időjárás 11°C Dezső 2022. május 23.
logo

Csatárt igazolhat Szalai Ádám sérülése miatt a Mainz

Magyar Nemzet
2022.01.19. 12:17 2022.01.19. 12:20
Csatárt igazolhat Szalai Ádám sérülése miatt a Mainz

Ezen a héten még biztosan nem tér vissza a pályára Szalai Ádám a decemberi fejműtétje után, de igazából nem is lehet megmondani, hogy mikor futballozhat újra. A csatárgondokkal küzdő Mainzot a bizonytalanság új játékos igazolására kényszerítheti.

Szalai Ádámot decemberben kellett megműteni, de hogy pontosan mi volt a baja, arról egyelőre nem derült ki sok minden, a támadó csupán annyit árult el, hogy régóta kínozta az egészségügyi probléma.

„Nagyon régóta problémákkal küzdök, amiről majd idővel beszámolok, úgy érzem magam, mint akinek új életet adtak” – írta közösségi oldalán Szalai a sikeres műtét után.

Az előzményekről annyit lehet tudni, hogy a 34 éves labdarúgó december 11-én kisebb autóbalesetet szenvedett: épp a Mainz edzésére tartott, amikor a szalagkorlátnak ütközött. Az eset után kiderült, hogy véraláfutás keletkezett a nyakában, majd későbbi vizsgálatok megállapították, hogy olyan problémával küzd, amely hosszú távon káros lehet az egészségére, ezért kellett megműteni.

Úgy tűnt, meglepően gyorsan halad Szalai felépülése, legalábbis január első napjaiban a Mainz már arról számolt be, hogy Szalai edzésbe állt, mindössze 13 nappal a műtét után. A csapat másfél órás edzéséből 45 percet csinált végig, a vezetőedző pedig lelkesen nyilatkozott: – Ádám nem átlagos ember. Nagyon örülök, hogy már ilyen hamar ennyire sok mindent megengednek neki, felelősségteljesen kell ezt kihasználjuk – mondta akkor Bo Svensson.

Ugyanő a múlt héten már árnyaltabban fogalmazott, miszerint Szalai helyzete továbbra sem tisztázott, időt kell adni neki, mert az esetében nem átlagos sérülésről van szó. A Mainz legutóbbi sajtótájékoztatóján aztán újra előkerült Szalai helyzete, annál is inkább, mert a csapat másik csatára, Marcus Ingvartsen is megsérült idő közben.

A vezetőedző elmondta, hogy a Greuther Fürth elleni Bundesliga-meccsen még biztosan nem számíthat egyikükre sem szombaton, a visszatérésük miatti bizonytalanság pedig lépésekre késztetheti a klubot.

– Minden nap kapunk tájékoztatást az állapotukról, mindkettőjükben teljes mértékben bízunk – szögezte le Svensson. – Ugyanakkor a klubnak természetesen el kell gondolkodnia a lehetőségeken. Amennyiben előre látható lenne, hogy Ingvartsen és Szalai egy-két héten belül visszatér, akkor biztosan nem igazolnánk senkit.

Az utóbbi mondat egyben azt is jelenti, hogy ellenkező esetben viszont új csatár érkezhet Mainzba a téli átigazolási időszakban. Azt megállapíthatjuk, hogy ha már felvetődött ez a lehetőség, az semmiképpen sem megnyugtató.

Szalaira nemcsak Mainzban, hanem a magyar válogatottban is nagy szükség lenne a tavasszal, hiszen csapatkapitányként és nagy munkabírású csatárként egyaránt vezére Marco Rossi együttesének, amely márciusban Szerbia és Észak-Írország ellen kezdi meg az évet. Azok még csak felkészülési találkozók lesznek, de júniusban Anglia, Olaszország és Németország ellen már kőkemény tétmeccsek várnak a csapatra a Nemzetek Ligája A divíziójában.

Borítókép: Szalai Ádám, a Mainz (k), valamint Dickson Abiama (b) és Maximilian Bauer a Greuther Fürth játékosai a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2021. augusztus 28-i mérkõzésén Mainzban. (Fotó: MTI/AP/DPA/Sebastian Gollnow)