Rendőrségi ügy lett a Premier League rasszista botrányából

A Premier League elmúlt hétvégi fordulójának legnagyobb meglepetése az volt, hogy a Crystal Palace idegenben 2-0-ra legyőzte a Pep Guardiola vezette Manchester Cityt. Mégsem az eredmény miatt marad emlékezetes a meccs, hanem a gólszerző Wilfried Zahát ért rasszista támadások miatt. Rendőrségi nyomozás is indult.

Magyar Nemzet
2021. 11. 01. 12:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester City ebben az idényben a négy hazai bajnokiján gólt sem kapott és tizenkettőt lőtt szombatig, amikor a Crystal Palace látogatott a stadionjába. Már a meccs hatodik percében gólt szerzett a vendégek csatára, Wilfried Zaha, aki ezzel nemcsak megalapozta csapata meglepetésgyőzelmét, hanem szép mérföldkőhöz érkezett, ugyanis az 50. találatát érte el a Premier League-ben.

Az ünnepi hangulatot azonban megölték a sajnálatos rasszista üzenetek, amelyeket az interneten kapott a találkozó után. Zaha nemcsak azzal „húzta ki a gyufát” sokaknál, hogy azt tette, amiért fizetik – nevezetesen gólt lőtt –, hanem azzal is, hogy később róla állították ki a City spanyol védőjét, Aymeric Laportét.

A Crystal Palace győzelmében főszerepet játszó Zaha a találkozó után több képernyőképet megosztott a közösségi médiában, amelyek neki címzett rasszista üzenetek voltak. A The Athletic kiderítette, hogy rendőrségi nyomozás indult az ügyben, bár eddig nem tartóztattak le senkit.

„A rendőrséget október 30-án, szombaton riasztották a közösségi médiában aznap közzétett rasszista üzenetek miatt. A nyomozás folyamatban van, jelenleg az üzeneteket küldő személyek beazonosítása és a tartózkodási helyük feltárása zajlik” – idézte a The Athletic a nyomozásban illetékes hatóság válaszát.

Zaha a saját Instagram-oldalán a következőképpen reagált az ügyre: „Millióan mondják, hogy kiállnak mellettem, hogy az ilyesmi undorító, hogy a szimpátiájukról biztosítanak, de ezek az üzenetek nem nekem szólnak. Értelmetlenek, amíg a probléma valódi megoldása helyett születnek. Nem érdekelnek a zaklatások, mert manapság ez a munkám része. Mindig a bőröm színe lesz az igazi probléma, de ez rendben van, mert mindig büszke fekete leszek! Az szóljon hozzám, aki tényleg komolyan veszi ezt a kérdést.”

A 28 éves labdarúgó volt az első a Premier League-ben, aki úgy döntött, befejezi a mérkőzések előtti térdelést, amely a Black Lives Matter mozgalom sportpályákat ellepő jelképe lett. Zaha akkor azt mondta, teljesen mindegy, hogy térdel vagy áll, mert ez nem old meg semmit, a zaklatások ettől nem érnek véget, úgyhogy ő inkább büszkén kihúzza magát.

Az elefántcsontparti válogatott Zaha 12 éves korában, 2004-ben került Angliába a Crystal Palace akadémiájára, s azóta is az országban futballozik. Sőt szerepelt az angol utánpótlás-válogatottakban, két barátságos meccsen a felnőtt nemzeti csapatban is pályára lépett, ezután azonban úgy döntött, szülőhazája színeiben játszik tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.