates after scoring on a penalty kick during the UEFA Nations League football tournament semi-final match between Belgium and France at Allianz Stadium in Turin, Italy, on October 07, 2021. Isabella Bonotto / Anadolu Agency (Photo by Isabella Bonotto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Isabella Bonotto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország abban a reményben lépett pályára Párizsban Kazahsztán ellen, hogy ha nyer, egy fordulóval a selejtezők vége előtt bebiztosítja csoportgyőzelmét, egyúttal a helyét a katari vb-n. Didier Deschamps csapata nem bízta a véletlenre a dolgot, már a hatodik percben vezetést szerzett a franciáknak, a félidőig pedig mesterhármast ért el a PSG sztárja.

Szünet után Mbappé a negyedik gólját is megszerezte, plusz egy gólpasszt is kiosztott Karim Benzemának, aki duplázott, s Rabiot és Griezmann is betalált (utóbbi büntetőből), így Franciaország 8-0-ra kiütötte Kazahsztánt, amivel holtversenyben harmadik európia országként – a németek és a dánok után – kivívta a katari vb-szereplést jogát. Mondjuk címvédőként ez volt a minimum.

A D csoportban a pótselejtezős második helyért még nagy csata várható a bosnyákok otthonában 3-1-es győzelmet arató finnek és a szünnapos ukránok között. A 11 pontos finnek a franciákat fogadják, a 9 pontos ukránok a bosnyákok ellen lépnek pályára az utolsó körben.

A franciák mellett Belgium is biztosította győzelmét az E csoportban, Eden Hazard-éknak csak arra kellet figyelniük, hogy ne kapjanak ki hazai pályán Észtországtól. Ez a veszély nem fenyegetett, Benteke már a 11. percben vezetést szerzett a belgáknak, a második félidő elején Carrasco pedig megduplázta az előnyt. A hajrában gyors gólváltás után alakult ki a 3-1-es belga siker, amivel a 2018-as vb-bronzérmes is biztosan ott lesz Katarban.

Így Wales hiába ütötte ki 5-1-re Fehéroroszországot, az utolsó forduló előtt megmaradt az ötpontos hátránya Belgiummal szemben. A duplázó Aaron Ramsey vezette csapat győzelme persze csak félig volt hiábavaló, abból a szempontból nagyon is fontos volt, hogy ezzel megszerezte a csoport második helyét Csehország elől, hiszen az utolsó forduló előtt hárompontos előnyre tett szert, az egymás elleni eredmény pedig Walesnek kedvez. Azért annyira a csehek sem bánkódhatnak, ők is ott lesznek a pótselejtezőn a Nemzetek Ligáján keresztül.

Hollandia még nem ünnepelhette a vb-kijutást, és ezért csak magát okolhatja. Memphis Depay duplájával 2-0-ra vezetett az Oranje Montenegróban, ám az ellenfél az utolsó tíz percben kiegyenlített. Így Hollandia előnye a behozhatatlan négy pont helyett csak kettő a G csoport élén Törökország és Norvégia előtt. Előbbi Montenegróba, utóbbi Hollandiába látogat az utolsó fordulóban, hogy döntsenek az első-második-harmadik helyekről.

Borítókép: Kylian Mbappé a francia válogatott mezében (Fotó: Isabella Bonotto / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.