Masi fenyeget, a Mercedesnél tiszta versenyben reménykednek

Még egyik világbajnoki címet sem hódították el az idényzáró futam előtt a Formula–1-ben, de míg a konstruktőrök esetében a Mercedest csak egy hajszál választja el a titulustól, addig az egyéni pontversenyben aligha lehetne ennél nyíltabb a harc, hiszen Max Verstappen és Lewis Hamilton azonos pontszámmal érkezett meg Abu-Dzabiba.

2021. 12. 10. 8:01
HAMILTON, Lewis; VERSTAPPEN, Max
Silverstone, 2021. július 16. A gyõztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje (b) és a második helyezett Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Brit Nagydíjának idõmérõ edzése után a silverstone-i pályán 2021. július 16-án. A futamot július 18-án rendezik. Fotó: MTI/EPA/GETTY/Lars Baron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíj óta folyamatos volt a szócsata a bokszutca berkein belül és azon kívül is. A piros zászlókkal, ütközésekkel és (Red Bull), valamint (Mercedes) összecsapásaival tarkított versenyről mindenkinek megvolt a véleménye. Természetesen a csapatfőnökök a saját pilótájuk mellé álltak, a sportfelügyelők Verstappent okolták, a szakértők szerint viszont nem egyértelmű, hogy melyik bajnokesélyes volt a felelős a kettejük közötti koccanásokért.

Azzal azonban alighanem mindenki egyetért, hogy a pályán, és nem a zöld asztal mellett kellene eldőlnie annak, hogy a holtversenyben álló Hamilton és Verstappen közül ki lesz az idei vb-győztes. Több futamgyőzelmének köszönhetően jelenleg utóbbi áll az élen, és ha mindketten kiesnének, akkor ő kapná meg a koronát. Kivéve, ha pontlevonással sújtanák, ami nem elképzelhetetlen, hiszen Michael Masi versenyigazgató felhívta a két versenyző figyelmét, a sportszerűtlen magatartás, a másik kilökése ezzel járhat. Az első címére hajtó Verstappen emiatt nem aggódik, mert tisztában van a szabályokkal, de úgy érzi, a sportfelügyelők pikkelnek rá:

– Kritizálni mindig fognak, de nem tartom fairnek, hogy engem másképp kezelnek, mint a többi versenyzőt. Egyértelmű, hogy más pilóták megússzák azt, amit én nem. Nem tudhatom, mi fog történni, de szerintem már az idény során is volt néhány véleményes döntés. Ez van, nem tehetünk semmit vele. Csak a pozitívumokra kell koncentrálnunk ezen a hétvégén. Mindketten győzni akarunk, és erről kell ennek szólnia, nem véleményes döntésekről.

Hamilton kifejtette, reméli, hogy tisztességes csata után zárul le az elmúlt évtized egyik legszorosabb idénye:

– Hiszek benne, hogy mindenki, aki itt van, nyerni jött, és ezt a megfelelő módon elérni. Remélhetőleg nem lesz szükség a felügyelőkre, hanem lesz egy remek versenyünk, és továbbléphetünk. Én azért vagyok itt, hogy elvégezzem a munkámat, és nem szeretnék találkozni a sportfelügyelőkkel, ha ők sem akarnak velem.

Toto Wolff csapatfőnök is csatlakozott pilótája szavaihoz.

– Azt hiszem, ha a sportfelügyelők úgy ítélik meg, hogy valaki túllő a célon, akkor Abu-Dzabiban is büntetéseket fognak kiosztani, ami csak zűrt okozna mindenkinek. Szerintem a világbajnokság olyan végjátékot érdemel, amelyet nem egy baleset alakít ki, így bízom benne, hogy mindenki önmérsékletet tanúsít majd. A gyorsabb autóval rendelkező, gyorsabb pilótának kellene megnyernie a világbajnokságot, ahelyett, hogy a másik kiütésével érjen valaki révbe. 

A forma a hétszeres bajnok mellett szól, aki az előző három futamot megnyerte, ráadásul a Mercedes az elmúlt években verhetetlennek bizonyult Abu-Dzabiban – egészen tavalyig, amikor éppen holland vetélytársát intették le elsőként. Ezúttal az nyeri a vb-t, aki előrébb végez vasárnap, bár Verstappennek kedvezne az is, ha Hamilton a 9., míg ő a 10. helyen zárna, és mellé megfutná a plusz egy pontot érő leggyorsabb kört, így ismét holtverseny alakulna ki köztük. A konstruktőrök között sem hirdettek még győztest, ugyanakkor borítékolható, hogy a Mercedes zsinórban nyolcadszor is révbe ér, hiszen jelenleg 28 pontos előnnyel bír.

Nemcsak az évadtól, hanem az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb pilótájától is elköszön a Formula–1, az egyszeres világbajnok Kimi Räikkönen tizenkilenc teljesített idény után vasárnap futja utolsó, 349. versenyét. A finn pilóta korábban már elhagyta két évre a királykategóriát, de 2012-ben visszatért, ám a mostani visszavonulását véglegesnek tekinti, legalábbis a F1-ben már nem tervez versenyezni: 

– Ez a távozás minden szempontból más. Már van családom, van miért otthon lennem, az életem más szakaszában is járok. Biztosan lesznek napok, amikor úgy érzem, jó lenne versenyezni, de számtalan kategória van, máshol is kipróbálhatom magam – fogalmazott a finn.

Räikkönen soha nem értette a személye iránti rajongást, legfeljebb azzal tudta magyarázni, hogy ő mindig önmagát adta. Így volt ez akkor is, amikor néhány hete arról kérdezték, szerinte ki lesz idén a világbajnok: „Az, aki a legtöbb pontot szerzi.” Ebben kétségkívül igaza van. Vasárnap kiderül, hogy Verstappen vagy Hamilton lesz-e az a bizonyos több pontot szerző pilóta.

 

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 10.30, 2. szabadedzés 14.00

Szombat: 3. szabadedzés 11.00, időmérő 14.00

Vasárnap: futam 14.00

Borítókép: Lewis Hamilton (balra) és Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA/Getty/Lars Baron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.