Wolff Verstappent támadta, Hamilton kiállt riválisa mellett

Lewis Hamilton annak ellenére is győzni tudott a Formula–1-es Sao Pauló-i Nagydíjon, hogy többször is megbüntették a hétvége során. A hétszeres világbajnok vasárnap hosszú csatározás után előzte meg a második helyen végzett Max Verstappent, aki Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint néha túlzásba esett, és a szabályokat megszegve védekezett riválisa támadásai ellen. Hamilton azonban Verstappen védelmére kelt, ő élvezte a küzdelmet.

2021. 11. 15. 12:11
Formula One Grand Prix of Brazil
epa09582435 British Lewis Hamilton of Mercedes celebrates after winning the Brazilian Formula One Grand Prix at the Jose Carlos Pace racetrack in Sao Paulo, Brazil, 14 November 2021. EPA/ANTONIO LACERDA Fotó: ANTONIO LACERDA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez nagyon szórakoztató volt. Így kell kinéznie egy bajnoki csatának – értékelte a brazil futamot

A hétszeres világbajnok szavai arról árulkodnak, hogy nem neheztelt Max Verstappenre, aki a csatározásuk során keményen védekezett ellene, Hamilton első előzési kísérleténél a holland leterelte őt a pályáról. A két bajnoki aspiráns nem állt messze tőle, hogy harmadszor is összeütközzön az idényben, amikor Hamilton a négyes kanyarban próbálkozott vetélytársa elé kerülni.

– Volt egy esélyem a négyes kanyarnál, de nem tudtam véghez vinni a tervemet. Utána nem akartam még egyszer ugyanezt a hibát elkövetni, viszont eltökélt voltam, mindenképp meg akartam szerezni azt a pozíciót – húzta alá Hamilton, akinek az 59. körben sikerült elmenni a Red Bull pilótája mellett, és végül meg is nyerte a futamot.

A versenyfelügyelők nem vizsgálták az esetet, amivel a bokszutcából néhányan nem értettek egyet. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint Verstappen büntetést érdemelt volna tettéért. Hamilton nem tett ilyen kijelentéseket, sőt, ő legalább ilyen kemény csatára számított.

– A pillanat hevében voltunk – nem igazán tudom megítélni. Azt hiszem, már én voltam előbbre, de ő ragaszkodott a területéhez, így végül mindketten lementünk a pályáról. Vagyis talán elfogyott előtte a hely, neki le kellett hajtania a pályáról, nekem sem volt más lehetőségem, mint vele tartani – vélekedett a Mercedes bajnoka. – Nem rágódom sokat ezen, és persze meg kell néznem a visszajátszásokat is. Én úgy látom, hogy ez kemény csata volt, de nem is várnék ennél kevesebbet. Végül is nem értek össze a kerekeink, ami jó dolog. Tudtam, hogy ha a versenyfelügyelők meg is vizsgálják az esetet, akkor sem fogják megbüntetni őt. Ezért nem is hagytam, hogy ez befolyásoljon, csak a folytatásra koncentráltam.

A másik fél, a második helyen befutott is hasonlóan látta az esetet, ő is élvezte a fej-fej melletti küzdelmet. 

– Mindketten nagyon későn fékeztünk a kanyar előtt, próbáltuk elcsípni a pozíciót. Szerintem ez így rendben volt – magyarázta a holland, majd hozzátette, ezúttal egyszerűen a Red Bull nem tudta felvenni a versenyt a Mercedesszel: – Minden tőlem telhetőt megtettem, viszont hiányzott egy kis tempó, sőt, valójában nem is kevés. Nem is vagyok annyira csalódott, hiszen reális eredmény született. Közben szórakoztunk is a pályán, nagy csatát vívtunk egymással.

Toto Wolff valószínűleg nem élvezte ennyire a küzdelmet, a futam után felháborodva nyilatkozott Verstappen manőveréről.

– Túlment a határon, ezért legalább öt másodperces büntetést érdemelt volna, és ezzel valószínűleg Max is tisztában volt. Ahogy a versenyfelügyelők a szőnyeg alá söpörték ezt, csak a jéghegy csúcsa. Nevetségesnek tartom az egészet – dúlt-fúlt a Mercedes csapatfőnöke, aki a következetességet hiányolta. – Bármi is szerepeljen Michael Masi versenyigazgató jegyzeteiben, mi elfogadjuk azt. Nekem azzal sincs problémám, ha széttépjük ezeket a jegyzeteket, és engedjük a kemény versenyzést, ahogy az ma is volt. Viszont ha Mexikóban a versenyigazgató jegyzeteiben azt írja, hogy Mexikóban nem lehet senkit leszorítani a pályáról, akkor az nyilvánvalóan a következő versenyre, vagyis a mostanira is érvényes. Így ha egy pilóta levezeti a másikat a pályáról, és ezért nem kap büntetést, az nem következetes döntés.

Verstappen talán azért úszta meg a büntetést, mert nem álltak a versenyfelügyelők rendelkezésére a megfelelő videófelvételek. Erre utaltak Masi szavai, aki a brazil futam után elárulta, nem csak a televíziós közvetítésben nem szerepelt Verstappen belső kamerás felvétele, valójában a bírák is ezen videó megnézése nélkül döntöttek. 

– Nem kaptuk meg őket, pedig elkértük a videókat. Valójában csak azokhoz a felvételekhez volt hozzáférésünk a hétvégén, amik a közvetítésbe is bekerültek – fedte fel a versenyigazgató, aki nem tagadta, hogy az ominózus felvétel akár bizonyítékként is szolgálhatott volna a Hamilton–Verstappen csata megítélésénél. – Lehetséges, hogy így van, de nem volt hozzáférésünk a videókhoz. Letöltjük és megnézzük a felvételeket, amint a rendelkezésünkre bocsájtják őket – tette hozzá.

Borítókép: Lewis Hamilton a Sao Pauló-i dobogón (Fotó: EPA/Antonio Lacerda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.