Csoda történt: a horvátok kikaparták a gesztenyét a franciáknak

A középdöntőben még pont nélkül álló Horvátország hatalmas meglepetésre 23-22-re legyőzte Izlandot a férfikézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében. Izland óriási lehetőséget szalasztott el, ötgólos előnyről kapott ki, és távolabb került az elődöntőtől. Ennek az eredménynek az Izlandtól múlt szombaton vereséget szenvedő Franciaország örülhet. Az olimpiai bajnok további két győzelemmel bejuthat a legjobb négy közé.

Magyar Nemzet
2022. 01. 24. 17:02
null
Budapest, 2022. január 24. A horvát Luka Cindric (k), valamint az izlandi Ellidi Vidarsson (b) és Ymir Gíslason (j) a magyar-szlovák közös rendezésû férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntõjének 3. fordulójában játszott Izland - Horvátország mérkõzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt már ötgólos az előnye Izlandnak Horvátország ellen a covidos csapatok randevúján. Az északiak közül a már partvonalon túlra kerülő játékosok, a korábban diagnosztizált hat fertőzött kézilabdázó (Björgvin Páll Gústavsson, Elvar Örn Jónsson, Ólafur Andrés Gudmundsson, Aron Pálmarsson, Bjarki Már Elísson és Gísli Thorgeir Kristjánsson) után Janus Dadi Smárason és Arnar Freyr Arnarsson is pozitív tesztet adott, így az újonnan behívott Magnús Óli Magnússonnal együtt is csak 14 játékost tudott nevezni Gudmundor Gudmundsson a franciák elleni meccsre. Azt a találkozót simán nyerte Izland 29-21-re. 

A Horvátország elleni mérkőzés előtt Daniel Tor Ingason is pozitív tesztet produkált, tovább fogyatkozott az izlandi válogatott. Déli szomszédaink nem úszták meg ilyen olcsón: a kilenc koronavírusos eset után újabb sorscsapás érte Hrvohe Horvat csapatát, megsérült a vésztartalékként behívott szegedi kapus, Mirko Alilovic. Őt a korábban Veszprémben védő, a Cozma-gyilkosság egyik kárvallottja, Ivan Pesic váltotta. A 2009-es tragédia óta egy vesével védő kapus Hanusz Egon stuttgarti csapattársa. Mindkét kapus jó napot fogott ki. Hat-hat védéssel jelentkezett a franciák elleni meccs hőse, Viktor Halmgrímsson (40 százalékos teljesítmény) és Ivan Pesic is. 10-5-nél úgy tűnt, eldől a meccs, de az első félidő végére feltámadt a horvát válogatott, és két gólra faragta le a hátrányát a szünetig.

Váratlan fordulat következett a második félidőben, 13-nál érte utol Izlandot Horvátország, sőt, Martinovic góljával átvette a vezetést a balkáni csapat, kisvártatva a háromgólos vezetésért is támadhatott, de Halmgrímsson kritikus helyzetben a helyén volt. Nem sokkal később kialakult a jelentős horvát előny, s úgy tűnt, a háromgólos fór kitart a meccs végéig. Izland azonban nem adta fel, visszakapaszkodott egy gólra, sőt, kiegyenlített. 21-21 volt az állás nyolc perccel a vége előtt. Horvátország emberelőnybe került, de az irányító, Luka Cindric lépéshibát vétett. Izland a vezetéséért támadhatott, és Thorkelsson góljával ezt meg is tette. Pesic hatalmas bravúrral védte az izlandiak lövését, Horvat szövetségi kapitány időt kért. Fokozódtak az izgalmak a hajrára. Végül Horvátország egy góllal, 23-22-re nyert. Izland a vereségével minden bizonnyal lemondhat az elődöntőről. 

Férfikézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, I-es csoport: Izland–Horvátország 23-22 (12-10).

Később: Dánia–Hollandia 35-23, Franciaország–Montenegró 36-27.

Borítókép: Luka Cindricre, a horvátok világklasszis irányítójára nagyon figyeltek az izlandiak (Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.